Τέλος εποχής στην Κούβα- Παραιτείται ο Ραούλ Κάστρο

Τέλος εποχής στην Κούβα- Παραιτήθηκε ο Ραούλ Κάστρο Facebook Twitter
0

Τέλος εποχής στην Κούβα καθώς ο Ραούλ Κάστρο επιβεβαίωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Πρόκειται για μία ιστορική καμπή, καθώς οι Κάστρο, Φιντέλ και Ραούλ, βρίσκονται στην εξουσία από την επανάσταση του 1959.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα Granma, επικαλούμενη την ανακοίνωσή του που έγινε κατά το όγδοο συνέδριο του κόμματος στην πρωτεύουσα Αβάνα: «Ο στρατηγός είπε ότι ήταν ευχαριστημένος που παραχώρησε την ηγεσία της χώρας σε μια ομάδα εκπαιδευμένων ηγετών, έμπειρων από δεκαετίες... πιστή (ομάδα) στην ηθική της Επανάστασης, ταυτισμένη με την ιστορία και τον πολιτισμό του έθνους».

Ο Κάστρο δεν αποκάλυψε ποιον θα υποστηρίξει ως διάδοχό του, αλλά στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι ευνοεί τον Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, ο οποίος τον διαδέχθηκε στην προεδρία το 2018.

Ο Ραούλ Κάστρο είχε ανακοινώσει ήδη από το 2018 ότι περίμενε τον Ντιάζ-Κανέλ για να τον αντικαταστήσει μετά τη συνταξιοδότησή του το 2021.

Ο 60χρονος Ντιάζ-Κανέλ, αντιπροσωπεύει μια νέα γενιά και υπηρετεί την πρώτη από τις δύο πενταετείς θητείες ως επικεφαλής του κόμματος. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο Κάστρο, ο οποίος γίνεται 90 ετών τον Ιούνιο, θα συνεχίσει να είναι η πιο επιδραστική μορφή στο νησί μέχρι το θάνατό του.

Η αποχώρηση του Κάστρο έρχεται καθώς η Κούβα, μια από τις τελευταίες κομμουνιστικές χώρες στον κόσμο, αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 11% το 2020 λόγω της πανδημίας. Αντιμετωπίζει τις αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ και τον περιορισμό της βοήθειας από τον σύμμαχό της, τη Βενεζουέλα.

Η κυβέρνηση δεν διαθέτει ισχυρό νόμισμα για να εισαγάγει τρόφιμα και φάρμακα, πράγμα που σημαίνει ατελείωτες ουρές έξω από τα καταστήματα, όταν διατίθενται τρόφιμα και ένα γεύμα την ημέρα για ορισμένες οικογένειες. Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Τα αυστηρά lockdown και τα μέτρα έχουν διατηρήσει τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων χαμηλότερα από τις περισσότερες γειτονικές χώρες, αλλά έχουν δοκιμάσει την υπομονή πολλών Κουβανών.

Την ίδια ώρα η Κούβα έχει αναπτύξει πέντε υποψήφια εμβόλια και δύο βρίσκονται ήδη στις τελικές δοκιμές. Οι προκλήσεις της χώρας έχουν οδηγήσει σε δυσαρέσκεια του κοινού σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί σε ελάχιστες περιστάσεις μετά την κομμουνιστική επανάσταση του 1959. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας μεγάλης διαμαρτυρίας τον περασμένο Νοέμβριο από καλλιτέχνες που απαιτούσαν περισσότερη ελευθερία έκφρασης.

Παρακαταθήκη του Ραούλ Κάστρο

Ενώ ο Ραούλ Κάστρο έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη σκιά του αδελφού του Φιντέλ, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος της Κούβας, προχώρησε σε κάποιες ιστορικές κινήσεις.

Ο νεότερος Κάστρο όχι μόνο καλωσόρισε τον Πάπα Φραγκίσκο στο νησί το 2015 αλλά συναντήθηκε επίσης με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Η ιστορική τους χειραψία στον Παναμά, σήμαινε νέα πορεία στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών το 2015.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν ξανά το 2016 όταν ο Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε σε ένα παιχνίδι μπέιζμπολ στην Αβάνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού - ορόσημο του τότε ηγέτη των ΗΠΑ στο νησί. Μετά τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο στις 25 Νοεμβρίου 2016, ο Ραούλ τοποθέτησε την τεφροδόχο του στο νεκροταφείο Santa Ifigenia στο Σαντιάγο της Κούβας.

Με πληροφορίες της Washington Post/AssociatedPress 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ