Στο κοινοβούλιο της Ρωσίας παρουσιάστηκε νομοσχέδιο το οποίο- αν ψηφιστεί- θα δώσει ισόβια ασυλία στον Βλαντιμίρ Πούτιν αν και όταν αποφασίσει να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου.
Το προσχέδιο του νομοσχεδίου δίνει σε έναν πρώην πρόεδρο ασυλία από την ποινική δίωξη για αδικήματα που διαπράχθηκαν οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους. Για την άρση αυτής της προστασίας θα απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή. Αυτή τη στιγμή, η ασυλία των πρώην προέδρων στη Ρωσία αφορά τις ενέργειες που έγιναν όσο ήταν στη θέση αυτή.
Πρόκειται για το δεύτερο νομοσχέδιο αυτής της εβδομάδας με διατάξεις για πρώην προέδρους, κάτι που προκαλεί συζητήσεις για το αν ο Πούτιν μπορεί να ετοιμάζεται για τη «συνταξιοδότησή» του.
Προηγήθηκε το Σάββατο νομοσχέδιο που δίνει σε έναν πρώην πρόεδρο το δικαίωμα για ισόβια έδρα γερουσιαστή στην άνω βουλή, θέση που επίσης «συνοδεύεται» με ασυλία από τις διώξεις. Τα νομοσχέδια αυτά έρχονται μετά τη συνταγματική αναθεώρηση στη Ρωσία, που επιτρέπει στον Πούτιν να διεκδικήσει άλλες δύο προεδρικές θητείες.
Η προεδρική ασυλία ήταν από τα πρώτα ζητήματα με τα οποία ασχολήθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν όταν ανέβηκε στην εξουσία, το 2000. Με διάταγμα είχε χορηγήσει ασυλία στον πρώην πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν, σε ό,τι αφορά τις διώξεις, τις ανακρίσεις και τις έρευνες για την περιουσία του.
Η απόφαση αυτή είχε ερμηνευτεί από κάποιους ως αντάλλαγμα προκειμένου ο Γέλτσιν να αποχωρήσει και να επιλέξει τον Πούτιν ως διάδοχό του. Στα απομνημονεύματά του ο Γέλτσιν- που πέθανε το 2007- είχε αρνηθεί πως υπήρξε οποιαδήποτε συμφωνία με τον Πούτιν.
Ο μόνος άλλος πρώην πρόεδρος που μπορεί να εφαρμοστεί το νέο νομοσχέδιο, αν ψηφιστεί, είναι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που ήταν στη θέση από το 2008 έως το 2012, όταν αποχώρησε για να επιστρέψει ο Πούτιν. Για την έγκρισή του, το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει τρεις αναγνώσεις στην κάτω βουλή και στη συνέχεια να εγκριθεί από την άνω βουλή, προτού το υπογράψει ο Πούτιν.
Με πληροφορίες από Guardian