Πόλεμος στην Ουκρανία: «Επιτακτική ανάγκη» να εκκενωθεί η Μαριούπολη- Καταστροφική η κατάσταση

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Επιτακτική ανάγκη» να εκκενωθεί η Μαριούπολη- Καταστροφική η κατάσταση Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Είναι επιτακτική ανάγκη να εκκενωθεί τάχιστα η Μαριούπολη, τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ενώ στο Ντνίπρο- στην κεντρική Ουκρανία- χιλιάδες άμαχοι περιμένουν να επιβιβαστούν σε ένα τρένο για τα δυτικά, προκειμένου να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. 

Στη Μαριούπολη η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική, τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ενώ η ρωσική επίθεση εκεί ξεκίνησε ξανά

«Στη Μαριούπολη η κατάσταση είναι καταστροφική και επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα», δήλωσε ο Λοράν Λιγκοζάτ, ο συντονιστής της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουκρανία. «Σήμερα, δεν υπάρχει πια νερό. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται τρομερά να βρουν πόσιμο νερό. Δεν υπάρχει πια ηλεκτρικό, δεν υπάρχει θέρμανση. Τα τρόφιμα αρχίζουν να λείπουν, τα καταστήματα είναι άδεια», συμπλήρωσε. 

Το πρωί του Σαββάτου, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι προχωρά σε κατάπαυση του πυρός και ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να φύγουν οι άμαχοι από τη Μαριούπολη και τη γειτονική Βολνοβάχα, που επίσης πολιορκείται. Όμως στη συνέχεια οι Ουκρανοί ανέβαλαν την εκκένωση, λέγοντας ότι η κατάπαυση του πυρός παραβιάζεται από τους Ρώσους, κάτι που οι τελευταίοι διέψευσαν.

«Εδώ και αρκετές ημέρες, απλούστατα τίποτα δεν μπαίνει και δεν βγαίνει από την πόλη», είπε ο Λιγκοζάτ, καλώντας όλες τις εμπόλεμες πλευρές να επιτρέψουν στους πολίτες να φύγουν.

«Είναι επιτακτική ανάγκη, αυτός ο ανθρωπιστικός διάδρομος, που θα έπρεπε να υπάρχει σήμερα αλλά δεν άνοιξε επειδή δεν τηρήθηκε η κατάπαυση του πυρός, να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα ώστε να μπορέσουν οι πολίτες, οι γυναίκες και τα παιδιά, να φύγουν από την πόλη», συμπλήρωσε.

Συνωστίζονται για μια θέση σε τρένο

Στο Ντνίπρο, χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονταν σήμερα στον σιδηροδρομικό σταθμό, προσπαθώντας να επιβιβαστούν σε ένα τρένο προς τα δυτικά της χώρας. 

Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί άνθρωποι επιχειρούν να εγκαταλείψουν την πόλη όπου, σύμφωνα με τα επίσημα τηλεοπτικά κανάλια, η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο. Όμως, οι κάτοικοι δηλώνουν ότι δεν θα περιμένουν να γίνει το Ντνίπρο το επόμενο Χάρκοβο, το οποίο βομβαρδίζεται από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. 

Πέρα από τους κατοίκους του Ντνίπρο, υπάρχουν πολλοί από το Χάρκοβο και τη Ζαπορίζια που ελπίζουν να επιβιβαστούν σε ένα τρένο. Οι θέσεις συμπληρώνονται γρήγορα και ορισμένοι περιμένουν εδώ και μέρες.

Το προσωπικό του σταθμού δηλώνει ότι δεν έχει καμία πληροφορία για την άφιξη των τρένων, ούτε για τον προορισμό τους. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ελπίζουν να πάνε στο Λβιβ.

Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει, ούτε πού πηγαίνουν τα τρένα, είπε ένας εθελοντής. «Μπορεί στο Λβιβ, μπορεί στο Ούζχοροντ, στα σύνορα με τη Σλοβακία. Ξέρουμε μόνο ότι πηγαίνουν δυτικά».

«Δεν μ’ ενδιαφέρει πού θα βρεθεί η οικογένειά μου, αρκεί να είναι μακριά από το Χάρκοβο», δηλώνει ο Νικόλα Κιριτσένκοϊ, που σκοπεύει να επιστρέψει στην πόλη του όταν οι δικοί του επιβιβαστούν στο τρένο. Οι ηλικιωμένοι γονείς του δεν μπορούσαν να μετακινηθούν και έμειναν εκεί. «Παντού υπάρχουν ρουκέτες που δεν έχουν εκραγεί. Μείναμε σχεδόν για μία εβδομάδα στο υπόγειο και νόμιζα ότι θα σταματούσε, όμως οι επιθέσεις συνεχίστηκαν», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Διεθνή / «Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας απασχολεί περίπου 40.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπεύει το 90% των εξαγωγών του Λεσότο, όπου κατασκευάζονται τζιν για εμβληματικές αμερικανικές μάρκες όπως η Levi's και η Wrangler
LIFO NEWSROOM
50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Διεθνή / 50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Ο ιδρυτής της Microsoft γιορτάζει την «χρυσή επέτειο» της εταιρείας με αναμνήσεις από τον κώδικα που έγραψε στα 19 του και έβαλε τα θεμέλια για το μέλλον της τεχνολογίας
LIFO NEWSROOM