Σουηδία: Η υπερθέρμανση του πλανήτη μετατρέπει σταδιακά την «παγωμένη» χώρα σε παραγωγό κρασιού

Σουηδία: Η παγκόσμια υπερθέρμανση μετατρέπει σταδιακά την «παγωμένη» χώρα σε παραγωγό κρασιού Facebook Twitter
0

Στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, η συγκομιδή των σταφυλιών ολοκληρώθηκε πριν από μήνες. Αλλά σε έναν μικρό αμπελώνα όχι μακριά από τη Στοκχόλμη, με θερμοκρασίες -8 βαθμούς Κελσίου και 15 εκατοστά χιόνι, η συγκομιδή μόλις άρχισε.

«Είναι υπέροχα», λέει ο Göran Amnegård, του οποίου το οινοποιείο με το όνομα Blaxsta αποτελεί έναν από τους βορειότερους αμπελώνες του κόσμου. Ο τρύγος ξεκίνησε μόλις την περασμένη βδομάδα. 

Ο Amnegård άρχισε τη δουλειά πριν από 22 χρόνια όντας τότε ένα από τα ελάχιστα εμπορικά οινοποιεία της Σουηδίας. Τώρα, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν σημαντικά οι αμπελώνες με ειδικούς να προβλέπουν ότι η Σουηδία μπορεί να μετατραπεί σύντομα σε «προορισμό» για τους φίλους του κρασιού.  

Τα σταφύλια vidal blanc του Amnegård δέχονται έως και 23 ώρες φωτός ημέρας στην κορύφωση του καλοκαιριού πριν μετατραπούν στο βραβευμένο παγωμένο κρασί του, το οποίο πωλεί σε εστιατόρια με αστέρια Michelin. «Έχουμε ένα από τα πιο μοναδικά εδάφη στον κόσμο», σημειώνει. 

Αν και οι εκτάσεις με αμπελώνες παραμένουν λίγες συγκριτικά με άλλες χώρες, η Σουηδία έχει καταφέρει να τις επεκτείνει κατά 50% μόλις τα τελευταία δύο χρόνια. Μέσα σε πέντε χρόνια αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν σε μέγεθος. Μακροπρόθεσμα, προβλέπεται ότι θα μπορούσαν να φτάσουν τα 10.000 εκτάρια και να αποτελέσουν μια νέα βιομηχανία δισεκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι εγχώριες πωλήσεις σουηδικού κρασιού έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η καλλιέργεια νέων ποικιλιών σταφυλιών είναι μεταξύ των παραγόντων που ωθούν τη σουηδική παραγωγή κρασιού προς τα πάνω. Οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Σουηδία είναι η solaris, μια λευκή ποικιλία σταφυλιών που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1975 από το Ινστιτούτο Οίνου του Φράιμπουργκ στη νοτιοδυτική Γερμανία, και η rondo, που είναι κόκκινο κρασί.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM