Περισσότερα στοιχεία γίνονται γνωστά όσον αφορά στον θάνατο της 32χρονης Ελληνίδας, η οποία πέθανε από αλλαντίαση, αφότου επισκέφθηκε εστιατόριο στο Μπορντό της Γαλλίας. Πλην της νεκρής, υπήρξαν και 12 εισαγωγές στο νοσοκομείο.
Γάλλοι αξιωματούχοι, που παρείχαν ενημέρωση σχετικά με το περιστατικό αλλαντίασης, σημείωσαν πως τα θύματα είχαν καταναλώσει «σπιτικές» σαρδέλες σε βάζο - συνταγή του ιδιοκτήτη - και δεν απέκλεισαν την πιθανότητα να αποκαλυφθούν κι άλλες περιπτώσεις το επόμενο διάστημα.
Όλοι όσοι αρρώστησαν είχαν φάει στο Tchin Tchin Wine Bar, ένα wine bar με οργανικά προϊόντα το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για τουρίστες, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές υγείας.
Η 32χρονη Ελληνίδα είχε αισθανθεί ιδιαίτερη αδιαθεσία, αφού έφαγε στο εστιατόριο και εισήχθη στο νοσοκομείο, πριν αφήσει την τελευταία της πνοή. Ο σύντροφός της νοσηλεύεται, επίσης.
Οκτώ από τα άλλα θύματα παραμένουν σε νοσοκομείο στο Μπορντό για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της αλλαντίασης. Οι περισσότεροι είναι στη μονάδα εντατικής θεραπείας, διασωληνωμένοι.
Παρότι αναμένονται τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις, οι γαλλικές αρχές εμφανίζονται βέβαιες πως πρόκειται για αλλαντίαση, μία σπάνια αλλά απειλητική για τη ζωή ασθένεια, που προκλήθηκε από τις «σπιτικές» σαρδέλες.
Το Μπορντό, διάσημο για το κρασί και τη γαστρονομία του, είναι ήδη ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Γαλλίας. Όμως, τις τελευταίες ημέρες έχει γνωρίσει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επισκεπτών, καθώς η χώρα φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι.
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου παραδέχτηκε ότι ορισμένες από τις κονσέρβες είχαν «άσχημη μυρωδιά» όταν τις άνοιξε, αλλά είπε ότι αυτές που σέρβιρε στους πελάτες του φαίνονταν ασφαλείς, σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους.
Ο Thierry Touzet, αρμόδιος για την ασφάλεια των καταναλωτών, δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου ότι η επιχείρηση ήταν «καλά διοικούμενη, μάλλον» και δεν είχε αναφερθεί ποτέ στο παρελθόν για υγειονομικές παραβάσεις, αλλά ότι ο ιδιοκτήτης είχε μια «πολύ χειροποίητη» μέθοδο για την παρασκευή των σαρδελών.
Οι υγειονομικές αρχές κάλεσαν όσους έφαγαν πρόσφατα στο wine bar να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν παρουσιάσουν συμπτώματα, τα οποία σε περιπτώσεις αλλαντίασης μπορεί να αρχίσουν αρκετές ώρες έως αρκετές ημέρες μετά την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού. Το γαλλικό υπουργείο Υγείας εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση προς τους επαγγελματίες υγείας σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό.
«Θα μπορούσαμε να έχουμε νέα κρούσματα μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Benoit Elleboode, επικεφαλής της περιφερειακής υγειονομικής αρχής της Nouvelle-Aquitaine, της περιφέρειας που περιλαμβάνει το Μπορντό.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η αλλαντίαση προκαλείται από μια τοξίνη που προσβάλλει τα νεύρα και παραλύει τους μυς. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή ή κατάποση, θολή όραση, εμετό και διάρροια.
Με πληροφορίες από New York Times