Μάχες συνέχιζαν να μαίνονται την Παρασκευή ανάμεσα στον συριακό στρατό, τους τζιχαντιστές και αντάρτες στα όρια της Ιντλίμπ, με δεκάδες νεκρούς, ενώ πιο κοντά στη Δαμασκό, μαχητές απομακρύνθηκαν από τη Δυτική Γούτα.
Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, εξαπέλυσαν τη Δευτέρα μια επιχείρηση στην περιφέρεια της επαρχίας της Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, και κατέλαβαν διάφορες τοποθεσίες και χωριά.
Την Ιντλίμπ, μοναδική συριακή επαρχία που παραμένει ολόκληρη πέραν κάθε ελέγχου από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, κατέχει σήμερα σχεδόν όλη το λεγόμενο Μέτωπο Κατάκτησης του Λεβάντε (Φάταχ αλ Σαμ), ο μέχρι πρότινος βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία. Κάποιες περιοχές της επαρχίας ελέγχονται από άλλες οργανώσεις ανταρτών.
Το νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας πλήττεται «από βομβαρδισμούς σφοδρότητας χωρίς προηγούμενο εδώ και μήνες» από τα αεροσκάφη της Συρίας και της Ρωσίας, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σκοπός του στρατού καταρχήν μοιάζει να «είναι να καταλάβει το νοτιοανατολικό τμήμα» της επαρχίας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ, μιλώντας για μάχες ανάμεσα σε μονάδες του στρατού από τη μια και δυνάμεις της Φάταχ αλ Σαμ και οργανώσεων ανταρτών από την άλλη.
Μέσα σε 24 ώρες, 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες, ανάμεσά τους 27 άνδρες των δυνάμεων του καθεστώτος, 20 τζιχαντιστές και αντάρτες. Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αεροπορικές επιδρομές στοίχισαν επίσης τη ζωή σε 21 άμαχους.
Σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου κοντά στο μέτωπο, μηνύματα που ακούγονταν από ηχεία σε χωριά που ελέγχουν οι αντάρτες προέτρεπαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και ανακοίνωναν την ακύρωση της προσευχής της Παρασκευής στα τεμένη.
Εκατοντάδες άμαχοι εγκατέλειπαν τα χωριά τους με αυτοκίνητα προσπαθώντας να κινηθούν προς την ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας Ιντλίμπ. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για εκατοντάδες εκτοπισμένους.
Ένας σύρος εικονολήπτης που εργαζόταν για το προσκείμενο στο καθεστώς τηλεοπτικό δίκτυο Σάμα σκοτώθηκε την Παρασκευή, ενώ κάλυπτε τις εχθροπραξίες.
Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος εκδιώχθηκαν το 2015 από την επαρχία Ιντλίμπ από μια συμμαχία ανταρτών και τζιχαντιστών, η οποία αποσυντέθηκε πέρυσι, αφού η Φάταχ αλ Σαμ κινήθηκε εναντίον των μέχρι τότε συμμάχων της.
Τζιχαντιστές και αντάρτες πάντως έχουν συμμαχήσει στις εξελισσόμενες εχθροπραξίες εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος, σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν.
Από τον Σεπτέμβριο του 2015 και τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας για τη διάσωση του Μπασάρ αλ Άσαντ, το συριακό καθεστώς έχει καταφέρει να ανακαταλάβει τις περισσότερες από τις περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών και να εκδιώξει τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αντίπαλης της Φάταχ αλ Σαμ, από το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής επαρχίας Ντέιρ Εζόρ και άλλων περιοχών της χώρας.
Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011 με την καταστολή αρχικά ειρηνικών διαδηλώσεων, μετατράπηκε σε μια εξαιρετικά περίπλοκη σύρραξη με τον πολλαπλασιασμό των αντιμαχόμενων. Υπολογίζεται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 340.000 ανθρώπους, ενώ μετέτρεψε σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους εκατομμύρια άλλους.
Την Παρασκευή δύο ομαδικοί τάφοι με δεκάδες πτώματα άμαχων και στρατιωτικών που δολοφονήθηκαν από το ΙΚ εντοπίστηκαν κοντά στην κοινότητα Ουάουι, στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Ράκα, στη βόρεια Συρία, μετέδωσε το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Εξάλλου, επίσης την Παρασκευή, μια επιχείρηση απομάκρυνσης ασθενών σε σοβαρή κατάσταση τερματίστηκε στην Ανατολική Γούτα. Μέσα σε τρεις ημέρες, απομακρύνθηκαν μόλις 29 ασθενείς, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 29 αιχμαλώτων των ανταρτών, βάσει μιας συμφωνίας ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντάρτες. Ο αριθμός αυτός απέχει πολύ από τους 500 ανθρώπους των οποίων είχε ζητήσει την επείγουσα διακομιδή σε νοσοκομεία ο ΟΗΕ.
«Πρέπει να γίνουν περισσότερα: οι ανάγκες των αμάχων θα όφειλαν να αποτελούν προτεραιότητα και η πρόσβαση στη βοήθεια πρέπει να προσφέρεται πιο συχνά και χωρίς όρους», τόνισε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στη Συρία, η Μαριάν Γκάσερ.
Τελευταίο προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, η Ανατολική Γούτα πολιορκείται από τα στρατεύματα του καθεστώτος από το 2013. Οι περίπου 400.000 κάτοικοί της που έχουν παγιδευτεί εκεί αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, πόσιμου νερού και φαρμάκων.
«Δεκατρείς άμαχοι, ανάμεσά τους έξι παιδιά και τέσσερις γυναίκες, απομακρύνθηκαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης» από την κοινότητα Ντούμα, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο. Δεκαέξι είχαν απομακρυνθεί τις δύο προηγούμενες ημέρες και είχαν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Δαμασκού.
Παράλληλα, έπειτα από μια συμφωνία με το συριακό καθεστώς, δεκάδες τζιχαντιστές και αντάρτες απομακρύνθηκαν από τις τελευταίες περιοχές που έλεγχαν στη Δυτική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Μετά την αποχώρηση όλων των μαχητών τους, οι αντάρτες δεν θα έχουν πλέον παρουσία στη Δυτική Γούτα, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά από το 2012, τόνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο συντονιστής του ανθρωπιστικού έργου του ΟΗΕ στη Συρία, ο Γιαν Έγκελαντ, επέκρινε τις συμφωνίες μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών, τονίζοντας πως οι άρρωστοι άμαχοι αλλά και τα παιδιά δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σαν «μάρκες του πόκερ», σαν ανταλλάγματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP
σχόλια