Με δίωρη καθυστέρηση ξεκίνησε η ομιλία του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη λόγω κυβερνοεπίθεσης.
Κατά την εναρκτήρια δήλωσή του ο Πούτιν καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ που, όπως είπε, «λαμβάνει χώρα σε μία δύσκολη στιγμή για όλη την παγκόσμια κοινότητα».
Έκανε λόγο για «απειλή» κατά των «αρχών του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος» και επεσήμανε πως έχουν αναδυθεί «νέα παγκόσμια κέντρα εξουσίας» και η «παλιά παγκόσμια τάξη», που βασιζόταν στη δύναμη του ισχυρού, αναδεικνύεται «ασταθής».
Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με «πραγματικά επαναστατικές τεκτονικές αλλαγές στη γεωπολιτική» συμπλήρωσε και εκτίμησε πως δεν είναι πλέον δυνατό να αγνοηθούν τα νέα δεδομένα στην «παγκόσμια πολιτική, την παγκόσμια οικονομία, την τεχνολογία και τις διεθνείς σχέσεις».
«Θα ήταν λάθος να πιστεύετε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ταραχωδών αλλαγών, μπορείτε απλά να καθίσετε [...] και ότι όλα θα είναι όπως ήταν» είπε και συνέχισε: «Φαίνεται ότι οι κυρίαρχες ελίτ ορισμένων δυτικών χωρών εργάζονται κάτω από αυτές ακριβώς τις ψευδαισθήσεις, επιλέγοντας να αγνοήσουν το προφανές, παίζοντας συνεχώς με τα φαντάσματα του παρελθόντος».
Καταγγελίες κατά της Δύσης
Κατήγγειλε τους δυτικούς πως έχουν την αίσθηση ότι ο κόσμος «είναι η αυλή τους» και επιχειρούν να απομονώσουν ή ακυρώσουν «λάθος» κράτη.
Οι δυτικές χώρες αντιμετωπίζουν αυτές τις χώρες «ως αποικίες τους» και ως «δεύτερης κατηγορίας» δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως «αυτή είναι η φύση της παρούσας ρωσοφοβίας στη Δύση, όπως και των συχνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας».
Αναφερόμενος, ειδικότερα, σε αυτές τις κυρώσεις είπε πως είναι «απερίσκεπτες και τρελές» και έχουν στόχο να «συντρίψουν τη ρωσική οικονομία με τη βία».
Ακόμα, χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως «δίκοπο μαχαίρι» και δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής τους «όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά σε κάθε χώρα που πέφτει σε δυσμένεια».
«Η Ε.Ε. έχει χάσει εντελώς την κυριαρχία της»
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «σοβαρό πλήγμα» και στις δικές τους οικονομίες, είπε σε άλλο σημείο.
«Βλέπουμε μια επιδείνωση των κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, βλέπουμε αυξήσεις και στις τιμές των αγαθών, των τροφίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και των καυσίμων των αυτοκινήτων. Το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων μειώνεται και οι επιχειρήσεις τους χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνέπειες θα είναι μακροπρόθεσμες σε ολόκληρη την Ευρώπη και η συστηματική οικονομική παρακμή της ευρωπαϊκής οικονομίας θα «επιδεινώσει τα βαθιά προβλήματα εντός των δυτικών κοινωνιών».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «χάσει εντελώς την κυριαρχία της» και «χορεύει στους ρυθμούς κάποιου άλλου» κατήγγειλε σε άλλο σημείο και κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι «κάνει ό,τι της υπαγορεύουν και προκαλεί ζημιά» στον πληθυσμό, τις επιχειρήσεις και την οικονομία της.
Παγκόσμια επισιτιστική κρίση
Αναφερόμενος στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα «δεν προέκυψε σήμερα» και κατηγόρησε την Ευρώπη ότι «προσπαθεί να το φορτώσει σε κάποιον άλλο».
«Η Ρωσία δεν φταίει, παρόλο που οι δυτικές χώρες προσπαθούν να μας φορτώσουν την ευθύνη, για όλα όσα συμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομία».
Ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα συνεχίζει να συνεργάζεται με όποιον ενδιαφέρεται, παρά την επιθυμία της Δύσης να «επιλέξει το δρόμο της αυτοαπομόνωσης» και τόνισε πως είναι μεγάλος ο αριθμός των χωρών που έχουν τέτοια επιθυμία.
Σχετικά με την «ειδική επιχείρηση», όπως χαρακτήρισε την εισβολή στην Ουκρανία, επεσήμανε να ήταν δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση. Υποστήριξε πως οι ρωσικές δυνάμεις υπερασπίζονται τα δικαιώματα της χώρας για ασφαλείς εξελίξεις και ότι η επιχείρηση αποσκοπεί στην υπεράσπιση του λαού του Ντονμπάς.
Με πληροφορίες από Guardian