Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Θρήνος για το χτύπημα στην ορθόδοξη εκκλησία

Εκκλησία Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Μετά το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα και τα πυρά εκατέρωθεν για τις ευθύνες, νέο ζήτημα έχει προκύψει από χθες στον πόλεμο του Ισραήλ με την Χαμάς, μετά την επίθεση στην ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου

Σύμφωνα με την Wall Street Journal σε αναφορά για τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς, έκρηξη σημειώθηκε σε κτίριο στις εγκαταστάσεις της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας το βράδυ της Πέμπτης, ενώ δεκάδες παλαιστινιακές οικογένειες βρίσκονταν στο σημείο. Διασώστες έβγαζαν πολλούς ανθρώπους από τα ερείπια. Αρκετοί ήταν όσοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονταν στο σημείο.

Ο Majdy Jildah, ο οποίος αναζητούσε καταφύγιο στην εκκλησία, δήλωσε στην WSJ, ότι περίπου 500 άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο στους χώρους της εκκλησίας, εκ των οποίων περίπου 80 στο κτίριο του εκκλησιαστικού συμβουλίου όπου σημειώθηκε η έκρηξη. Είπε ακόμα ότι πιστεύει πως σκοτώθηκε ένα παιδί. Δεκάδες βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα συνάθροισης της εκκλησίας, η οποία επίσης υπέστη ζημιές. Η εκκλησία είναι μία από τις παλαιότερες στον κόσμο.

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Ποιος χτύπησε την Εκκλησία; 

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε αρχικά ότι εξετάζει το περιστατικό, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Οι παλαιστινιακές αρχές που παρέχουν γενική ενημέρωση και κατά βάση ελέγχονται από την Χαμάς κάνουν λόγο για «ισραηλινή αεροπορική επιδρομή». 

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στην πόλη της Γάζας, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση. Εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων, που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) για τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, αρχικά απάντησε ότι η υπόθεση διερευνάται και ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές για «ισραηλινό πλήγμα».

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών των Παλαιστινίων (κατά βάση οι αρχές ελέγχονται από την Χαμάς) αναφέρει ότι από την επιδρομή «προκλήθηκε μεγάλος αριθμός μαρτύρων και τραυματιών» στον χώρο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου. 

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι χθες διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή. «Νωρίτερα σήμερα (σ.σ. χθες, Πέμπτη) μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού επιτέθηκαν στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου τρομοκράτη της Χαμάς που είχε εμπλακεί στην εκτόξευση ρουκετών και οβίδων εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού. Το κέντρο αυτό «χρησίμευε για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εκεί βρισκόταν τρομοκρατική υποδομή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», διευκρίνισε. «Έπειτα από την επίθεση του ισραηλινού στρατού ο τοίχος μιας εκκλησίας που βρίσκεται στην περιοχή υπέστη ζημιές. Έχουμε ενημερωθεί ότι υπάρχουν πληροφορίες για θύματα και έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιβεβαίωσης του συμβάντος», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Χαμάς τοποθετείται σκοπίμως σε κατοικημένες περιοχές με αμάχους και χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας σαν ανθρώπινες ασπίδες», ενώ επανέλαβε το αίτημα του ισραηλινού στρατού για εκκένωση του βόρειου τμήματος του θύλακα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από την αεροπορική επιδρομή υπέστη ζημιές η πρόσοψη της εκκλησίας και παρακείμενο οικοδόμημα. Όπως πρόσθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου είναι η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία στη Λωρίδα της Γάζας. Βρίσκεται κοντά σε τζαμί στην ιστορική συνοικία της πόλης της Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.

Πώς αντέδρασε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων 

Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέφρασε την έντονη καταδίκη του για το συμβάν κάνοντας λόγο για «ισραηλινή αεροπορική επιδρομή» που έπληξε την εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας. Το Πατριαρχείο τονίζει ότι η στοχοποίηση των εκκλησιών και των ιδρυμάτων τους, «μαζί με τα καταφύγια που παρέχονται για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχουν χάσει τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε κατοικημένες περιοχές τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες, αποτελεί έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τονίζει ότι «δεν θα εγκαταλείψει το θρησκευτικό και ανθρωπιστικό καθήκον του, που έχει τις ρίζες του στις χριστιανικές του αξίες, να παρέχει όλα όσα είναι απαραίτητα τόσο σε καιρό πολέμου όσο και σε καιρό ειρήνης».

Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Σάρλ Μισέλ και Σούνακ στην Αίγυπτο

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα μεταβεί αύριο Σάββατο στην Αίγυπτο, έκανε γνωστό ο ίδιος χθες Πέμπτη από την Ουάσιγκτον, καλώντας να υποστηριχθεί η χώρα αυτή, που ενδέχεται να υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, που θέλουν να φύγουν από την εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας. «Η Αίγυπτος χρειάζεται υποστήριξη, ας υποστηρίξουμε λοιπόν την Αίγυπτο», είπε ο κ. Μισέλ, στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ για τη σύνοδο αργότερα σήμερα με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στην οποία θα συμμετάσχει επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Διευκρίνισε πως αύριο θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Ο Μισέλ ανέφερε πως υποστηρίζει σθεναρά τον «ηγετικό ρόλο» του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, που πήγε στο Ισραήλ προχθές Τετάρτη και ανακοίνωσε πως εξασφάλισε τη συνεργασία του Καΐρου για να περάσουν περίπου είκοσι φορτηγά με βοήθεια, ενώ επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της ΕΕ στο δικαίωμα του Ισραήλ «να αμύνεται» δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που περιμένουν οι Παλαιστίνιοι αναμένεται να αρχίσει να εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας από σήμερα, ανέφερε χθες Πέμπτη ο αιγυπτιακός Τύπος, τη 13η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς με έναυσμα την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επέμεινε χθες στην «πρόκληση» που εγείρει η πιθανή μαζική ροή προσφύγων στην Αίγυπτο και πρόσθεσε πως αναμένει να υπάρξει ευρεία «ανταλλαγή πληροφοριών» στη σημερινή σύνοδο. Ερωτηθείς αν η Ευρώπη μιλά με μια φωνή, είπε «η απάντηση είναι ναι», επικαλούμενος την ενιαία θέση των ευρωπαίων ηγετών έπειτα από τη βιντεοδιάσκεψη που οργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Επίσης ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα επισκεφθεί σήμερα την Αίγυπτο όπου θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους για την κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα, ανακοίνωσε το γραφείο του. Στις συνομιλίες ο Σούνακ θα υπογραμμίσει «την ανάγκη να αποτραπεί η περιφερειακή κλιμάκωση και να αποφευχθεί η περαιτέρω μη απαραίτητη απώλεια ζωών αμάχων», πρόσθεσε το γραφείο του.

Ο Σούνακ επισκέφθηκε χθες Πέμπτη το Ισραήλ για να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς το χώρα, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, και να προσπαθήσει να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση, αλλά και να διευκολύνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Αργότερα χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον οποίο ενθάρρυνε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στην περιοχή για να υποστηρίξει τη σταθερότητα. Παράλληλα ο Σούνακ εξέφρασε την ανησυχία του ότι η επίθεση της Χαμάς και τα αντίποινα του Ισραήλ ενδέχεται να πυροδοτήσουν την αναταραχή στην περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters και Wall Street Journal 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλέικ Λάιβλι - Τζάστιν Μπαλντόνι: «Το βίντεο που κυκλοφόρησε ως υπεράσπιση, είναι στην πραγματικότητα καταδικαστικό»

Διεθνή / Ο Μπαλντόνι έδωσε βίντεο με την Μπλέικ Λάιβλι: Αποδεικνύει την παρενόχληση της ηθοποιού ή δικαιώνει τον σκηνοθέτη;

Πόλεμος των βασικών συντελεστών της ταινίας «It Ends With Us» - Στο βίντεο φαίνεται η πρόβα των ηθοποιών για το γύρισμα μίας σκηνής που οι δύο πρωταγωνιστές έρχονταν κοντά
LIFO NEWSROOM
Η Ολλανδία πρέπει να μειώσει τη ρύπανση από άζωτο, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο €10 εκατ.

Διεθνή / Η Ολλανδία πρέπει να μειώσει τη ρύπανση από άζωτο, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο €10 εκατ.

Η κυβέρνηση Σχοφ, που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο του 2024, είχε μειώσει το ταμείο μετάβασης ύψους 24,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε θεσπίσει ο προκάτοχός του, Μαρκ Ρούτε, το οποίο στόχευε στην εξαγορά ρυπογόνων φαρμών και τη στήριξη βιώσιμων πρακτικών
LIFO NEWSROOM