Μέσα στη διαβόητη φυλακή Σεντνάγια της Συρίας, που ονομάστηκε «ανθρώπινο σφαγείο», το Sky News κατέγραψε τις συνθήκες στις οποίες κρατούνταν οι άνθρωποι μέχρι την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
Η παρουσιάστρια Yalda Hakim, μπήκε στο εσωτερικό των διαβόητων εγκαταστάσεων και περπάτησε στους διαδρόμους της φυλακής. Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν αναφερθεί στην τοποθεσία βόρεια της Δαμασκού εδώ και χρόνια, προειδοποιώντας για το τι συνέβαινε.
Αλλά μέχρι οι δυνάμεις των ανταρτών να εισβάλουν στη συριακή πρωτεύουσα και να απελευθερώσουν τους κρατούμενους, ήταν αδύνατο για τους δημοσιογράφους να μπουν στο εσωτερικό της φυλακής.
Τώρα, χιλιάδες Σύροι έχουν συρρεύσει στο χώρο αυτή την εβδομάδα σε αναζήτηση αγαπημένων τους προσώπων που αγνοούνται.
Συρία: «Σακούλες με περιττώματα και ούρα
«Υπάρχουν φυλακές διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, αλλά αυτή είναι η μόνη που συνδέεται πραγματικά με τη βαρβαρότητα και τα βασανιστήρια του καθεστώτος Άσαντ», δήλωσε η Hakim, μιλώντας έξω από τις εγκαταστάσεις κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό.
«Περπατούσα νωρίτερα από κελί σε κελί και μπορούσα να δω τις φρικτές συνθήκες κράτησης. Είχαν πλαστικές σακούλες γεμάτες περιττώματα και ούρα επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πάνε στην τουαλέτα. Αν τους επιτρεπόταν να πάνε στις ελάχιστες τουαλέτες που υπάρχουν εδώ, τους έδιναν μόνο λίγα δευτερόλεπτα, οπότε πετούσαν τις πλαστικές σακούλες στη γωνία των κελιών».
Περνώντας μπροστά από κρεμάλες, πρόσθεσε ότι οι κρατούμενοι βασανίζονταν και μερικές φορές εκτελούνταν Προχωρώντας σε έναν χώρο που τους είπαν ότι ήταν θάλαμος βασανιστηρίων, η Hakim ανέφερε ότι φαινόταν να έχει ηχομόνωση και να έχει τοποθετηθεί ένας ανεμιστήρας - πιθανώς για να διανέμει κρύο αέρα, αέριο ή θερμότητα στο δωμάτιο.
Περπατώντας στο εξωτερικό της φυλακής, είπε: «Υπήρχαν φήμες ότι οι φρουροί του Άσαντ είχαν δημιουργήσει έναν λαβύρινθο από σήραγγες όπου είχαν θάψει κάποιους από τους κρατούμενους βαθιά στο έδαφος. Καθώς περπατάς έξω από τις φυλακές βλέπεις παντού τρύπες, όπου οι άνθρωποι μετά την πτώση του Άσαντ προσπάθησαν να σκάψουν το έδαφος για να δουν αν μπορούσαν να βρουν κάποιον συγγενή τους».
«Ξέχασαν και το όνομά τους»
«Όταν ήρθαν οι αντάρτες και κατέλαβαν αυτή τη φυλακή, είπαν ότι οι άνθρωποι δεν μπορούσαν καν να θυμηθούν ποιοι ήταν», πρόσθεσε η Χακίμ.
«Δεν μπορούσαν να θυμηθούν τα ονόματά τους. Όταν μπήκαν σε αυτή την φυλακή , οι δεσμοφύλακες τους έλεγαν ότι ήταν ένας αριθμός, όχι ένα όνομα. Τόσοι πολλοί άνθρωποι είχαν ξεχάσει ακόμη και ποιοι ήταν, επειδή κρατούνταν εκεί μέσα για τόσο πολύ καιρό. Τους βασάνιζαν. Τους επιτέθηκαν σεξουαλικά και τους κακοποίησαν. Τους έκαναν ηλεκτροπληξία».
Ενώ οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν δηλώσει ότι θέλουν να διατηρήσουν τα έγγραφα της φυλακής για να έχουν αποδείξεις για το τι συνέβαινε, η Χακίμ δήλωσε ότι οι οικογένειες που έσπευσαν εδώ τα έχουν ψάξει και τα έχουν πάρει όλα «επειδή θέλουν να μάθουν αν οι αγαπημένοι τους ήταν όντως σε αυτή την πολύ διαβόητη φυλακή».