Επανέρχεται στην προκλητική ρητορική κατά της χώρας μας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Επιστρέφοντας από τα κατεχόμενα μέσα στο αεροπλάνο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στους δημοσιογράφους για διάφορα θέματα της επικαιρότητας και όταν ρωτήθηκε για το θέμα του οπλισμού και της στρατικοποίησης των ελληνικών νησιών δήλωσε ότι το συζήτησαν «πολύ ξεκάθαρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη». Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μίλησε με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη για το θέμα. «Φυσικά, αυτή η ιστορία δεν πηγάζει μόνο από την Ελλάδα, αλλά οι φίλοι τους στον Λευκό Οίκο και στο λόμπι τους προκαλούν συνεχώς» είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Τουρκία «χώρα play maker» και πρόσθεσε πως είναι η μόνη χώρα, που μπορεί να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις με τη Δύση, τη Μέση Ανατολή, την Άπω Ανατολή, την Αφρική και την αραβική χερσόνησο ταυτόχρονα.
Διαψεύδει τον Ερντογάν ο Γεραπατρίτης
Στη διάψευση των ισχυρισμών του Τούρκου προέδρου προέβησαν διπλωματικές πηγές τονίζοντας ότι ζητήματα που ανάγονται στην εθνική κυριαρχία ούτε ετέθησαν στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Βίλνιους ούτε θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο συζήτησης.
Ο δε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι δεν υπάρχει ζήτημα κανενός περιορισμού σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και πως η συζήτηση που διημείφθη στο πλαίσιο συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ήταν μία συνολική συζήτηση που αφορούσε τη διαπραγμάτευση, η οποία θα υπάρχει με την Τουρκία, τις συζητήσεις που θα γίνουν με την Τουρκία στο πλαίσιο αποκατάστασης της μερικής έστω αρχής αποκατάστασης μεταξύ των δύο χωρών.
«Άρα είναι σαφές όπως και ο πρωθυπουργός είπε, ότι η όποια απομείωση ή η όποια υποχώρηση, η σχετικότητα δηλαδή των επιχειρημάτων, έχει να κάνει μόνο με τις αρχικές θέσεις συζήτησης», ανέφερε o υπουργός Εξωτερικών. Δηλαδή, όπως εξήγησε, όταν ξεκινάμε μία συζήτηση, έχουμε κάποιες αρχικές θέσεις, χωρίς καμία έκπτωση της κυριαρχίας από αυτές τις αρχικές θέσεις. «Είναι αυτονόητο ότι όταν προχωρήσει η συζήτηση αυτή θα υπάρξουν ενδεχομένως κάποιες παραχωρήσεις έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, με όριο πάντοτε τη βασική γραμμή, που είναι η γραμμή της υποστήριξης των εθνικών συμφερόντων. Ουδέποτε, ούτε η κυβέρνηση ούτε η Βουλή θα μπορούσε να συναινέσει σε οποιαδήποτε κατάσταση, πραγματική ή νομική, η οποία θα μπορούσε να υποβαθμίσει την εθνική μας γραμμή και τα εθνικά μας συμφέροντα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.