Η είδηση ότι η γερμανική οικονομία παρέμεινε σχεδόν στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο, αύξησε τους φόβους για την επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Λόγω της παγκόσμιας ύφεσης, η ανάπτυξη στη Γερμανία αυξήθηκε μόνο κατά 0,1% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση της τάξης του 0,5%. Επίσης η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας αναθεώρησε προς τα κάτω την ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του 2011, στο 1,3% από την αρχική εκτίμηση για 1,5%.
Και ενώ-όπως γράφει ο Guardian- ο “μεγαλύτερος παίκτης” της ευρωπαϊκής οικονομίας φρενάρει, σταματημένη είναι ήδη η οικονομία της Γαλλίας που δεν παρουσίασε ανάπτυξη ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι με την αδύναμη απόδοση των δύο αυτών μεγάλων χωρών, η κρίση χρέους της Ευρωζώνης μπήκε σε μια νέα επικίνδυνη φάση. Η ανάπτυξη σε όλη την Ευρωζώνη παρουσίασε αύξηση μόλις κατά 0,2% ενώ κατά το ίδιο ποσοστό αυξήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης και σε όλη την Ε.Ε.
Τα στοιχεία αυτά βάζουν στο τραπέζι-λίγο βιαστικά ίσως- το ερώτημα αν τελείωσε το γερμανικό θαύμα; Για τον Carsten Brzeski της ING, τα δεδομένα δείχνουν ότι πρόκειται για μια ομαλοποίηση της ανάπτυξης αλλά κοιτάζοντας μπροστά, ανακύπτει- όπως λέει- το ερώτημα αν η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά θα μπορούσε να ωθήσει την οικονομία στην ύφεση και να ξεφτίσει τελικά το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας. “Ενώ οι Γερμανοί πολιτικοί στύβουν τα κεφάλια τους, μετρώντας τα υπέρ και τα κατά του ευρωομολόγου, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της οικονομίας να τρέχει με ρυθμούς “θαύμα”, λέει.
Και ο Gary Jenkins, επικεφαλής της έρευνας σταθερού εισοδήματος στην Evolution Securities,πιστεύει ότι οι αντιξοότητες μπορούν να κάνουν μια δύσκολα κατάσταση ακόμη χειρότερη. Δηλώνει ακόμη ότι το ευρωομόλογο φαίνεται να είναι η λιγότερο κακή επιλογή σε αυτή τη φάση.
Προς το παρόν, μέσα στις μεγάλες δυσκολίες η Ε.Ε μπορεί να βλέπει μικρές χώρες όπως η Λετονία και η Εσθονία να αναπτύσσονται με ρυθμούς 2,2% και 1,8% αντιστοίχως. Δεν μπορεί όμως να καμαρώνει για τα επιτεύγματα μιας Ένωσης που ξεκίνησε από τον χάλυβα και αποδείχτηκε στην πρώτη δυσκολία πολύ εύθραυστη.
Oλόκληρο το άρθρο εδώ
σχόλια