Τα σαράντα χρόνια Ελλάδας - Ε.Ε. και η επόμενη μέρα

Τα σαράντα χρόνια Ελλάδας - Ε.Ε. και η επόμενη μέρα Facebook Twitter
Η στρατηγική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που τις ρίζες της τις εντοπίζουμε ήδη στα τέλη της δεκαετίας του 1950, αποτελεί σταθμό και σφραγίζει τη μετάβαση της χώρας σε μια όχι πια καχεκτική δημοκρατία και στη θεσμική και γεωπολιτική ασφάλεια που προσφέρει η «Δύση».
0

— Συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από τότε που η Ελλάδα έγινε επίσημα το δέκατο μέλος της Ε.Ε. Γιατί η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα αποδείχτηκε καταλυτικό γεγονός;

Πρέπει κάποιος να επιστρέψει σε εκείνη την εποχή, να σκεφτεί και να αξιολογήσει την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ με όρους της συγκυρίας και των συνθηκών σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και της εσωτερικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. Μια χώρα που λίγα χρόνια πριν είχε βγει από μια δικτατορία, βιώνει μια διαδικασία δημοκρατικής έκρηξης, συζητά για τον κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό προσανατολισμό της όχι πάντα με όρους ορθολογικούς.

Η στρατηγική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που τις ρίζες της τις εντοπίζουμε ήδη στα τέλη της δεκαετίας του 1950, αποτελεί σταθμό και σφραγίζει τη μετάβαση της χώρας σε μια όχι πια καχεκτική δημοκρατία και στη θεσμική και γεωπολιτική ασφάλεια που προσφέρει η «Δύση».

— Πώς αποτιμάτε τη σχέση Ευρώπης - Ελλάδας σήμερα;

Όπως και να δει κανείς αυτά τα σαράντα χρόνια, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ισοζύγιο είναι συντριπτικά θετικό σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό αλλά και πολιτισμικό επίπεδο. Η ελληνική πολιτεία είναι μια γνήσια φιλελεύθερη δημοκρατία και, παρά κάποιες θεσμικές αδυναμίες που επιμένουν, ποτέ δεν ήταν πιο ώριμη. Η ελληνική κοινωνία απόλαυσε τη μεγαλύτερη ευημερία και η κατανομή πλούτου ποτέ δεν ήταν περισσότερο δίκαιη.

Βεβαίως, ανισότητες υπάρχουν, η φτώχεια δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά το ελληνικό κράτος πρόνοιας που οικοδομήσαμε –σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της συμμετοχής μας στην Ένωση–, αν και έχει πολλά να ζηλέψει από τα αντίστοιχα των εταίρων μας, πότε δεν ήταν πιο αποτελεσματικό. Την ίδια στιγμή, τα κοινοτικά κονδύλια που γενναιόδωρα εισέρευσαν στη χώρα, αντί να κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις που θα μπορούσαν να εκσυγχρονίσουν ριζικά το μη ανταγωνιστικό εθνικό παραγωγικό μοντέλο, σπαταλήθηκαν χωρίς σχέδιο και, αντί για εθνικούς πρωταθλητές, δημιούργησαν διαφθορά και κρατικοδίαιτες ομάδες συμφερόντων που υπέσκαψαν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάταξη της οικονομίας στη μετά-Covid εποχή είναι κυρίως θέμα πολιτικής βούλησης. Τα κεφάλαια υπάρχουν και τα εργαλεία επίσης. Αν δεν μπορεί η Ευρώπη, με τους ανεξάντλητους ανθρώπινους πόρους που διαθέτει, να σχεδιάσει στρατηγικά την επόμενη μέρα, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

— Πού πιστεύετε ότι βαδίζει σήμερα η Ευρώπη;

Εδώ και σχεδόν μία εικοσαετία, το ευρωπαϊκό ενοποιητικό πρόγραμμα βιώνει συνθήκες αβεβαιότητας και απουσίας στόχων. Από την αποτυχία της Συνταγματικής Συνθήκης και τον γραφειοκρατικό συμβιβασμό της Λισαβώνας, η Ένωση είναι όμηρος μειωμένων προσδοκιών, λαϊκιστικών επιθέσεων, ανώριμων εθνικισμών και φοβικών συνδρόμων που βρίσκουν εκπροσώπηση στις πιο επαρχιώτικες, ξενοφοβικές, πολύ συχνά ρατσιστικές, ομοφοβικές και εν τέλει αυταρχικές πολιτικές δυνάμεις που νιώθουν να ασφυκτιούν στο ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο.

Η δημοσιονομική κρίση, η αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών πιέσεων, η πανδημία, δοκιμάζουν τις αντοχές όχι μόνο των ευρωπαϊκών κοινωνιών και των θεσμών τους αλλά και της ενοποιητικής διαδικασίας. Είναι αρκετές εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις, ακροδεξιές και ακροαριστερές, που θα ήθελαν να δουν την Ευρώπη να επιστρέφει σε εποχές γεωπολιτικών ανταγωνισμών και πολιτικών συγκρούσεων.

Υφαντής
Κώστας Υφαντής

— Τα τελευταία χρόνια, λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος και της οικονομικής κρίσης, έχουν αναπτυχθεί αντιευρωπαϊκά συναισθήματα. Πώς θεωρείτε ότι μπορούν να ξεπεραστούν;

Οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούν τα προσφυγικά ρεύματα από εμπόλεμες ζώνες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και τη μακρόχρονη οικονομική κρίση που τραυμάτισε την ευρωπαϊκή μεσαία τάξη, προκάλεσαν ανασφάλεια και φοβικά αντανακλαστικά που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν και να εκπροσωπήσουν όσες και όσους ξαφνικά βίωσαν την κατάρρευση των προσδοκιών τους και του βιοτικού τους επιπέδου.

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να υπερβούμε αυτή την κατάσταση. Η αποκατάσταση συνθηκών ευημερίας και πολιτικές δίκαιης αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, μαζί με πολιτικές ένταξης ανθρώπων που φτάνουν στην Ευρώπη απελπισμένοι, είναι ο μοναδικός δρόμος. Μπορεί όλα αυτά να φαντάζουν αφόρητα κλισέ και γενικότητες που δεν παράγουν ελπίδες για άμεση βελτίωση, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Και σίγουρα, οι πολιτικές κλειστών κοινωνιών δεν είναι ρεαλιστικές. Όπου εφαρμόστηκαν γέννησαν δυστυχία, μιζέρια και οπισθοδρόμηση.

— Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη σήμερα;

Δεν είναι μία, είναι πολλές και αλληλοσυνδεδεμένες. Υπάρχει η πολιτική πρόκληση για ένα σύγχρονο όραμα προόδου, δημοκρατίας, εξωστρέφειας και κοσμοπολιτισμού. Υπάρχει η υπαρξιακή πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Η πρόκληση της ασφάλειας απέναντι στις νέες μορφές τρομοκρατίας, χωρίς να χρειάζεται να σχετικοποιήσουμε στο ελάχιστο την ελευθερία μας και την πίστη μας στην υπεροχή της διαφορετικότητας. Και κυρίως η πρόκληση να συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι η Ενωμένη Ευρώπη είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις.

679
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

— Θα μπορέσει η Ευρώπη να χτίσει μια νέα οικονομία πάνω στα ερείπια που θα αφήσει ο κορωνοϊός;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάταξη της οικονομίας στη μετά-Covid εποχή είναι κυρίως θέμα πολιτικής βούλησης. Τα κεφάλαια υπάρχουν και τα εργαλεία επίσης. Αν δεν μπορεί η Ευρώπη, με τους ανεξάντλητους ανθρώπινους πόρους που διαθέτει, να σχεδιάσει στρατηγικά την επόμενη μέρα, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Τον δρόμο δείχνουν και οι ΗΠΑ του Προέδρου Μπάιντεν. Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και εν μέσω μιας δραματικής πολιτικής συγκυρίας που σχεδόν αποσταθεροποίησε την αμερικανική δημοκρατία, αποφασίστηκε και ήδη εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής παρέμβασης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Η πρόβλεψη είναι για τουλάχιστον 7% ανάπτυξη φέτος και τουλάχιστον άλλο τόσο το 2022.

— Ως καθηγητής, έχετε δει πολλούς φοιτητές σας να πηγαίνουν σε άλλες πόλεις, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Erasmus. Αποτελεί αυτό το πρόγραμμα ένα μεγάλο κεκτημένο για τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας; Τι σας λένε συνήθως οι φοιτητές σας;

Νιώθω πραγματικά αδικημένος, όπως και οι περισσότερες και οι περισσότεροι της γενιάς μου που δεν απολαύσαμε μια τέτοια προνομιακή εμπειρία. Τα προγράμματα ανταλλαγών είναι τα πιο επιτυχημένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Όπως μου λένε όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μου, πρόκειται για μια εμπειρία που διευρύνει ορίζοντες, ανοίγει μυαλά, αυξάνει την κριτική ικανότητα και διαμορφώνει προσωπικότητες.

— Εσείς, προσωπικά, τι είναι αυτό που αγαπάτε στην Ευρώπη;

Τη διαφορετικότητα, την ποικιλομορφία, τον τρόπο που κάνουμε πολιτική και την έντονη αίσθηση, τη βεβαιότητα του ανήκειν.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος πρίγκιπας Τζορτζ δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος γιος τους, Τζορτζ, δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Μέχρι τώρα ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχαν παραβεί τον βασιλικό κανόνα που ορίζει: «Ποτέ δεν πετάς με τον διάδοχό σου»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Πολωνία: Μπορεί να χτυπήσει αμερικανική βάση χρησιμοποιώντας «προηγμένα όπλα»

Διεθνή / Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Πολωνία: Μπορεί να χτυπήσει αμερικανική βάση χρησιμοποιώντας «προηγμένα όπλα»

Η Μόσχα δήλωσε ότι το άνοιγμα μιας νέας αμερικανικής βάσης πυραυλικής άμυνας στο Ρεντζικόβο κοντά στις ακτές της Βαλτικής θα «αυξήσει το συνολικό επίπεδο πυρηνικού κινδύνου»
LIFO NEWSROOM
Πώς είναι σήμερα η Νοτρ Νταμ λίγες ημέρες πριν ανοίξει ξανά

Διεθνή / Νοτρ Νταμ: Φωτογραφίες από την Παναγία των Παρισίων που θα επαναλειτουργήσει 5 χρόνια μετά την πυρκαγιά

Δείτε τις φωτογραφίες της LiFO και το tweet του Έλον Μασκ - Η Παναγία των Παρισίων ανοίγει για πρώτη φορά στις 7 Δεκεμβρίου μετά την καταστροφική φωτιά του Απριλίου του 2019
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ