Ο άνδρας που δολοφόνησε τον Σίνζο Άμπε πίστευε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συνδεόταν με μια θρησκευτική οργάνωση, την οποία κατηγορεί για την οικονομική καταστροφή της μητέρας του και είχε περάσει μήνες σχεδιάζοντας την επίθεση με ένα αυτοσχέδιο όπλο, σύμφωνα με την αστυνομία.
Ο 41χρονος άνεργος Τετσούγια Γιαμαγκάμι ταυτοποιήθηκε ως ο ύποπτος για τη δολοφονία του Άμπε χθες μετά την προβολή βίντεο από την ιαπωνική τηλεόραση που δείχνει έναν άνδρα να πλησιάζει ψύχραιμα τον πρώην πρωθυπουργό και να τον πυροβολεί πισώπλατα.
Ο Γιαμαγκάμι συναρμολόγησε το όπλο από εξαρτήματα που είχε αγοράσει στο διαδίκτυο και πέρασε μήνες σχεδιάζοντας την επίθεση, πηγαίνοντας ακόμη και να παρακολουθήσει προεκλογικές εκδηλώσεις του Άμπε, μεταξύ των οποίων και μια την παραμονή της δολοφονίας, 200 χιλιόμετρα μακριά από την Νάρα, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.
Είχε σχεδιάσει βομβιστική επίθεση προτού καταλήξει στην επίθεση με όπλο, σύμφωνα με τον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό NHK. Ο ύποπτος είπε στην αστυνομία ότι κατασκεύαζε όπλα τυλίγοντας μεταλλικούς σωλήνες με ταινία, κάποια από αυτά με τρεις, πέντε ή έξι σωλήνες με εξαρτήματα που αγόραζε ηλεκτρονικά.
Η αστυνομία βρήκε τρύπες από σφαίρες σε μια πινακίδα που ήταν κολλημένη πάνω σε ένα φορτηγάκι της προεκλογικής εκστρατείας του Άμπε κοντά στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση και εκτιμά ότι προέρχονται από τον Γιαμαγκάμι.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο ύποπτος θα μπορούσε να έχει κατασκευάσει το αυτοσχέδιο όπλο μέσα σε μια ή δύο ημέρες από τη στιγμή που προμηθεύτηκε τα άμεσης παράδοσης υλικά, όπως οι ξύλινοι ή μεταλλικοί σωλήνες.
Η φονική επίθεση εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού απέδειξε ότι η ένοπλη βία δεν μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως ακόμη και σε μια χώρα όπου εξαιτίας των αυστηρών νόμων περί οπλοκατοχής είναι σχεδόν ανήκουστο πολίτες να αγοράζουν και να έχουν στην κατοχή τους όπλα.
«Η κατασκευή όπλων με έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή και η κατασκευή βομβών μπορούν σήμερα να γίνουν διαβάζοντας στο ίντερνετ από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου», λέει ο Μιτσούρου Φουκούντα, ένας καθηγητής στο πανεπιστήμιο Νιχόν, ο οποίος ειδικεύεται στη διαχείριση κρίσεων και την τρομοκρατία. «Μπορεί να γίνει μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες αφού κάποιος προμηθευτεί εξαρτήματα όπως σωλήνες», σημειώνει ο Φουκούντα, ο οποίος ανέλυσε τις φωτογραφίες από το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για την δολοφονία του Άμπε.
«Ο καθένας με στοιχειώδη αντίληψη του πως λειτουργούν τα όπλα θα μπορούσε να το κατασκευάσει με τις λιγότερες δυνατές γνώσεις», εξηγεί ο ειδικός στα όπλα Τετσούγια Τσούντα και προσθέτει ότι ούτε μισή μέρα πιθανόν δε χρειάστηκε η κατασκευή του όπλου που χρησιμοποιήθηκε.
Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα ότι ο ύποπτος είπε στις ανακριτικές αρχές ότι είχε αναζητήσει στο διαδίκτυο οδηγίες για την κατασκευή όπλων και είχε παραγγείλει εξαρτήματα και μπαρούτι επίσης από το ίντερνετ.
Ο συλληφθείς για τη δολοφονία του Άμπε είπε στους ερευνητές ότι κατασκεύασε όπλα με τρεις, πέντε και έξι μεταλλικούς σωλήνες πέραν εκείνου που χρησιμοποίησε για την επίθεση.
Ένας μοναχικός άνθρωπος
Ο Γιαμαγκάμι ήταν ένας μοναχικός τύπος, ο οποίος δεν απαντούσε όταν κάποιος του απηύθηνε τον λόγο, είπαν γείτονές του στο Reuters. Πίστευε ότι ο Άμπε προωθούσε μια θρησκευτική οργάνωση εξαιτίας της οποίας η μητέρα του είχε χρεοκοπήσει από τις δωρεές που της είχε κάνει, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo επικαλούμενο τις ερευνητικές αρχές.
«Η μητέρα μου είχε εμπλακεί σε μια θρησκευτική οργάνωση και το απεχθανόμουν», είπε στην αστυνομία ο ύποπτος, όπως μετέδωσε το Kyodo και άλλα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Τα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν κατονομάσει τη θρησκευτική οργάνωση που φέρεται να είχε προκαλέσει την οργή του.
Μια 69χρονη γειτόνισσά του, που κατοικεί στον από κάτω όροφο, τον είχε δει τρεις ημέρες πριν από την δολοφονία.
«Τον χαιρέτησα αλλά με αγνόησε. Κοίταζε κάτω στο έδαφος και δεν φορούσε μάσκα. Φαινόταν νευρικός», είπε η γυναίκα αυτή στο Ρόιτερς δίνοντας μόνο το επίθετό της που είναι Νακαγιάμα. «Ήταν λες και ήμουν αόρατη. Έδειχνε σαν κάτι να τον ενοχλούσε», συνεχίζει.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ