ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Τι σημαίνει η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για τη Δύση, τη Ρωσία και την Ελλάδα

Τι σημαίνει η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για τη Δύση, τη Ρωσία και την Ελλάδα Facebook Twitter
Το μόνο βέβαιον είναι πως η συμμαχία, που ιδρύθηκε το 1949 θα γίνει μεγαλύτερη και ισχυρότερη με την ένταξη της Φινλανδίας. Φωτ.: EPA
0

ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η αμυντική συμμαχία αυξάνεται σε 31 μέλη.

Το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για την ίδια τη Βορειοατατλαντική Συμμαχία του ΝΑΤΟ και ποια αντίδραση μπορεί να αναμένεται από τη Ρωσία. Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σημασία της διεύρυνσης για την Ελλάδα. 

Το μόνο βέβαιο είναι πως η συμμαχία, που ιδρύθηκε το 1949 θα γίνει μεγαλύτερη και ισχυρότερη με την ένταξη της Φινλανδίας. Η ένταξη της Φινλανδίας είναι μια ιστορική προσθήκη στο ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για μια χώρα που για δεκαετίες αντικατόπτριζε τη στρατιωτική ουδετερότητα.

«Η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί επιτυχία για τη Συμμαχία, που συνεχίζει τη στρατηγική της διεύρυνσης. Πλέον, πολύ μεγάλη σημασία έχει τι είδους όπλα θα φιλοξενήσει η Φινλανδία στην επικράτειά της, και αν μπορεί να ανοίξει ο δρόμος ακόμα και για πυρηνικά» αναφέρει στην LiFO o ειδικός σε θέματα ΜΜΕ και λέκτορας διεθνών σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιώργος Τζογόπουλος.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS), η Φινλανδία είναι ήδη μία από τις χώρες που επενδύουν το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους στην άμυνα κάθε χρόνο. Το μέγεθος των φινλανδικών ενόπλων δυνάμεων δίνεται από το IISS ως 19.000 στρατιώτες, συν περίπου 238.000 έφεδροι.

Για την προστασία των χερσαίων συνόρων, η Φινλανδία διαθέτει, μεταξύ άλλων, περίπου 100 κύρια άρματα μάχης Leopard 2A6 και εκατοντάδες πυροβόλα.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επηρεάζει και τη Ρωσία. Ο Πούτιν έχει δηλώσει από το 2016 ότι αν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα αντιδράσει.

Ένταξη Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: Η αντίδραση της Ρωσίας

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επηρεάζει και τη Ρωσία. Καταρχάς ο Πούτιν έχει δηλώσει από το 2016 ότι αν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα αντιδράσει

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη ότι θα αναγκαστεί να λάβει «αντίμετρα» για να προστατεύσει την ασφάλεια της Ρωσίας ως απάντηση στην ένταξη της Φινλανδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε την κίνηση του Ελσίνκι να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία «καταπάτηση» της ασφάλειας της Ρωσίας και δήλωσε ότι η δομή του ΝΑΤΟ είναι εχθρική προς τη Ρωσία.

«Όσον αφορά τη Ρωσία, το πρόβλημα που της δημιουργείται είναι τόσο πολιτικό όσο και στρατιωτικό, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια απομόνωσής της από τη Δύση, στη συγκεκριμένη περίπτωση στη Βαλτική και τον Αρκτικό Ωκεανό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, επίσης, ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει στις διεθνείς σχέσεις το τέλος της ουδετερότητας της Φινλανδίας. Το 2025 συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τη Διάσκεψη του Ελσίνκι. Πλέον, θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη χώρα για τη διοργάνωση τέτοιων διασκέψεων κεφαλαιώδους σημασίας» σχολιάζει σχετικά ο Γιώργος Τζογόπουλος.

Πώς μπορεί όμως να αντιδράσει η Ρωσία επί του πρακτέου;

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν πως σε πρώτη φάση η Ρωσία μπορεί, για παράδειγμα, να εξαπολύσει επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον στόχων στη Φινλανδία ή να προσπαθήσει να τρομοκρατήσει τον φινλανδικό πληθυσμό με αυξημένες δραστηριότητες της πολεμικής αεροπορίας.

Ένα άλλο περίπλοκο θέμα σχετικά με τη ρωσική αντίδραση είναι τα «ρωσικά εδάφη» σε φινλανδικές περιοχές ως αποκύημα του σοβιετο-φινλανδικού πολέμου του 1939. Πριν από σχεδόν έναν αιώνα και λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο η Ρωσία, στο τέλος εκείνου του πολέμου, κατέλαβε την ιστορική περιοχή της Καρελίας στα ανατολικά σύνορα, καθώς και τις περιοχές των Σάλα και Πέτσαμο στον βορρά.

Πέτσαμο, Σάλα και Καρελία λοιπόν είναι οι τρεις περιοχές της Φινλανδίας που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν από τη Μόσχα με βάση το μοντέλο της Κριμαίας και του Ντονμπάς. Δηλαδή να επικαλεστούν «ιστορικές διεκδικήσεις». Ήδη μάλιστα κυκλοφορεί εδώ και έναν χρόνο σχετικός χάρτης στο διαδίκτυο.

Πλην όμως με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εάν η Φινλανδία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία, δεχθεί επίθεση από τη γείτονά της, θα θεωρηθεί με βάση το Άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επίθεση σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ και κάθε σύμμαχος θα κληθεί να παράσχει την υποστήριξή του.

Κάτι τέτοιο όπως είναι αντιληπτό θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας, με όλα τα δεινά.

Τι μπορεί να σηματοδοτήσει για την Ελλάδα

Όσον αφορά το τι σημαίνει για την Ελλάδα η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Γιώργος Τζογόπουλος τονίζει στη LiFO πως χρειάζεται προσεκτική μελέτη του τι μπορεί να σηματοδοτήσει για τη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας.

«Ενδεχόμενη αύξηση της έντασης στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας μπορεί να είναι πρόκληση και ευκαιρία. Μέχρι στιγμής, και παρά το νέο τοπίο που διαμορφώνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ελληνική πλευρά δεν έχει καταφέρει να πείσει το ΝΑΤΟ να εγκαταλείψει την ουδέτερη –αν όχι φιλοτουρκική του στάση– στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει. 

Οπτική Γωνία
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ