Μια ζωή Μπερλουσκόνι

Μια ζωή Μπερλουσκόνι Facebook Twitter
«Κοίτα τριγύρω, και θα δεις την κληρονομιά του παντού». Φωτ.: Franco Origlia/Getty Images
0

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ότι πέθανε νέος, εν τέλει. Μόνο 86 χρονών, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να τον φανταστεί κανείς να πιάνει τα εκατό και να μοιάζει o ίδιος – βαμπίρ βαψομαλλιάς με μούρη πορσελάνη και μόνιμα χαραγμένο ένα πονηρό, ιταλικό μειδίαμα. Με ή χωρίς τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Θυμήθηκα χθες, με την είδηση του θανάτου του, έναν αστικό ποδοσφαιρικό μύθο που κυκλοφορούσε κάποτε όταν σάρωνε η Μίλαν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον οποίο ο Μπερλουσκόνι είχε φτιάξει για την ομάδα μυστικά εργαστήρια που, εκτός από άλλα «τονωτικά», σου άλλαζαν τακτικά και το αίμα. 

Μετά σκέφτηκα κάτι ακόμα χειρότερο (για μένα). Ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι μακράν ο μακροβιότερος επιφανής πολιτικός ηγέτης στην ενήλικη ζωή μου. Σε ολόκληρη την ενήλικη μου ζωή, κυριολεκτικά, αν ξεκινήσουμε από το 1990 που ίδρυσε το Forza Italia μέχρι και πέρσι, ως συμμέτοχος και πνευματικός πατέρας της συμμαχίας που οδήγησε στην εξουσία την Τζόρτζια Μελόνι, η οποία δήλωσε χθες για τον εκλιπόντα ότι «πάνω απ’ όλα υπήρξε μαχητής και ήταν το κουράγιο του και η αποφασιστικότητά του που τον έκαναν έναν από τους πιο επιδραστικούς άνδρες στην ιστορία της Ιταλίας». Αυτήν άφησε αμανάτι ο «Καβαλιέρε» και αναχώρησε ήσυχος για το αιώνιο μπούνγκα-μπούνγκα του άλλου κόσμου.

Οι διαρκείς επιθέσεις του κατά των εργαζομένων, οι δεσμοί του με τη μαφία, η χειραγώγηση του νομικού συστήματος, η καταστροφική οικονομική του πολιτική που επιτάχυνε τη βιομηχανική παρακμή της χώρας και η αποθέωση του ακραίου ατομικισμού, όλα αυτά διαμόρφωσαν τις συνθήκες για την τωρινή αντιδραστική στροφή.   

Το πνεύμα του όμως παραμένει στα εγκόσμια και μάλιστα πιο ισχυρό από ποτέ ίσως. «Κοίτα τριγύρω, και θα δεις την κληρονομιά του παντού» έγραφε χθες στον Guradian ο Ιταλός κοινωνιολόγος Paolo Gerbauto.

«Τα χρόνια που ακολούθησαν την έξοδό του από τη διακυβέρνηση της χώρας δικαίωσαν το πολιτικό του ύφος, που συνδύαζε μια ακραία εκδοχή των λεγόμενων «personality politics», τη χειραγώγηση των τηλεοπτικών μέσων και μια ανενδοίαστη δημαγωγία – με στόχο την αφαίμαξη της απογοήτευσης και του κυνισμού του κοινού απέναντι στο status quo.

Ο Μπερλουσκόνι ενσάρκωσε αυτό που ο Αντόνιο Γκράμσι είχε περιγράψει ως το γούστο του ιταλικού κοινού για την όπερα, με τις φαντασμαγορικές του καμπάνιες του και τις θεαματικές τηλεοπτικές του παρεμβάσεις. Σε ό,τι όμως αφορά το πολιτικό περιεχόμενο, ήταν απλώς ένας νεοφιλελεύθερος και μάλιστα θα μπορούσε ιστορικά να θεωρηθεί ως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό και τον λαϊκισμό.

Παραδόξως ίσως, η πρόσφατη στροφή της ιταλικής πολιτικής σκηνής ακόμα πιο βαθιά στην εθνικιστική δεξιά τον κάνει εκ των υστέρων να μοιάζει συγκριτικά μετριοπαθής. Ωστόσο, οι διαρκείς επιθέσεις του κατά των εργαζομένων, οι δεσμοί του με τη μαφία, η χειραγώγηση του νομικού συστήματος, η καταστροφική οικονομική του πολιτική που επιτάχυνε τη βιομηχανική παρακμή της χώρας και η αποθέωση του ακραίου ατομικισμού, όλα αυτά διαμόρφωσαν τις συνθήκες για την τωρινή αντιδραστική στροφή».

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πολιτική κληρονομιά του Καβαλιέρε

Απώλειες / Σίλβιο Μπερλουσκόνι (1936-2023): Η πολιτική κληρονομιά του Καβαλιέρε

Ο Μπερλουσκόνι δίχασε την ιταλική κοινωνία όσο κανένας άλλος, λατρεύτηκε αλλά και μισήθηκε, και άφησε πίσω του μια κληρονομιά πληθωρικού λαϊκισμού που εξακολουθεί να επηρεάζει την παγκόσμια πολιτική σκηνή περισσότερο απ’ ό,τι του αναγνωρίστηκε.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Daily / The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο για το μυθικό βρετανικό περιοδικό και την επίδρασή του στη σύγχρονη κουλτούρα, θυμήθηκα το πρώτο τεύχος του που έπεσε στα χέρια μου, πριν από σαράντα χρόνια, όταν ήμουν μαθητής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ