Ένας 19χρονος εισέβαλε χθες σε μια συναγωγή στο Σαν Ντιέγκο τη στιγμή που ήταν γεμάτη από πιστούς που είχαν προσέλθει στη σύναξη για το Εβραϊκό Πάσχα και άνοιξε πυρ με ένα οπλοπολυβόλο, σκοτώνοντας μια γυναίκα και τραυματίζοντας τρεις.
Ο ύποπτος, ένας 19χρονος λευκός από το Σαν Ντιέγκο, η ταυτότητα του οποίου δεν δόθηκε άμεσα στη δημοσιότητα, διέφυγε από το σημείο με αυτοκίνητο και συνελήφθη λίγο αργότερα όταν παραδόθηκε χωρίς να προβάλει αντίσταση στην αστυνομία, τόνισαν οι αρχές σε συνέντευξη τύπου.
Το αιματηρό περιστατικό στη συναγωγή Σαμπάντ στην πόλη Πόγουεϊ, περίπου 37χλμ βόρεια από το κέντρο του Σαν Ντιέγκο, σημειώνεται έξι μήνες μετά την ημέρα που ένας ένοπλος εφόρμησε σε συναγωγή στο Πίτσμπεργκ, στην Πενσιλβάνια και φωνάζοντας "Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν" άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 11 ανθρώπους.
Ο δήμαρχος του Πόγουεϊ Στιβ Βάους, μιλώντας από το κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας χαρακτήρισε την ένοπλη επίθεση ως ένα "έγκλημα μίσους", δηλώνοντας ότι η εκτίμησή του βασίζεται σε όσα ξεστόμισε ο δράστης όταν εισέβαλε στην συναγωγή.
Ο δράστης και το κίνητρο
Οι αρχές ακόμη δεν αναφέρουν πολλές πληροφορίες για το κίνητρο της επίθεσης.
Εντούτοις, ο σερίφης της κομητείας του Σαν Ντιέγκο, Μπιλ Γκορ δήλωσε πως οι αρχές ερευνούν τις αναρτήσεις του υπόπτου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ανοιχτή του επιστολή, υπονοώντας ότι ο φερόμενος δράστης ίσως να είχε συντάξει κάποιου είδους γραπτό μανιφέστο.
Ο φερόμενος δράστης της επίθεσης είναι ο 19χρονος Τζον Έρνεστ, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές και φέρεται να είναι και ο συντάκτης ενός «μανιφέστου» στο οποίο ο ίδιος διατείνεται ότι επιχείρησε να βάλει φωτιά σε ένα γειτονικό τέμενος πριν από ένα μήνα, δηλώνοντας ότι άντλησε έμπνευση από τον λευκό εθνικιστή, δράστη της σφαγής σε δύο τεμένη στην Νέα Ζηλανδία.
Ο σερίφης της κομητείας του Σαν Ντιέγκο, o Μπιλ Γκορ τόνισε ότι η αστυνομία και το FBI ερευνούν την «πιθανή εμπλοκή» του Έρνεστ σε ένα εμπρησμό της 24ης Μαρτίου του Ισλαμικού Κέντρου στο Εσκοντίντο, μια πόλη 24χλμ βόρεια από τη συναγωγή που συνέβη η χθεσινή επίθεση. Δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός από τον εμπρησμό αυτό.
Ο Γκορ είπε ότι ο Έρνεστ είχε «λευκό ποινικό μητρώο», τονίζοντας ότι διεξάγονται έρευνες για πιθανό έγκλημα μίσους.
Ένα ασυνάρτητο, μακροσκελές κείμενο με βίαιες αντισημιτικές και αντιμουσουλμανικές απόψεις, ο συντάκτης του οποίου φέρει το όνομα Τζον Έρνεστ, βρέθηκε αναρτημένο στον διαδικτυακό ιστότοπο αποθήκευσης κειμένων Pastebin και στον ιστότοπο αποθήκευσης αρχείων Mediafire.
Διαδικτυακοί σύνδεσμοι που παραπέμπουν στους δύο αυτούς ιστοτόπους αναρτήθηκαν στο φόρουμ 8chan, γνωστό για το περιεχόμενό του που προωθεί την ρητορικ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο μιλώντας σε δημοσιογράφους, εξέφρασε «Τα θερμά μου συλληπητήρια προς τους ανθρώπους που επηρεάστηκαν». Πρόσθεσε ότι "φαίνεται ότι πρόκειται για ένα έγκλημα μίσους", σημειώνοντας πως οι αρχές "θα διαλευκάνουν την υπόθεση".
Ο σερίφης Γκορ σημείωσε ότι τέσσερις άνθρωποι δέχθηκαν πυροβολισμούς και μεταφέρθηκαν στο ιατρικό κέντρο Παλομάρ, όπου ένας από τους τραυματίες, μια ηλικιωμένη γυναίκα, πέθανε. Οι άλλοι τρεις τραυματίες, δύο ενήλικοι άνδρες και μια ανήλικη κοπέλα, νοσηλεύονται και η κατάσταση της υγείας τους κρίνεται σταθερή, τόνισε. Οι ταυτότητες των θυμάτων δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα.
Πώς έγινε η επίθεση
Η επίθεση συνέβη λίγο πριν τις 11:30 το πρωί, τοπική ώρα, στο Πόγουεϊ, ένα προάστιο περίπου 50.000 κατοίκων, όταν ο φερόμενος δράστης μπήκε στην συναγωγή και άρχισε να πυροβολεί με ένα οπλοπολυβόλο τύπου AR-15, σύμφωνα με τον σερίφη. Το όπλο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε πολυάριθμες ένοπλες επιθέσεις στις ΗΠΑ, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 100 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στη συναγωγή καθώς επρόκειτο να τελεστεί μια ακολουθία για το Εβραϊκό Πάσχα.
Το τηλεοπτικό δίκτυο του Σαν Ντιέγκο KGTV μετέδωσε πως ο ραβίνος της συναγωγής ήταν ανάμεσα σε εκείνους που δέχθηκαν πυροβολισμούς.
Η Μίνο Ανβαρί, μια Ιρανή πρόσφυγας, που δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο KUSI-TV πως ο άνδρας της βρισκόταν μέσα στη συναγωγή κατά τη διάρκεια της επίθεσης, τόνισε πως στους τραυματίες συγκαταλέγονται μια γυναίκα και ο ραβίνος, ο οποίος πυροβολήθηκε στο χέρι. "Είμαστε ενωμένοι. Δεν θα μας λυγίσετε. Βρισκόμαστε στις ΗΠΑ", είπε η Ανβαρί.
Ένας άνδρας που ζει κοντά στη συναγωγή, ο Κρίστοφερ Φολτς, δήλωσε στο CNN ότι άκουσε έξι με επτά πυροβολισμούς, έπειτα έναν άνδρα να φωνάζει και στη συνέχεια ακόμη έξι με επτά πυροβολισμούς.
ΓΣ
σχόλια