Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα- Τις σκληρότερες κυρώσεις επιζητούν οι ΗΠΑ

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα- Τις σκληρότερες κυρώσεις επιζητούν οι ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Σε εξέλιξη είναι η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά την πυρηνική δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα την Κυριακή. Η συνεδρίαση φέρεται να κινείται σε υψηλούς τόνους με τους εκπροσώπους των περισσοτέρων χωρών να τοποθετούνται σθεναρά ενάντια στον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν και ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν στην άρση του ορίου βάρους των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να φέρουν οι νοτιοκορεατικοί πύραυλοι έπειτα από τη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ. Οι δύο πρόεδροι προχώρησαν σε αυτή την απόφαση σε τηλεφωνική τους επικοινωνία κατά την διάρκεια της οποίας παράλληλα συμφώνησαν ότι έχει έρθει η στιγμή για την επιβολή των πλέον αυστηρών κυρώσεων και την άσκηση πίεσης ενάντια στην Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα επιδιωχθεί να επιβληθούν εντός των Ηνωμένων Εθνών.

Οι τοποθετήσεις στο Συμβούλιο 

Ο αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ Λιού Τζιεγί κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να «σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος» και κάλεσε όλα τα μέρη να «σκεφθούν σοβαρά» την πρόταση του Πεκίνου για ταυτόχρονη αναστολή των βαλλιστικών και πυρηνικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ και των στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Νότια Κορέα.


«Καλούμε έντονα τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος, επιδεινώνουν την κατάσταση και δεν συνάδουν ούτε με τα δικά της συμφέροντα και πραγματικά να επιστρέψει στον δρόμο της επίλυσης του θέματος μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Λιού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Γαλλία και η Βρετανία (μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ) καθώς και η Ιαπωνία τάχθηκαν υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων. Η στάση που θα τηρήσουν η Κίνα και η Ρωσία, τα δύο άλλα μέλη του ΣΑ που έχουν δικαίωμα βέτο, παραμένει αδιευκρίνιστη.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ωστόσο ότι οι στρατιωτικές λύσεις δεν μπορούν να διευθετήσουν τα ζητήματα στην κορεατική χερσόνησο και προειδοποίησε ότι υπάρχει μια «επείγουσα ανάγκη να διατηρηθεί μια ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις».


«Μια συνολική επίλυση στα πυρηνικά και σε άλλα ζητήματα που ταλανίζουν την κορεατική χερσόνησο μπορεί να βρεθεί αποκλειστικά μέσα από πολιτικούς διπλωματικούς διαύλους, όπως αξιοποιώντας τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Νεμπέντια στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

Σκληρές κυρώσεις επιζητεί ο Τραμπ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να παρουσιάσουν μια νέα απόφαση για τη Βόρεια Κορέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εντός της εβδομάδας, ανακοίνωσε η Αμερικανίδα διπλωμάτις Νίκι Χέιλι. Όπως είπε η Χέιλι, η Ουάσινγκτον θέλει να τεθεί προς ψήφιση αυτό το νέο κείμενο την επόμενη Δευτέρα.


Η Χέιλι κάλεσε τα μέλη του ΣΑ να επιβάλουν τα σκληρότερα δυνατά μέτρα για να αποτρέψουν τη Β. Κορέα να κλιμακώσει το πυρηνικό πρόγραμμά της. Όπως είπε, θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις εντός της εβδομάδας για το ψήφισμα που προωθεί η Ουάσινγκτον. Η Βόρεια Κορέα "έριξε σε όλους ένα χαστούκι στο πρόσωπο" με την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε, υπογράμμισε.


Όπως υπογραμμίζεται, ανάμεσα στα μέτρα που θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι το μπλοκάρισμα της θαλάσσιας μεταφοράς πετρελαίου προς την Βόρεια Κορέα.

Στο «παιχνίδι» και η Ρωσία 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Μουν Τζε-ιν καταδίκασαν με τον εντονότερο τρόπο τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, τονίζοντας ότι παραβιάζει κατάφωρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.


Οι δύο ηγέτες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συμφώνησαν ότι η νέα πυρηνική δοκιμή συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της περιοχής. Θεωρούν επίσης ότι οι ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ υπονομεύουν το παγκόσμιο καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ωστόσο ότι μια διευθέτηση της κρίσης είναι δυνατή μόνο μέσω της επανέναρξης των συνομιλιών.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν και ο Μουν θα συζητήσουν εκ νέου την κατάσταση στην κορεατική κυβέρνηση στις 6 Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες Reuters/AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Do not Pet!»: Ρομποτικά σκυλιά φρουρούν την οικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο

Διεθνή / Ρομποτικά σκυλιά φρουρούν την οικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο

Ο Spot, ένα τετράποδο ρομπότ που χρησιμοποιείται από την Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, μπορεί να ανεβοκατεβαίνει σκάλες και να περιηγείται σε στενούς χώρους, ενώ ξέρει ακόμη και πώς να ανοίγει πόρτες.
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά «να εξακριβωθεί αν γίνεται γενοκτονία» στη Γάζα

Διεθνή / Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά «να εξακριβωθεί αν γίνεται γενοκτονία» στη Γάζα

Σε αποσπάσματα από το νέου του βιβλίο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Ποντίφικας ζητά να γίνει «προσεκτική έρευνα» στο κατά πόσο όσα συμβαίνουν στη Γάζα μπορούν να χαρακτηριστούν γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
Diddy: Από τη φυλακή, διοργανώνει καμπάνια στήριξης του στα social media

Διεθνή / Diddy: Διοργανώνει καμπάνια στήριξης του στα social media μέσα από τη φυλακή

Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι ο άλλοτε μεγιστάνας της ραπ έχει ζητήσει από την οικογένεια του να δημιουργήσει «αφηγήματα» υποστηρικτικά προς τον ίδιο, αλλά και να επηρεάσει υποψήφιους μάρτυρες στη δίκη του
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ ζητά εργαζόμενους με «εξαιρετικά υψηλό IQ» για το DOGE, αλλά μπορεί και να μην πληρώνονται

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ ζητά εργαζόμενους με «εξαιρετικά υψηλό IQ» για το DOGE, αλλά μπορεί και να μην πληρώνονται

Η έναρξη της στρατολόγησης από το DOGE δημιούργησε αντιδράσεις, καθώς αρχικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία μόνο μέσω premium λογαριασμού στο X
LIFO NEWSROOM
«Καμπανάκι» από τον Σι Τζινπίνγκ στον Μπάιντεν – «Δεν πρέπει να ξεπεράσετε την κόκκινη γραμμή όσον αφορά την Ταϊβάν»

Διεθνή / «Καμπανάκι» από τον Σι Τζινπίνγκ στον Μπάιντεν – «Δεν πρέπει να ξεπεράσετε την κόκκινη γραμμή όσον αφορά την Ταϊβάν»

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει ενισχύσει τη στρατιωτική και διπλωματική πίεση στην Ταϊβάν, με σχεδόν καθημερινές αποστολές στρατιωτικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων γύρω από το νησί
LIFO NEWSROOM