Αμετακίνητος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς όσον αφορά την περιβόητη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ραδιοφωνία DLF (σ.σ. και μετέφρασε για λογαριασμό της Deutsche Welle η Αλεξάνδρα Κοσμά) διευκρίνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να πληροί τους όρους που έχουν συμφωνηθεί πριν να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για την απελευθέρωση της βίζας.
«Τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο δεν θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε τις διαβουλεύσεις εάν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις γι' αυτές. Την προηγούμενη εβδομάδα ενημέρωσα τον πρόεδρο της Κομισιόν ότι θα κάνω χρήση ενός δικαιώματος που μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες. Δεν του προώθησα το σχέδιο για την απελευθέρωση της βίζας, αλλά το άφησα στο γραφείο μου γιατί οι βασικές προϋποθέσεις για τη συμφωνία μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Κομισιόν ήταν ότι θα πάρουμε το σχέδιο για την απελευθέρωση εάν η Τουρκία πληροί όλες τις προϋποθέσεις και αυτό δεν το έχει κάνει ξεκάθαρα».
Εν συνεχεία ο κ. Σουλτς διευκρίνισε ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι διατεθειμένο να επιδείξει ελαστικότητα απέναντι στην Τουρκία και ότι θα επιμείνει στους όρους που έχουν συμφωνηθεί. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στις κατηγορίες που θέλουν την ΕΕ να προχωρά σε μια «βρώμικη» συμφωνία με την Τουρκία, προκειμένου να επιλυθεί το προσφυγικό ζήτημα.
«Αυτή η συμφωνία και οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαβουλεύσεις παρακολουθούνται στενά από την κοινή γνώμη. Υπήρχαν συνεχώς κατηγορίες, τις οποίες εγώ πάντα αντέκρουα, ότι έγινε μια συμφωνία με την Τουρκία εις βάρος της αξιοπιστίας της νομοθεσίας. Τώρα δείχνουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Έχουμε μια συμφωνία με την Τουρκία την οποία πρέπει να υλοποιήσουμε εάν η άλλη πλευρά πληροί τα κριτήρια για τα οποία δεσμεύθηκε. Δεν μπορούμε να πούμε έχουμε 72 μέτρα, πληρούνται τα 70 ή τα 69, μένουν 5-6, έλα μωρέ δεν πειράζει. Το ζητούμενο δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα. Και όσον αφορά την ποιότητα δεν πληρούνται δυο βασικές προϋποθέσεις, περί προστασίας δεδομένων και το πακέτο κατά της τρομοκρατίας. Και όχι μόνο δεν πληρούνται, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει καν οι συζητήσεις».
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σχολίασε διστακτικά τον ρόλο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναφέρθηκε στην πρόσφατη παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου από το αξίωμα του πρωθυπουργού. «Ο κ. Νταβούτογλου, που διαπραγματεύτηκε μαζί μας, προφανώς δεν βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τον πρόεδρο της χώρας. Δεν μπορώ να αναμειχθώ στα εσωπολιτικά ζητήματα της Τουρκίας αλλά είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό ότι στο τέλος αποφασίζει ένας αρχηγός κράτους με κατ' εξοχήν συμβολικό ρόλο για το πότε πρέπει να συνεδριάσει το κοινοβούλιο και πότε όχι».
σχόλια