Τα τσιτάχ «τρέχουν» προς την εξαφάνιση καθώς ο πληθυσμός τους καταρρέει

Τα τσιτάχ «τρέχουν» προς την εξαφάνιση καθώς ο πληθυσμός τους καταρρέει Facebook Twitter
EPA/STUART PRICE
0

Το τσιτάχ (ή τσίτα ή γατόπαρδος) οδεύει γρήγορα προς την εξαφάνιση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, η οποία υπολογίζει ότι ο πληθυσμός του ταχύτερου θηλαστικού στον κόσμο έχει περιοριστεί σε μόλις 7.100 στην άγρια φύση.

Όπως επισημαίνει το BBC, τα τσιτάχ αντιμετωπίζουν πρόβλημα γιατί κινούνται πολύ πέρα από τις προστατευόμενες περιοχές και έρχονται όλο και περισσότερο σε σύγκρουση με τους ανθρώπους. Οι συντάκτες της έρευνας κάνουν έκκληση για επείγουσα επανακατηγοριοποίηση του είδους από τη λίστα των «ευάλωτων» στη λίστα των «υπό εξαφάνιση» ειδών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS), περισσότερα από τα μισά τσιτάχ που έχουν επιβιώσει, εντάσσονται σε έναν πληθυσμό που εκτείνεται σε έξι χώρες της νότιας Αφρικής. Τα τσιτάχ στην Ασία έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί -μόνο μία ομάδα με λιγότερα από 50 βρίσκεται στο Ιράν.

Το τσιτάχ κυνηγάει τα θηράματά του σε μεγάλες εκτάσεις και περίπου το 77% των οικοτόπων του βρίσκεται εκτός προστατευόμενων περιοχών. Ωστόσο, η γεωργική δραστηριότητα και η δραστηριότητα του ανθρώπου, σε περιοχές που δεν είναι προστατευόμενες, δυσκολεύει το ζώο στην αναζήτηση τροφής. Στη Ζιμπάμπουε, ο πληθυσμός τους έπεσε στο 170 από το 1.200 μέσα σε 16 χρόνια, με την κυριότερη αιτία να είναι οι μεγάλες αλλαγές στην ιδιοκτησία γης.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι απειλές που αντιμετωπίζει το τσιτάχ έχουν περάσει απαρατήρητες για πολύ καιρό. «Δεδομένης της μυστικοπαθής φύσης αυτής της άπιαστης γάτας, ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούν ουσιαστικές πληροφορίες σχετικά με το είδος, που οδήγησε στο να αγνοηθεί η δεινή θέση της», δήλωσε η Sarah Durant από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, η οποία ήταν επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Παράλληλα, μεγάλη ανησυχία προκαλεί και η παράνομη διακίνηση των νεογέννητων τσιτάχ, που τροφοδοτείται από ζήτηση από τις χώρες του Κόλπου. Σύμφωνα με το BBC, ένα μικρό τσιτάχ μπορεί να αγοραστεί και για 10.000 δολάρια στη μαύρη αγορά.

«Το συμπέρασμα από αυτή τη μελέτη είναι ότι η διασφάλιση των προστατευόμενων περιοχών από μόνη της δεν είναι αρκετή. Πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερα σχέδια, να διατηρήσουμε το μωσαϊκό των προστατευμένων και απροστάτευτων περιοχών, που αυτές οι γάτες μπορούν να ζήσουν, αν θέλουμε να αποτρέψουμε την κατά τα άλλα βέβαιη εξαφάνισή τους», είπε η γιατρός Kim Young-Overton, από τον οργανισμό Panthera, η οποία ήταν επίσης συντάκτρια της μελέτης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάθιου Λιβελσμπέργκερ: Ο «πρασινοσκούφης», οπαδός του Τραμπ που αυτοκτόνησε στο Tesla Cybertruck

Διεθνή / Μάθιου Λιβελσμπέργκερ: Ο «πρασινοσκούφης», παρασημοφορημένος, οπαδός του Τραμπ που αυτοκτόνησε στο Tesla Cybertruck

Τι γνωρίζουμε για τον 37χρονο, μέλος των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού, που αυτοκτόνησε και προκάλεσε την έκρηξη του Tesla Cybertruck στο Λας Βέγκας
LIFO NEWSROOM