Το Ισραήλ, στη διάρκεια του πολέμου του 2006 με τη Χεζμπολάχ, επιχείρησε τρεις φορές να εξουδετερώσει τον ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.
Ένας αεροπορικός βομβαρδισμός αστόχησε καθώς ο Νασράλα είχε ήδη αποχωρήσει από το σημείο που βρισκόταν, ενώ άλλοι δύο αποτυγχάναν να διεισδύσουν στις ενισχυμένες οχυρώσεις του υπόγειου καταφυγίου του. Ωστόσο, την Παρασκευή το βράδυ, οι ισραηλινές δυνάμεις κατάφεραν να εξοντώσουν τον αρχηγό της Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ παρακολούθησαν τον Νασράλα σε ένα καταφύγιο κάτω από συγκρότημα διαμερισμάτων στο νότιο Βηρυτό, και έριξαν έως και 80 βόμβες για να διασφαλίσουν τον θάνατό του. Ο πιλότος του μαχητικού F-15i που έριξε τις βόμβες, δήλωσε με αυτοπεποίθηση: «Θα φτάσουμε παντού, σε όλους».
Παρά την επιτυχία αυτή, η ισραηλινή στρατιωτική και ασφαλιστική κοινότητα γνωρίζει ότι, μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μάχης με τη Χεζμπολάχ, μόνο τώρα καταφέρνει πραγματικά να ανατρέψει το σκηνικό υπέρ της. Σύμφωνα με αξιωματούχους, το στοιχείο που άλλαξε ήταν η ποιότητα και το βάθος των πληροφοριών που κατάφερε να αποκτήσει το Ισραήλ τους τελευταίους δύο μήνες.
Από το 2006 και μετά την αποτυχία του να επιφέρει αποφασιστικό πλήγμα στη Χεζμπολάχ ή να εξαλείψει την ηγεσία της, το Ισραήλ ανέπτυξε μια νέα προσέγγιση, σύμφωνα με εκτεταμένο ρεπορτάζ των Financial Times. Οι Ισραηλινές Υπηρεσίες Πληροφοριών, όπως η Μονάδα 8200 και η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών (Αμάν), επένδυσαν σε μεγάλης κλίμακας συλλογή δεδομένων, χαρτογραφώντας τις δραστηριότητες της Χεζμπολάχ.
Η Μίρι Άιζιν, πρώην ανώτερη αξιωματούχος των πληροφοριών, δήλωσε ότι το Ισραήλ έπρεπε να αλλάξει τον τρόπο που έβλεπε τη Χεζμπολάχ, όχι απλώς ως μία τρομοκρατική ομάδα, αλλά ως μια πλήρη στρατιωτική δύναμη με πολιτικές φιλοδοξίες και βαθιές συνδέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Η Συρία ως πηγή πληροφοριών
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για το Ισραήλ να κατανοήσει τη δομή και τις αδυναμίες της Χεζμπολάχ. Η εμπλοκή της οργάνωσης για τη στήριξη του Άσαντ αποδείχθηκε κρίσιμη για το Ισραήλ, καθώς η Χεζμπολάχ αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με συριακές και ρωσικές υπηρεσίες, εκθέτοντας έτσι περισσότερες λεπτομέρειες των εσωτερικών λειτουργιών της.
Οι πληροφορίες προέκυψαν επίσης από τα δημόσια στοιχεία, όπως οι νεκρολογίες των μαχητών της Χεζμπολάχ, τα οποία προσέφεραν στοιχεία για τις περιοχές προέλευσης των μαχητών, τους τόπους θανάτου τους, και τους κοινωνικούς τους κύκλους, αποκαλύπτοντας πληροφορίες για τους ανώτερους αξιωματούχους και τους συμμάχους τους.
Προχωρημένες τεχνολογίες
Η τεχνολογία ήταν επίσης καθοριστική για την επιτυχία του Ισραήλ. Μονάδες όπως η 9900 της Διεύθυνσης Πληροφοριών ανέλυσαν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, αναζητώντας ακόμη και τις πιο μικρές αλλαγές που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν καταφύγια ή κατασκευές. Μέσω της παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων, κάμερες ασφαλείας και άλλων συσκευών, το Ισραήλ μπόρεσε να διατηρήσει ένα συνεχές προφίλ των κινήσεων των στελεχών της Χεζμπολάχ.
Κάθε παρατυπία στις συνήθειες αυτών των ατόμων αποτέλεσε σήμα συναγερμού για τις υπηρεσίες πληροφοριών. Αυτό επέτρεψε στο Ισραήλ να εντοπίσει και να χτυπήσει στοχευμένα την ηγεσία και τις επιχειρησιακές δομές της Χεζμπολάχ, με πάνω από 3.000 στόχους να πλήττονται κατά τις πρώτες τρεις ημέρες της αεροπορικής εκστρατείας.
Η αποτυχία της Χεζμπολάχ να προσαρμοστεί
Καθώς η Χεζμπολάχ έδινε την υποστήριξή της στον Άσαντ, έχασε μέρος από τη μυστικότητα και τη συνεκτικότητα που τη χαρακτήριζαν, καθιστώντας τη πιο ευάλωτη στην ισραηλινή διείσδυση. Πρώην υψηλόβαθμος Λιβανέζος πολιτικός σχολίασε ότι το τίμημα της υποστήριξης προς τον Άσαντ ήταν η αποκάλυψη της δομής και των λειτουργιών της Χεζμπολάχ στη Συρία.
Επιπλέον, οι νέες στρατολογήσεις για την ενίσχυση των δυνάμεων της στη Συρία παρείχαν στο Ισραήλ νέες ευκαιρίες για διείσδυση, τοποθετώντας πράκτορες και εντοπίζοντας πιθανούς λιποτάκτες. Αυτή η εξέλιξη αποδυνάμωσε τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου της Χεζμπολάχ.
Απόπειρα παροχής ασφάλειας στα σύνορα
Η ισραηλινή εκστρατεία των τελευταίων εβδομάδων περιλαμβάνει, πέραν των αεροπορικών επιθέσεων, και τακτικές για την απομάκρυνση της απειλής από τα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Περίπου 60.000 Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τις κατοικίες τους, ενώ το Ισραήλ μελετά ακόμα το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις επιχειρήσεις, η απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναβαθμίσει τις επιθετικές δυνατότητες της χώρας περιλάμβανε επίσης τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών που προκάλεσαν σημαντικά πλήγματα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ. Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό πριν δύο εβδομάδες, όταν χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν από τη χρήση παγιδευμένων συσκευών επικοινωνίας.
Η κορύφωση αυτών των επιχειρήσεων ήταν η εξουδετέρωση του Νασράλα την περασμένη Παρασκευή. Η απόπειρα εξουδετέρωσης του είχε εξουσιοδοτηθεί ήδη από το 2006 από τον τότε πρωθυπουργό, Εχούντ Όλμερτ, αλλά το Ισραήλ δεν είχε καταφέρει να τον εξαλείψει μέχρι τώρα. Οι πληροφορίες για τη θέση του προέκυψαν από την ανάλυση δεδομένων που πραγματοποιήθηκε από την Διεύθυνση Πληροφοριών Αμάν και από ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες.
Παρά την πρόσφατη επιτυχία, το Ισραήλ δεν έχει τελειώσει με τη Χεζμπολάχ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου διαμήνυσε ότι η εκστρατεία δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι η απειλή από τη Χεζμπολάχ παραμένει. Ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος πληροφοριών Μίρι Άιζιν τόνισε ότι, αν και η Χεζμπολάχ έχει πληγεί σοβαρά και βρίσκεται σε κατάσταση χάους, εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικές δυνατότητες που αποτελούν απειλή για το Ισραήλ.
Με τη συνεχιζόμενη προετοιμασία για πιθανή χερσαία επιχείρηση, το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να εξαλείψει την απειλή που αποτελεί η Χεζμπολάχ και να αποκαταστήσει την ασφάλεια στα βόρεια σύνορά του.