Το Σαν Φρανσίσκο έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που απαγορεύει να πωλούνται ηλεκτρονικά τσιγάρα

Το Σαν Φρανσίσκο έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που απαγορεύει να πωλούνται ηλεκτρονικά τσιγάρα Facebook Twitter
1

Το Σαν Φρανσίσκο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην πρώτη νομοθεσία του είδους της στις ΗΠΑ.

Οι αρμόδιες αρχές ενέκριναν το μέτρο που απαγορεύει την πώληση και διανομή ηλεκτρονικών τσιγάρων σε μια προσπάθεια να μειώσουν την χρήση του σε νεαρές ηλικίες. Μόλις επικυρωθεί επισήμως ο σχετικός νόμος, κάτι που αναμένεται να γίνει σε επτά μήνες, τα καταστήματα της πόλης θα κληθούν να αφαιρέσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από τα ράφια τους. 

Το κείμενο που υιοθετήθηκε διευκρινίζει πως για να πωλείται κάποιος τύπος ηλεκτρονικού τσιγάρου στο Σαν Φρανσίσκο –είτε σε κατάστημα είτε μέσω Διαδικτύου—θα πρέπει πρώτα να έχει λάβει την έγκριση της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εγκρίνει κανένα.

Η απόφαση ισχύει και για τα προϊόντα με βάση τον αρωματικό καπνό, όμως δεν προβλέπει ποινές για την κατοχή ή χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, όπως είχε κάνει πέρυσι η Σιγκαπούρη που έθεσε σε εφαρμογή αυστηρή απαγόρευση των προϊόντων αυτών. Οι παραβάτες θα κινδυνεύουν να τους επιβληθεί πρόστιμο 1.000 δολαρίων.

Η Δημοκρατική δήμαρχος της φιλελεύθερης αυτής πόλης της πολιτείας της Καλιφόρνια, η Λόντον Μπριντ, έχει ήδη δηλώσει ότι θα επικυρώσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε λιγότερο από δέκα ημέρες. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ επτά μήνες μετά την υπογραφή της, δηλαδή στις αρχές του 2020.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε από την πόλη του Σαν Φρανσίσκο επικεντρώνεται στις ανησυχίες για την έκθεση των εφήβων στη νικοτίνη «η οποία μπορεί να βλάψει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό τους» και «επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο μελλοντικής εξάρτησης από άλλα ναρκωτικά».

Στις ΗΠΑ η ομοσπονδιακή νομοθεσία έχει ορίσει τα 18 ως κατώτατη ηλικία για την αγορά προϊόντων καπνού, όμως στην Καλιφόρνια και σε άλλες δεκαπέντε πολιτείες η ηλικία αυτή έχει οριστεί στα 21 έτη. Αυτή είναι και η κατώτατη νόμιμη ηλικία για την κατανάλωση αλκοόλ και την αγορά κάνναβης, η χρήση της οποίας για ψυχαγωγικούς σκοπούς επιτρέπεται στην πολιτεία της Καλιφόρνιας από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Μετά από δεκαετίες μείωσης του καπνίσματος σε νεαρές ηλικίες, η εξάπλωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκάλεσε τεράστια αύξηση στην χρήση νικοτίνης από άτομα ηλικίας κάτω των 21 ετών. Περισσότεροι από 4.9 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιήσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα το 2018, αριθμός αυξημένος κατά 1.5 εκατομμύρια μέσα σε μόλις έναν χρόνο.

Η σχετική νομοθεσία έχει ήδη πυροδοτήσει αντιδράσεις στις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρονικών τσιγάρων, που σημειώνουν πως η απαγόρευση να αυξήσει του ενήλικες που καπνίζουν κανονικά τσιγάρα. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καλύτερος σκακιστής του κόσμου θύμωσε και αποχώρησε από τουρνουά για ένα παντελόνι

Διεθνή / Ο καλύτερος σκακιστής του κόσμου θύμωσε και αποχώρησε από τουρνουά για ένα παντελόνι

Του ζητήθηκε να αλλάξει το τζιν που φορούσε, αφού πλήρωσε πρόστιμο κι εκείνος αρνήθηκε - «Είμαι πολύ μεγάλος σε αυτό το σημείο για να με νοιάζει και πάρα πολύ», δήλωσε ο Μάγκνους Κάρλσεν
LIFO NEWSROOM
Μασκ εναντίον MAGA: «Εμφύλιος» των Ρεπουμπλικανών στο Χ με αφορμή το μεταναστευτικό

Διεθνή / Μασκ εναντίον MAGA: «Εμφύλιος» των υποστηρικτών Τραμπ με αφορμή το μεταναστευτικό

Οι επιχειρηματίες της τεχνολογίας που στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ συγκρούστηκαν έντονα με Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς για τις άδειες παραμονής των εξειδικευμένων εργατών
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Και πάλι θα το πω, πόσο υπερβολικά όλα αυτά. Αν ο άλλος θέλει να κάνει τη βλακεία του, θα την κάνει! Νόμιμη ή παράνομη, θα την κάνει. Αλλά είναι δική του ευθύνη αυτό. Και τα αναψυκτικά κάνουν κακό στην υγεία (γκουχ γκουχ Coca Cola), και τα junk food (γκουχ γκουχ McDonalds), και το αλκοόλ (κουχ γκουχ γκουχ, τόοοσοι πολλοί που πνίγηκα)... Καμία απαγορευσούλα, κάτι, έτσι να λέμε;! Χμμμμ... Μην πω καν και για τα όπλα που έχει ο καθένας πόσα σπίτι του νόμιμα -θα πνιγώ τόσο πολύ από τον βήχα που θα κλείσει ο λαιμός μου και δε θα'θελα.