Οι αρχές σε ρωσική επαρχία άρχισαν να καταστρέφουν βιβλία που εκδόθηκαν με την υποστήριξη του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου George Soros, θεωρώντας τα επικίνδυνα για τη νεολαία. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του περιφερειακού τμήματος του Υπουργείου Παιδείας, σε ερώτημα που τέθηκε από ειδησεογραφική ιστοσελίδα. Εκατοντάδες βιβλίων έχουν ήδη αφαιρεθεί από τις βιβλιοθήκες τοπικών πανεπιστημίων στην πόλη της Βορκούτα με δικαιολογία ότι με αυτά τα βιβλία θα εξαπλωθεί μεταξύ των νεαρών Ρώσων η ξένη ιδεολογία και μια διαστρεβλωμένη άποψη για την εθνική ιστορία.
53 βιβλία καταστράφηκαν, "μέσω της καύσης», όπως αναφέρεται στην επιστολή που έστειλαν οι αρχές στην ιστοσελίδα.
Μεταξύ των βιβλίων που παραδόθηκαν στην πυρά είναι τίτλοι όπως η «Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας» και "Ανθολογία του γαλλικού Σουρεαλισμού". Οι περισσότεροι συγγραφείς είναι, όπως σημειώνει το Spiegel, Ρώσοι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων καθηγητών του πανεπιστημίου Lomonosov της Μόσχας και της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών (HSE).
"Το να καις βιβλία, είναι-ανεξάρτητα από το περιεχόμενο τους-ένα περίεργο γεγονός", δήλωσε ο Λιού Γιάκομπσον, Αντιπρύτανης του HSE, και συγγραφέας του βιβλίου «Οικονομία του δημόσιου τομέα» που κάηκε επίσης. Σύμφωνα πάντως με το Gaseta.ru τον Γιάκομπσον είχε βραβεύσει το 2004, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο κυριότερος λόγος για την πράξη αυτή φαίνεται να είναι ο ίδιος ο Σόρος και όχι το περιεχόμενο των βιβλίων. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής είχε χρηματοδοτήσει ρωσικά πανεπιστήμια από την εποχή του Γκορμπατσόφ, στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Τώρα όμως αντιμετωπίζει την οργή του Κρεμλίνου, καθώς αναφέρεται ως χρηματοδότης κινημάτων σε χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ. Το Κρεμλίνο τον έχει κατηγορήσει ότι σχεδιάζει πραξικόπημα στη Ρωσία.
Το 2015 το ίδρυμα που είχε ιδρύσει στη Ρωσία με την επωνυμία "Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας» κηρύχθηκε "ανεπιθύμητο οργάνωση" και ο Γενικός Εισαγγελέας Γιούρι Τσάικα δικαιολόγησε την απόφαση κάνοντας λόγο για απειλές «για τα θεμέλια της συνταγματικής τάξης, τους στρατού και της ασφάλεια ςτου κράτους».
Ο Σόρος εμφανίζεται πάντως ως η μεγαλύτερη απειλή για τον Πούτιν και εδώ και χρόνια ζητά από τη Δύση να ενεργήσει πιο αποτελεσματικά εναντίον του. Το 2006 υποστήριξε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τη Σύνοδο των G8, της ομάδας των μεγάλων βιομηχανικών χωρών.