Στην Αίγυπτο πλέον πωλούνται βιβλία με δόσεις- Εξαιτίας του πληθωρισμού

Παιδιά με βιβλία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Μετά τα αυτοκίνητα ή τις οικιακές συσκευές, που οι Αιγύπτιοι μπορούν να αποκτήσουν πληρώνοντας σε δόσεις, τώρα- εξαιτίας του πληθωρισμού που έχει εκτιναχθεί- τους δίνεται η δυνατότητα να αγοράσουν και βιβλία με τον ίδιο τρόπο. 

«Το βιβλίο έχει γίνει είδος πολυτελείας εδώ στην Αίγυπτο. Δεν είναι βασικό αγαθό, όπως τα τρόφιμα και οι άνθρωποι κάνουν οικονομία στις πολυτέλειες», λέει ο Μοχάμεντ Ελ- Μπααλί, του εκδοτικού οίκου Sefsala. 

Η διεθνής έκθεση βιβλίου του Καΐρου- που πέρυσι προσέλκυσε 2 εκατομμύρια επισκέπτες- άνοιξε τις πύλες της. Ο φόβος ότι η μεγαλύτερη και παλαιότερη έκθεση βιβλίου του αραβικού κόσμου θα προσελκύσει λιγότερο κόσμο φέτος, οδήγησε στην ιδέα της αποπληρωμής σε δόσεις. 

Η ένωση εκδοτών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι πλέον οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν να αποπληρώσουν ένα βιβλίο σε έως εννέα μήνες, με τόκο 1,5%.

«Το κόστος του χαρτιού και του μελανιού έχει ανέβει τρομακτικά», λέει ο Ελ- Μπααλί. «Ένας τόνος χαρτιού τώρα κοστίζει σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από ότι στις αρχές του χρόνου», συμπληρώνει. Ο ίδιος λέει ότι έχει στραφεί στην εκτύπωση βιβλίων στο εξωτερικών και την παραγωγή λιγότερων αντιτύπων, καθώς περιμένει πτώση της ζήτησης.

Με τις τιμές των βιβλίων να έχουν υπερδιπλασιαστεί, κάποιοι Αιγύπτιοι συγγραφείς λένε ότι αυτό επηρέασε και τον τρόπο γραφής τους. Η Ντίνα Αφίφι, συγγραφέας δημοφιλών μυθιστορημάτων για εφήβους λέει ότι έκανε προσαρμογές στο τελευταίο της βιβλίο, προκειμένου να είναι μικρότερο το κόστος της παραγωγής. 

«Το βιβλίο μου περιορίστηκε, σε μόλις 60 σελίδες από περίπου 100, εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους εκτύπωσης», λέει. Άλλοι συγγραφείς δηλώνουν ότι περιορίζουν τους λιγότερο σημαντικούς χαρακτήρες και τις περιγραφές στα βιβλία τους, προκειμένου να είναι μικρότερα. 

Οι περισσότεροι αναγνώστες, διαμαρτύρονται οι συγγραφείς, αγοράζουν πλαστά αντίτυπα βιβλίων, χαμηλής ποιότητας που πωλούνται σε πάγκους στους δρόμους όπου οι τιμές τους κυμαίνονται από 1,67 έως 3,35 δολάρια. Τώρα, η Αφίφι εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό το σχέδιο με τις δόσεις θα ενισχύσει τις πωλήσεις που πέφτουν. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Διεθνή / Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Το Χάρβαρντ χρειάστηκε λιγότερο από 72 ώρες για να πει «όχι» στις απαιτήσεις Τραμπ που με όχημα την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού» επιτίθενται στην ακαδημαϊκή ελευθερία
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Η Κίνα επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο: «Έχετε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σας και επωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Διεθνή / Κίνα προς ΗΠΑ: «Σταματήστε την γκρίνια – Ωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας κλιμακώνεται, η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα - Τι σημαίνουν οι νέοι δασμοί για την παγκόσμια οικονομία και τεχνολογία;
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Νέος χάρτης «κόβει» το Αιγαίο στα δύο – Προς ολοκλήρωση το θαλάσσιο σχέδιο της Άγκυρας

Διεθνή / Η Τουρκία παρουσιάζει δικό της θαλάσσιο χάρτη – Χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, βάσει «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η Τουρκία φέρνει νέο θαλάσσιο χάρτη στο προσκήνιο, βασισμένο στη «μέση γραμμή» του Αιγαίου, εντείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις με την Ελλάδα.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Παραπάνω από παρωδία»

Διεθνή / Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Τι προσέφεραν, στην πραγματικότητα;»

Έιμι Σούμερ, Ολίβια Γουάιλντ, Ολίβια Μαν, Έμιλι Ραταϊκόφσκι μεταξύ των διασημοτήτων που αντέδρασαν - Ανελέητο τρολάρισμα και στο διαδίκτυο για το μήνυμα του πολυσυζητημένου διαστημικου ταξιδιού της Blue Origin
LIFO NEWSROOM