Ο πρώην αρχιραβίνος της Μόσχας δήλωσε πως οι Εβραίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία όσο μπορούν, προτού γίνουν αποδιοπομπαίοι τράγοι για τις δυσκολίες που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Κοιτάζοντας την ιστορία της Ρωσίας, όποτε το πολιτικό σύστημα κινδύνευε, έβλεπες την κυβέρνηση να προσπαθεί να ανακατευθύνει την οργή και τη δυσαρέσκεια των μαζών προς την εβραϊκή κοινότητα», δήλωσε στον Guardian ο Πίντσας Γκόλντσμιντ. «Το είδαμε αυτό στην τσαρική εποχή και στο τέλος του σταλινικού καθεστώτος», συμπλήρωσε.
«Βλέπουμε αυξανόμενο αντισημιτισμό ενώ η Ρωσία επιστρέφει σε ένα νέο είδος Σοβιετικής Ένωσης», εκτίμησε ο ίδιος. «Για αυτό πιστεύω πως η καλύτερη επιλογή για τους Ρώσους Εβραίους είναι να φύγουν», συμπλήρωσε.
Ο Γκόλντσμιντ παραιτήθηκε από το πόστο του και εγκατέλειψε τη Ρωσία τον Ιούλιο, αφού αρνήθηκε να στηρίξει την εισβολή στην Ουκρανία.
«Ασκήθηκε πίεση σε ηγέτες της κοινότητας να υποστηρίξουν τον πόλεμο και αρνήθηκα να το κάνω. Παραιτήθηκα επειδή αν συνέχιζα ως αρχιραβίνος της Μόσχας θα ήταν πρόβλημα για την κοινότητα, εξαιτίας των κατασταλτικών μέτρων εναντίον των αντιφρονούντων», εξήγησε.
Σύμφωνα με την απογραφή του 1926, στην τότε Σοβιετική Ένωση ζούσαν 2.672.000 Εβραίοι. Σήμερα, είναι σχεδόν 165.000, από τον συνολικό πληθυσμό των 145 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ο Γκόλντσμιντ εκτίμησε πως από την έναρξη του πολέμου το 25-30% των Εβραίων της Ρωσίας εγκατέλειψαν τη χώρα ή σχεδιάζουν να το πράξουν. Τον Ιούλιο, το Κρεμλίνο έκλεισε το ρωσικό παράρτημα του Jewish Agency, μιας οργάνωσης που προωθεί τη μετανάστευση στο Ισραήλ. Συνολικά, εκτιμάται ότι περίπου 200.000 Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, μια έξοδος που επιταχύνθηκε όταν ανακοινώθηκε η επιστράτευση, τον Σεπτέμβριο.
Ενώ οι Ρώσοι Εβραίοι είναι αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο μέλλον, ο αντισημιτισμός είναι σε άνοδο και σε μια χώρα που διαχρονικά θεωρούνταν εβραϊκό καταφύγιο, τις ΗΠΑ, σημείωσε ο Γκόλντσμιντ. Πέρυσι, η οργάνωση Anti-Defamation League κατέγραψε 2.717 αντισημιτικά περιστατικά στις ΗΠΑ, από επιθέσεις, μέχρι παρενοχλήσεις και βανδαλισμούς.
«Για πολλά χρόνια, οι Εβραίοι στις ΗΠΑ πίστευαν ότι ήταν μια εξαίρεση, πως ό,τι γινόταν στην Ευρώπη και άλλες χώρες δεν θα συνέβαινε ποτέ εκεί. Όμως, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει περισσότερες επιθέσεις σε Εβραίους εκεί, από ό,τι στην Ευρώπη», δήλωσε.
«Το πολιτικό σύστημα είναι πολύ περισσότερο πολωμένο. Η πόλωση που βλέπουμε έχει κάνει τον αντισημιτισμό πολύ πιο αποδεκτό», τόνισε.
«Πρέπει να σταματήσουμε αυτές τις δυνάμεις που προσπαθούν να καταστρέψουν την Ευρώπη εκ των έσω. Στην αρχή, όταν γίνονταν επιθέσεις σε εβραϊκά σχολεία, όπως στην Τουλούζη, ο κόσμος πίστευε ότι ήταν εβραϊκό πρόβλημα. Όμως, μετά το Charlie Hebdo, την επίθεση στη Νίκαια και στη Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, η Ευρώπη κατάλαβε πως ήταν ευρωπαϊκό και όχι εβραϊκό πρόβλημα», συμπλήρωσε ο Γκόλντσμιντ.