Η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε στη δημοσιότητα άλλη ένα τμήμα των απόρρητων, κυβερνητικών αρχείων που σχετίζονται με τη δολοφονία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι.
Τα έγγραφα αυτά δημοσιεύονται 59 χρόνια μετά τη δολοφονία, και με πέντε χρόνια καθυστέρηση, αφού θα έπρεπε να έχουν δημοσιευτεί το 2017 βάσει νόμου. Τα 13.173 έγγραφα αναρτήθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Αρχείων μετά την έκδοση σχετικού μνημονίου από τον πρόεδρο Μπάιντεν.
«Η βαθιά εθνική τραγωδία της δολοφονίας του προέδρου Κένεντι συνεχίζει να αντηχεί στην αμερικανική ιστορία και στις μνήμες τόσων πολλών Αμερικανών που ήταν ζωντανοί εκείνη την τρομερή ημέρα. Εν τω μεταξύ, η ανάγκη προστασίας των αρχείων που αφορούν τη δολοφονία υποχωρεί με το πέρασμα του χρόνου», έγραψε ο Μπάιντεν στο υπόμνημα. «Επομένως, είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια, αποκαλύπτοντας όλες τις πληροφορίες στα αρχεία που αφορούν τη δολοφονία, εκτός εάν υφίστανται σοβαρότατοι λόγοι που συνιστούν το αντίθετο».Η δολοφονία του ιδιαίτερα δημοφιλούς Αμερικανού προέδρου, στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας του Τέξας αποτέλεσε αφορμή για πολλές εικασίες και θεωρίες, ιδίως γύρω από τον δράστη Lee Harvey Oswald, τροφοδοτώντας εκατοντάδες βιβλία και ταινίες για το θέμα.
Η Επιτροπή Γουόρεν είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Όσβαλντ ενήργησε μόνος του όταν σκότωσε τον πρόεδρο στις 22 Νοεμβρίου 1963 και ότι δεν υπήρξε συνωμοσία.
Ένας μεγάλος αριθμός των εγγράφων που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα ανήκε στη CIA. Αρκετά επικεντρώθηκαν στις κινήσεις του Όσβαλντ, στις επαφές του και ακόμη και στο αν είχε πράγματι βάλει την υπογραφή του σε μια αίτηση για βίζα για την Κούβα. Άλλα έγγραφα επικεντρώνονται σε αιτήματα της Επιτροπής Γουόρεν.
Ένα έγγραφο, με ημερομηνία 22 Ιουνίου 1962, σημειώνει ότι ο Όσβαλντ αναφερόταν σε πρόσφατο, τότε, άρθρο της Washington Post που έγραφε ότι είχε αυτομολήσει στη Σοβιετική Ένωση - γεγονός που δείχνει ότι ο Όσβαλντ βρισκόταν στο «ραντάρ» της CIA περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία του Κένεντι
«Ένας πρώην πεζοναύτης από το Φορτ Γουόρθ του Τέξας, ο οποίος αυτομόλησε στην ΕΣΣΔ πριν από τρία χρόνια, έφυγε πρόσφατα από τη Μόσχα μαζί με το βρέφος του και τη ρωσικής καταγωγής σύζυγό του με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε το έγγραφο.
Ένα έγγραφο του Δεκεμβρίου του 1963 περιέγραφε πώς αξιωματούχοι της CIA στην Πόλη του Μεξικού «υπέκλεψαν ένα τηλεφώνημα» που έκανε ο Όσβαλντ τον Οκτώβριο από την πόλη αυτή προς τη σοβιετική πρεσβεία εκεί «χρησιμοποιώντας το δικό του όνομα» και μιλώντας «σπαστά ρωσικά».
Ο Όσβαλντ, σύμφωνα με το έγγραφο, είχε επισκεφθεί νωρίτερα την πρεσβεία και ισχυρίστηκε ότι κάποιος εκεί υποσχέθηκε «να στείλει ένα τηλεγράφημα γι' αυτόν στην Ουάσιγκτον». Στο τηλεφώνημα, ο Όσβαλντ ρώτησε αν υπήρχε «κάτι καινούργιο».
Το 23σέλιδο έγγραφο συνεχίζει λέγοντας: «Ο σταθμός μας στην Πόλη του Μεξικού προσφέρει πολύ συχνά τέτοιες πληροφορίες για Αμερικανούς πολίτες που επικοινωνούν με πρεσβείες του σοβιετικού μπλοκ στην Πόλη του Μεξικού. Συχνά οι πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι εξαιρετικά ενοχοποιητικές».
Ένα άλλο έγγραφο, από τον Σεπτέμβριο του 1964 και με την ένδειξη «μυστικό», περιγράφει Αμερικανούς αξιωματούχους που συζητούσαν για τον Όσβαλντ και τη δολοφονία του. Ο αξιωματούχος, Felix Dmitreyevich Karasev, δήλωσε ότι πίστευε ότι ήταν αδύνατο ο δράστης, Jack Ruby, να έχει σκοτώσει τον Oswald «χωρίς τη βοήθεια κάποιων Αμερικανών αξιωματούχων», σύμφωνα με το έγγραφο.
Ο αξιωματούχος, στο Ελσίνκι, συνέχισε γράφοντας: «Προσπαθήσαμε να διαψεύσουμε αυτή την εντύπωση, αλλά ο Karasevεπέμεινε στις απόψεις του».
Μετά τη χθεσινή δημοσίευση, το 95% των εγγράφων και των αρχείων της CIA για τη δολοφονία του Κένεντι έχουν πλέον δοθεί στη δημοσιότητα, δήλωσε εκπρόσωπος της CIA. Κατά τον ίδιο, κανένα έγγραφο δεν θα παραμείνει μερικώς λογοκριμένο ή κρυφό, μετά από «εντατική επανεξέταση» όλων των προηγουμένως μη δημοσιευμένων πληροφοριών, η οποί;α θα διαρκέσει ένα έτος.
«Έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο στην επανεξέταση της συλλογής αρχείων της CIA. Μιλάμε για πάνω από 87.000 έγγραφα που αρχικά περιλαμβάνονταν στη συλλογή» για την υπόθεση, δήλωσε στέλεχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας ενόψει της δημοσιοποίησης των εγγράφων.
Εκπρόσωπος της CIA αιτιολόγησε τη συνεχιζόμενη επεξεργασία ορισμένων εγγράφων, λέγοντας ότι περιέχουν πληροφορίες που περιγράφουν λεπτομερώς τις πηγές και τις μεθόδους πληροφοριών της CIA.
«Η CIA θεωρεί ότι όλες οι πληροφορίες της που είναι γνωστό ότι σχετίζονται άμεσα με τη δολοφονία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963 έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Σε μια πρώτη εξέταση, τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν φαίνεται να περιέχουν ανατρεπτικά νέα στοιχεία για τη δολοφονία και τον αντίκτυπό της.
Αντίθετα, πολλά από τα έγγραφα φαίνονταν να συνοψίζουν ιστορίες που αναφέρονταν στη δολοφονία, ή έδειχναν πώς οι αξιωματούχοι απαντούσαν σε ερωτήματα δημοσιογράφων. Τουλάχιστον ένα έγγραφο υπενθύμιζε πώς ένας χαμηλόβαθμος κυβερνητικός υπάλληλος πίστευε λανθασμένα ότι έγγραφα σχετικά με τον Όσβαλντ είχαν αλλοιωθεί.
Σύμφωνα με τον νόμο του 1992 για τη συλλογή αρχείων δολοφονίας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, όλα τα αρχεία δολοφονίας θα έπρεπε να έχουν δημοσιοποιηθεί εντός 25 ετών -ή μέχρι τον Οκτώβριο του 2017- αλλά επιτράπηκαν αναβολές/
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το 2017 ότι σκόπευε να δημοσιοποιήσει τα υπόλοιπα αρχεία του Κένεντι, μόνο που καθυστέρησε την έκδοση ορισμένων από τα αρχεία για λόγους εθνικής ασφάλειας, θέτοντας ως νέα προθεσμία την 26η Οκτωβρίου 2021. Το 2018, ο Τραμπ τελικά ενέκρινε τη δημοσιοποίηση 19.045 εγγράφων, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα ήταν μερικώς λογοκριμένα.