Μια δημοφιλέστατη πολιτιστική ατραξιόν και ένα από τα πιο «Instagrammable» σημεία της Ταϊβάν, βανδαλίστηκε από τους διαχειριστές της που είχαν και την ευθύνη της συντήρησής της, επειδή η δημοτική αρχή δεν τους ανανέωσε τη σύμβαση.
Όπως διαπιστώθηκε την Παρασκευή, πολλοί από τους τοίχους του λεγόμενου Rainbow Village είχαν καλυφθεί με μπογιά. Για τον βανδαλισμό η αστυνομία συνέλαβε 14 εργαζομένους της εταιρείας Rainbow Creative Co που είχε αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασής του καθώς και τον επικεφαλής της ο οποίος υπεραμύνθηκε των ενεργειών τους.
Το Rainbow Village είναι μια πρώην στρατιωτική εγκατάσταση στην πόλη Ταϊτσούνγκ. Πολλά ανάλογα στρατιωτικά χωριά που κάποτε στέγαζαν απόστρατους και οικογένειές τους, κατεδαφίστηκαν. Κατά την επέκταση της πόλης το 2008, το χωριό επιλέχτηκε για οικιστική ανάπτυξη ενώ δόθηκαν οικονομικά κίνητρα σε πολίτες να μεταφερθούν εκεί.
Ο τελευταίος εναπομείνας κάτοικός του ήταν ένας πρώην στρατιώτης, ο Χουάνγκ Γιουνγκ-Φου που ζούσε στο χωριό για πάνω από τριάντα χρόνια. Απρόθυμος να φύγει, άρχισε να ζωγραφίζει δεκάδες από τα γειτονικά καταλύματα. Τα έργα του παρατήρησαν οι φοιτητές ενός πανεπιστημίου της περιοχής που άρχισαν μια εκστρατεία διάσωσης του χωριού.
Central Taiwan Rainbow Village defaced, artist condemns perpetrator as ‘villain’https://t.co/X0EtlRTGYA pic.twitter.com/SDxh241LXU
— Taiwan News (@TaiwanNews886) July 31, 2022
Έκτοτε, λόγω των πολύχρωμων, ζωηρών έργων που κοσμούσαν τις προσόψεις και τους τοίχους των μικρών κατοικιών, πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες συνέρρεαν στο ιδιόρρυθμο αυτό χωριό με τον μοναδικό κάτοικο ετησίως.
Ενώ ο Χουάνγκ συνέχισε να ζει εκεί, η δημοτική αρχή είχε συνάψει σύμβαση για σχεδόν δέκα χρόνια με τη Rainbow Creative Co για τη συντήρηση και τη διαχείριση ως τουριστικού προορισμού του χωριού.
Σε χειρόγραφο σημείωμά του ο 99χρονος Χουάνγκ εξέφρασε τη θλίψη του για την καταστροφή των τοιχογραφιών. «Το έργο ζωής μου καταστράφηκε από αυτό» σημείωσε, αναφερόμενος στον διευθυντή της εταιρείας.
Η Rainbow Creative Co υπεραμύνθηκε των ενεργειών της, λέγοντας πως ο Wei είχε τα δικαιώματα των έργων, κατηγορώντας τις δημοτικές αρχές για «διοικητική βία» καθώς ουσιαστικά τους απέλυσαν, μη ανανώνοντας τη σύμβασή του, με διορία μόλις πέντε ημερών.
«Γιατί δε μας ενημέρωσα ή μας το ανακοίνωσαν νωρίς ώστε να προετοιμαστούμε προκαταβολικά, και αντ'αυτού αγνόησαν εντελώς τον βιοπορισμό των 22 εργαζομένων μας;» ανέφερε η εταιρεία, με τον επικεφαλής της Wei να υποστηρίζει πως η ενέργεια αυτή ήταν «ο μόνος τρόπος να προστατεύσω τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μου».
Με πληροφορίες από Guardian