Πέντε ημέρες έχουν περάσει από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, με τις επιχειρήσεις διάσωσης να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στις πληγείσες περιοχές με τους διασώστες να αναζητούν ζωή στα συντρίμμια.
Ο τραγικός απολογισμός στην Τουρκία συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς περνούν οι ώρες. Οι νεκροί είναι πλέον 22.327, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 80.100.
Οι αρχές στη Συρία έχουν ανακοινώσει 3.553 νεκρούς, με τον συνολικό απολογισμό στις δύο χώρες να φτάνει τους 25.880.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε, σήμερα, στη σεισμόπληκτη ζώνη, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για τις λεηλασίες αλλά και για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων μέσα σε μερικές εβδομάδες.
«Εχουμε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι εφεξής εκείνοι που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή απαγωγές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το βαρύ χέρι του κράτους βρίσκεται στις πλάτες τους», δήλωσε.
ΟΗΕ για σεισμούς στην Τουρκία: Η χειρότερη φυσική καταστροφή των τελευταίων 100 ετών
Την ίδια ώρα, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να μην ξεχνάει τους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μια στέγη και τρόφιμα σε Τουρκία και Συρία.
Ο Γκριφιθς, που βρέθηκε στην τουρκική επαρχία Καχραμανμαράς, συνομίλησε με οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί και έχουν μείνει μες στο κρύο χωρίς τροφή μετά τον σεισμό.
«Βρίσκομαι εδώ για να διασφαλίσω ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα ξεχαστούν», είπε στους δημοσιογράφους, ενώ εξήρε την ανταπόκριση της Τουρκίας στην καταστροφή χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετική» και χαιρέτισε το «κουράγιο των μελών των υπηρεσιών διάσωσης που εργάζονται όλο το 24ωρο ελπίζοντας σε έναν ακόμη ήχο, σε έναν ακόμη επιζώντα».
«Είναι η αρχή και η εμπειρία μου λέει ότι ο κόσμος είναι πάντα απογοητευμένος στην αρχή», είπε σε μια προφανή αναφορά στην κριτική σχετικά με την ανταπόκριση των αρχών μετά τον σεισμό. Όπως είπε ο ίδιος, αυτό που συνέβη στην περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού είναι «το χειρότερο συμβάν των τελευταίων 100 ετών στην περιοχή».
Όπως είπε ο Γκρίφιθς, ξεκινάει μια τρίμηνη επιχείρηση τόσο για την Τουρκία όσο και για τη Συρία με στόχο να υπάρξει βοήθεια για την κάλυψη του κόστους των εκεί επιχειρήσεων.
Ο ίδιος είπε στο Reuters ότι ελπίζει η βοήθεια στη Συρία να κατανεμηθεί τόσο στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων όσο και εκείνες της αντιπολίτευσης, αλλά επισήμανε ότι σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα».
Οι διασώστες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης έχουν ασκήσει κριτική στα Ηνωμένα Έθνη και στη διεθνή κοινότητα για την μη έγκαιρη ανταπόκρισή τους μετά τον σεισμό.
Εχθές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η βοήθεια «δεν φτάνει τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν».
«Η καταστροφή επηρέασε τόσα πολλά κτίρια (...) που δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να παράσχουμε την έκτακτη βοήθεια όσο γρήγορα ελπίζαμε», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε επίσκεψή του στην πόλη Αντιγιαμάν (νότια), που έχει πληγεί σοβαρά από την καταστροφή.