Στους 28 οι νεκροί από νοθευμένη ρακή στην Τουρκία

Στους 28 οι νεκροί από νοθευμένη ρακή στην Τουρκία Facebook Twitter
0

Ανέβηκε κι άλλο ο απολογισμός των θυμάτων της υπόθεσης της νοθευμένης ρακής που είχε έλθει στη δημοσιότητα πριν από δύο εβδομάδες στην Κωνσταντινούπολη.

Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει πλέον τους 28, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τουρκικές υγειονομικές αρχές κι επικαλέστηκαν τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, 89 λάτρεις του οινοπνευματώδους ποτού με άρωμα γλυκάνισου έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία από την 18η Οκτωβρίου στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με στομαχικούς πόνους, ναυτία και προβλήματα όρασης, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.


Όλοι τους είχαν καταναλώσει ρακή νοθευμένη με μεθανόλη (μεθυλική αλκοόλη), μια ουσία η οποία χρησιμοποιείται κυρίως ως αντιπηκτικό στα δοχεία του υγρού για το πλύσιμο των ανεμοθωράκων των οχημάτων.


Αφότου αποκαλύφθηκε η υπόθεση η αστυνομία έχει συλλάβει περίπου είκοσι ανθρώπους σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι είχαν παρασκευάσει το θανατηφόρο ποτό, εκ των οποίων έχει διαταχθεί η προφυλάκιση και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 14, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Doğan.


Η αστυνομία προειδοποίησε τους καταναλωτές να αντιμετωπίζουν με μεγάλη προσοχή ποτά με μειωμένη τιμή που μπορεί να είναι νοθευμένα. Η τιμή τους μπορεί να είναι ακόμη και δέκα φορές χαμηλότερη από αυτή των εμφιαλωμένων αλκοολούχων ποτών. Για παράδειγμα χύμα «βουλγάρικη» ρακή πωλείται σε πολλές λαϊκές συνοικίες στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.


Τα τελευταία χρόνια η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας έχει αυξήσει σημαντικά τους φόρους στα προϊόντα καπνού και τα αλκοολούχα ποτά, επισήμως για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Ωστόσο παρατηρητές επισημαίνουν ότι το ισχύον φορολογικό καθεστώς ενθαρρύνει το λαθρεμπόριο.


Η πώληση νοθευμένων αλκοολούχων ποτών έχουν προκαλέσει επανειλημμένες τραγωδίες στην Τουρκία. Το 2009 ένδεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις Γερμανοί φοιτητές, πέθαναν μετά την κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ. Το 2005, σε μια παρόμοια υπόθεση είχαν χάσει τη ζωή τους 22 άνθρωποι.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Διεθνή / UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να προσφέρουν βασική φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, της ακραίας φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης
LIFO NEWSROOM
Ελβετία: Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της

Διεθνή / Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της στην Ελβετία

«Δεν μετανιώνω στιγμή, αν ο νόμος είχε αλλάξει όλοι θα μπορούσαν να τον αποχαιρετήσουν» ξεκαθαρίζει, εξηγώντας πως η απόφαση του συζύγου της ήταν αποτέλεσμα σκέψεων πολλών χρόνων
LIFO NEWSROOM
Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Διεθνή / Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Ο σκύλος, που κανονικά περιπολεί τη φάρμα για να αποτρέπει επιθέσεις από κογιότ, φέρεται να συνόδευσε το παιδί για τουλάχιστον ένα μίλι μέσα από δύσβατο ορεινό έδαφος
LIFO NEWSROOM
Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Διεθνή / Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Η τελευταία έκθεση του CDC, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αναφέρει ότι η αναλογία παιδιών με αυτισμό στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο 1 στα 31, ενώ το 2020 ήταν 1 στα 36 και το 2000 μόλις 1 στα 150
LIFO NEWSROOM