Η διαρροή, μέχρι πρόσφατα απόρρητων αμερικανικών εγγράφων, για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία δίνει τη δυνατότητα μιας πιο λεπτομερούς εικόνας για την κατάσταση στο πεδίο.
Στα εν λόγω έγγραφα γίνονται αναφορές στις απώλειες της κάθε πλευράς και τα τρωτά σημεία ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις για την πολυαναμενόμενη εαρινή ουκρανική αντεπίθεση. Πόσο έγκυρες είναι όμως αυτές οι πληροφορίες και τι μας λένε που δεν γνωρίζαμε ήδη; Στην ερώτηση αυτή έρχεται να απαντήσει το BBC με εκτενές δημοσίευμά του.
Πρώτα απ' όλα πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων αμερικανικών εγγράφων σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας πριν από 14 μήνες. Ορισμένα από τα έγγραφα μάλιστα είναι μόλις έξι εβδομάδων. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου επιβεβαίωσαν, στο μεταξύ, ότι τα έγγραφα είναι αληθινά.
Βέβαια, οι πληροφορίες σε τουλάχιστον ένα από τα έγγραφα φαίνεται να έχουν τροποποιηθεί. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα έγγραφα φτάνουν τα 100 τότε μιλάμε για λεπτομέρεια.
Το BBC είδε περισσότερα από 20 από τα έγγραφα που περιλαμβάνουν λεπτομερείς αναφορές για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό που παρέχεται στην Ουκρανία η οποία φέρεται να συγκροτεί 12 νέες ταξιαρχίες για μια επίθεση που θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός εβδομάδων.
Οι ταξιαρχίες θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβόλα που παρέχονται από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας. Παράλληλα, ένας χάρτης περιλαμβάνει ένα «χρονοδιάγραμμα του εδάφους που έχει παγώσει με λάσπη», αξιολογώντας τις συνθήκες του εδάφους σε όλη την ανατολική Ουκρανία καθώς προχωρά η άνοιξη.
Υπάρχει επίσης μια ανάλυση της φθίνουσας ικανότητας αεράμυνας της Ουκρανίας, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμοιράσει τους περιορισμένους πόρους για την προστασία των αμάχων, των κρίσιμων υποδομών και των στρατευμάτων του μετώπου.
Τι καινούργιο μαθαίνουμε;
Πολλές από τις λεπτομέρειες που αποτυπώνονται στα έγγραφα είναι ήδη γνωστές αλλά όχι όλες και όχι με τόση σαφήνεια.
Για παράδειγμα, στα στοιχεία των απωλειών δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι μεταξύ 189.500 και 223.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί. Ο αντίστοιχος αριθμός για τις απώλειες της Ουκρανίας (μεταξύ 124.500 και 131.000) είναι επίσης κοντά στα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους δημοσιογράφοι τις τελευταίες εβδομάδες
Και στις δύο περιπτώσεις, το Πεντάγωνο λέει ότι έχει «χαμηλή εμπιστοσύνη» στα στοιχεία, λόγω κενών στις πληροφορίες και σκόπιμων προσπαθειών, πιθανώς και από τις δύο πλευρές, για παραπληροφόρηση. Όλα αυτά μας οδηγούν στο ερώτημα ποιος διέρρευσε τα έγγραφα και γιατί;
Πώς διέρρευσαν τα απόρρητα έγγραφα;
Η ιστορία του τρόπου με τον οποίο τα έγγραφα έφτασαν στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord, στο 4Chan και στο Telegram, έχει εξηγηθεί από τον Άρικ Τόλερ που εργάζεται στην ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Bellingcat. Ο Τόλερ λέει ότι δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να αποκαλυφθεί η αρχική πηγή των διαρροών, αλλά καταγράφει την εμφάνισή τους σε μια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων στις αρχές Μαρτίου.
Συγκεκριμένα, στις 4 Μαρτίου, μετά από μια διαφωνία σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε έναν διακομιστή του Discord στον οποίο συχνάζουν παίκτες του παιχνιδιού Minecraft, ένας χρήστης έγραψε «εδώ, έχω κάποια έγγραφα που διέρρευσαν», πριν δημοσιεύσει 10 από αυτά.
Πρόκειται για μια ασυνήθιστη μεν, αλλά όχι πρωτόγνωρη διαρροή απόρρητων εγγράφων.
Στο Κίεβο, αξιωματούχοι μίλησαν για πιθανή εκστρατεία παραπληροφόρησης από τη Ρωσία. Ωστόσο, άλλοι στρατιωτικοί μπλόγκερ εκτιμούν το αντίθετο: ότι όλα αυτά αποτελούν μέρος μιας δυτικής εκστρατείας παραπληροφόρησης με σκοπό την παραπλάνηση των Ρώσων.
Σε κάθε περίπτωση, στα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα που να υποδεικνύει την ακριβή κατεύθυνση ή τον προσανατολισμό της ενδεχόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης.