Μπαράζ επαφών είναι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, πιθανότητα στην οποία αντιτίθεται η Άγκυρα.
Ο Ερντογάν είχε σήμερα την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, από την έναρξη της ανοιχτής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών.
Την κάλεσε «να βάλει τέλος στην πολιτική και οικονομική της υποστήριξη και στις παραδόσεις όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις».
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επικοινωνία τους αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα και σοβαρά μέτρα, δείχνοντας ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση PKK (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και τα παρακλάδια της στη Συρία και το Ιράκ».
Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν είπε, ακόμη, στην Σουηδή πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να αρθεί το εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία το 2019 μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, τον Οκτώβριο του 2019.
Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο δεν ήταν προγραμματισμένη.
Επικοινωνία και με Ελσίνκι
Παράλληλα, ο Ερντογάν είχε σήμερα «ανοιχτή και άμεση» συνομιλία με τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, όπως δήλωσε ο τελευταίος, με θέμα το αίτημα που υπέβαλε το Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Νιινίστο ανήρτησε στο Twitter: «Τον ενημέρωσα ότι ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Τουρκία θα δεσμευτούν για την ασφάλεια η μια της άλλης και έτσι η σχέση μας θα ενισχυθεί. Η Φινλανδία καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις της. Ο στενός διάλογος συνεχίζεται».
An open and direct phone call with President @RTErdogan. I stated that as NATO Allies Finland and Turkey will commit to each other’s security and our relationship will thus grow stronger. Finland condemns terrorism in all its forms and manifestations. Close dialogue continues.
— Sauli Niinistö (@niinisto) May 21, 2022
Επαφή και με Στόλτενμπεργκ
Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε κι αυτός επαφή με τον Τούρκο πρόεδρο.
Τον ενημέρωσε, όπως έκανε γνωστό, για τη σημασία να ακολουθεί το ΝΑΤΟ πολιτική «ανοιχτής πόρτας».
«Συμφωνούμε πως οι ανησυχίες περί ασφαλείας των Συμμάχων πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και χρειάζεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις για την εύρεση λύσης» έγραψε στο Twitter.
Spoke with President @RTErdogan of our valued Ally #Turkey on the importance of #NATO’s Open Door and the membership applications by #Finland & #Sweden. We agree that the security concerns of all Allies must be taken into account and talks need to continue to find a solution.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) May 21, 2022
Η τουρκική αντίδραση στα αιτήματα ένταξης
Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν την Τετάρτη αίτηση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Τουρκία αιφνιδίασε την περασμένη εβδομάδα τους νατοϊκούς συμμάχους εγείροντας αντιρρήσεις για την ένταξη των δύο χωρών, αλλά δυτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι οι αντιρρήσεις της Άγκυρας δεν θα σταθούν εμπόδιο στη διαδικασία ένταξης των δύο χωρών στη Συμμαχία.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και με υποστηρικτές του πρώην ιμάμη, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ