Ισχυροποίηση της Τζόρτζια Μελόνι στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας ενδέχεται να επιφέρει ο θάνατος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Το πολιτικό κενό που αφήνει ο μέχρι πρότινος ηγέτης του κόμματος «Forza Italia» Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποτελεί μια δεξαμενή ψηφοφόρων από την οποία η Τζόρτζια Μελόνι μπορεί να αλιεύσει σημαντικό ποσοστό υποστηρικτών.
Τα οφέλη της Τζόρτζια Μελόνι από τον θάνατο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναλύει σε άρθρο του το Politico, σημειώνοντας αρχικά πως το γεγονός ότι η Μελόνι κατέχει τον πρωθυπουργικό θώκο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιρροή του ίδιου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ο «Καβαλιέρε» ήταν εκείνος ο οποίος έδωσε στη Μελόνι την μεγάλη ευκαιρία στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, κάνοντάς την τη νεότερη υπουργό στην ιστορία της Ιταλίας σε ηλικία 31 ετών το 2008. Στη συνέχεια, και μετά την πτώση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι, ήταν το κόμμα «Forza Italia» του Μπερλουσκόνι-το οποίο χαρακτηρίζεται από το Politico ως μετριοπαθές κεντροδεξιό κίνημα- που συμμάχησε με την ακροδεξιά ομάδα της Μελόνι σε μια συμφωνία δημιουργίας συνασπισμού που την έφερε στην εξουσία, αναφέρει το Politico.
To Politico ανατρέχει στον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η Τζόρτζια Μελόνι δημοσίευσε ένα γλαφυρό βίντεο με τον εαυτό της να κρατάει δύο πεπόνια μπροστά από το στήθος της. Ήταν ένα αστείο που έπαιζε με το όνομά της και για το οποίο θα ήταν περήφανος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οικοδεσπότης των περιβόητων πάρτι «Μπούνγκα Μπούνγκα».
La Meloni te esta esperando,que puedes ir con tu ''pasaporte diplomático''...Dice que te tiene guardados unos '``melone stagionale''... pic.twitter.com/EdFYwbuN6X
— †ąђύг (@game_over_3) June 13, 2023
Ταύτιση πολιτικών μεθόδων Μπερλουσκόνι-Μελόνι
«Όπως συνήθιζε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έτσι και η πολιτική μέθοδος της Τζόρτζια Μελόνι τονίζει την κεντρική θέση του ηγέτη ως ατόμου που μιλάει τη γλώσσα του απλού λαού», δήλωσε ο βιογράφος του Μπερλουσκόνι, Τζιοβάνι Ορσίνα. «Και οι δύο ηγέτες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα άμεσα αιτήματα των απλών ανθρώπων "χωρίς να τους λένε τι πρέπει να θέλουν"», δήλωσε ο Ορσίνα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λουίζ της Ρώμης. «Ο ηγέτης δεν προβάλλει τον εαυτό του ως καλύτερο από τους οπαδούς του, είναι ένας από εμάς» αναφέρει με νόημα.
Σύμφωνα με τον Ιταλό καθηγητή η προσφορά της Μελόνι προς τους ψηφοφόρους στις περσινές ιταλικές εκλογές -που επικεντρώθηκε στη βοήθεια των μικροεπιχειρηματιών και στη μείωση των φόρων- «είναι ένα πολύ μπερλουσκονικό πρόγραμμα».
Το Politico τονίζει ακόμη πως και οι δύο ηγέτες είχαν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τη δημόσια συζήτηση, μέσω παραδοσιακών ή κοινωνικών διαύλων των μέσων ενημέρωσης. Τα τηλεοπτικά κανάλια του ομίλου Mediaset του Μπερλουσκόνι του επέτρεψαν να κυριαρχήσει στην εθνική συζήτηση, ενώ βρισκόταν στην εξουσία για μια δεκαετία. Αλλά, σύμφωνα με το Politico, τα ίδια αυτά κανάλια παρείχαν επίσης το πρόσφορα έδαφος για το κύμα του δεξιού λαϊκισμού που επέτρεψε στην Μελόνι να ευδοκιμήσει, αν και αυτό έγινε για εμπορικό όφελος και όχι από πολιτικό σχεδιασμό.
Στην ανάλυση γίνεται λόγος και για τις εντάσεις μεταξύ Μελόνι και Μπερλουσκόνι ξεκινώντας από το μακρινό 2012 και καταλήγοντας στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση όπου το κόμμα της κέρδισε το 26% των ψήφων, έναντι 8% του Μπερλουσκόνι.
Όμως τώρα, σύμφωνα με το Politico, ο θάνατος του Μπερλουσκόνι έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τη Τζόρτζια Μελόνι. Υπάρχουν λίγες άλλες πολιτικές «στέγες» διαθέσιμες για τους βουλευτές του «Forza Italia», ή ακόμη και τους ψηφοφόρους τους, αφού πλέον το μέλλον του κόμματος χωρίς τον ιδρυτή και ηγέτη του είναι αβέβαιο.
Ενώ η Μελόνι θεωρείται πολύ πιο δεξιών πεποιθήσεων από τον Μπερλουσκόνι, η δεξαμενή των ψηφοφόρων για την οποία ανταγωνίζονταν είναι η ίδια. Πολλοί υποστηρικτές της «Forza Italia» του Μπερλουσκόνι μετακινήθηκαν πέρυσι προς τους «Αδελφούς της Ιταλίας» της Μελόνι. «Οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι στην Ιταλία μοιράζονται ένα θεμελιώδες σύνολο αξιών για τα περισσότερα θέματα και μια παρόμοια κοσμοθεωρία», σύμφωνα με τον Λορέντζο Πρεγκλιάσκο της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouTrend. «Εντόπισαν την ισχυρότερη ηγεσία σε αυτόν τον τομέα και ψήφισαν αυτόν που ήταν σε θέση να την εκφράσει καλύτερα: Ο Μπερλουσκόνι για 20 χρόνια, στη συνέχεια ο Σαλβίνι και στη συνέχεια η Μελόνι».
Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογισθεί πως το κόμμα της Λέγκας του Σαλβίνι δεν τα πάει καλά στις δημοσκοπήσεις.
Πολιτική «καραμπόλα» για τις σχέσεις με την ΕΕ
Μια άλλη πολιτική «καραμπόλα» είναι πως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής, το «Forza Italia» είναι μέλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Η ευρω-ομάδα της Μελόνι, το ECR, μπορεί να συμμαχήσει με το ΕΛΚ στις εκλογές του επόμενου έτους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην τελευταία του συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα, ο Μπερλουσκόνι έδωσε την ευλογία του σε μια συμμαχία μεταξύ του ΕΛΚ και του ECR.
Η ανάλυση του Politico καταλήγει σημειώνοντας πως κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Μπερλουσκόνι ως πρωθυπουργού τη δεκαετία του 1990, η Μελόνι ήταν έφηβη και μάθαινε την ακροδεξιά πολιτική της με μια ομάδα ριζοσπαστών φίλων της στη Ρώμη. Έκτοτε έχει εξελιχθεί σε μια λαϊκίστρια ηγέτιδα που της αρέσει να θεωρείται μαχήτρια. Αλλά, όπως και ο Μπερλουσκόνι, είναι πρόθυμη να κάνει συμφωνίες για χάρη της εξουσίας.