Τα δεινά που υποφέρουν οι κάτοικοι της πολιορκημένης πόλης Μαντάγια δεν συγκρίνονται με αυτά σε καμία άλλη πόλη από αυτές που έχουν επισκεφθεί οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές αποστολές στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Σάγιαντ Μάλικ σε τηλεδιάσκεψη από τη Δαμασκό.
"Αυτό που είδαμε ήταν φρικτό, δεν υπήρχε ζωή. Επικρατούσε άκρα ηρεμία. Αξιόπιστες πληροφορίες έκαναν λόγο για ανθρώπους που είχαν πεθάνει από την πείνα (...) Αυτό που είδαμε στην Μαντάγια δεν συγκρίνεται (...) με την κατάσταση πουθενά αλλού στη Συρία", σημείωσε.
Just got sent this video from a Dr who says he filmed this today in his clinic in the besieged town of #Madaya Syria pic.twitter.com/yxTvSS9A4E
— Sophie McNeill (@Sophiemcneill) Ιανουάριος 6, 2016
And this is the other video he sent me. Children, elderly, adults are starving he says #Madaya #Syria @sams_usa pic.twitter.com/KdG7Y0fmwt
— Sophie McNeill (@Sophiemcneill) Ιανουάριος 6, 2016
Την ίδια ώρα η αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ελίζαμπεθ Χοφ ζήτησε από τη συριακή κυβέρνηση άδεια για την αποστολή κινητών ιατρικών μονάδων και ιατρικών ομάδων στην πολιορκημένη Μαντάγια για να κάνουν μια αποτίμηση, πηγαίνοντας "από πόρτα σε πόρτα", της έκτασης του υποσιτισμού στην πόλη και να απομακρύνουν ή να προσφέρουν επιτόπου ιατρική φροντίδα στις χειρότερες περιπτώσεις.
Η Χοφ, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Δαμασκό, η οποία εισήλθε στην πολιορκημένη Μαντάγια χθες μαζί με τα πρώτα φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα, φάρμακα και κουβέρτες, πρόσθεσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρειάζεται να γίνει μια αποτίμηση "από πόρτα σε πόρτα" στην πόλη αυτή των 42.000 κατοίκων, όπου ένας Σύρος γιατρός της είπε ότι 300-400 άνθρωποι χρήζουν "ειδικής ιατρικής φροντίδας". "Είπε ότι δεν είχαν φάει για τρεις ημέρες", σημείωσε.
"Ανησυχώ πολύ", πρόσθεσε η Χοφ, μιλώντας από τη Δαμασκό όπου βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2012. "Έστειλα αμέσως αίτημα στις αρχές για να μπορέσουν να μεταφερθούν περισσότερες προμήθειες στην πόλη. Ζητούμε την αποστολή κινητρών ιατρικών μονάδων και ιατρικών ομάδων", πρόσθεσε.
Αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει διεθνή βοήθεια εισήλθε χθες στην Μαντάγια, στην οποία λόγω της πολιορκίας της από τις κυβερνητικές δυνάμεις, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι εδώ και μήνες χωρίς προμήθειες σε τρόφιμα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για θανάτους από την πείνα. Ο ΠΟΥ μετέφερε στην πόλη 7,8 τόνους φαρμάκων, σύμφωνα με την Χοφ.
"Η γιατρός είπε ότι έχει κοπεί το γάλα στις μητέρες που θηλάζουν και τα μωρά δεν χορταίνουν", πρόσθεσε, σημειώνοντας επίσης ότι πολλοί άνθρωποι είναι πολύ αδύναμοι λόγω του υποσιτισμού τους για να βγουν από τα σπίτια τους. "Υπάρχει ανάγκη να πάμε από πόρτα σε πόρτα με την Ερυθρά Ημισέληνο, αν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να το επαληθεύσουμε και να εξασφαλίσουμε ότι θα τους παρασχεθεί επειγόντως θεραπεία", υπογράμμισε.
"Ζήτησα αμέσως από τις αρχές να μεταφερθούν στην πόλη περισσότερες προμήθειες (...) Χρειαζόμαστε ανεμπόδιστη, υποστηριζόμενη πρόσβαση, ενώ το μόνο πράγμα που θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα θα είναι η άρση της πολιορκίας", κατέληξε η ίδια.
Παράλληλα με την βοήθεια στη Μαντάγια, ο ΠΟΥ παρέδωσε 3,9 τόνους βοήθειας στη Φούα και την Καφράγια, δύο σιιτικές κοινότητες που πολιορκούν οι αντάρτες, σε απόσταση άνω των 300 χιλιομέτρων στη Δαμασκό στην επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
σχόλια