«Θρηνώ, κυριολεκτικά»-Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ν. Ζηλανδίας «διώχνει» 625.000 βιβλία, αντιδρούν ακαδημαϊκοί

«Θρηνώ, κυριολεκτικά»-Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ν. Ζηλανδίας «διώχνει» 625.000 βιβλία, αντιδρούν ακαδημαϊκοί Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου Pixabay
0

Κάτω από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ν. Ζηλανδίας υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός βιβλίων- ανάμεσά τους σχεδόν 2.200 πρώτες εκδόσεις- που εδώ και δεκαετίες φυλάσσεται με προσοχή. Όχι για πολύ ακόμη.

Η «ξένη συλλογή»- που περιλαμβάνει μια έκδοση του 1912 του «Λογική και Ευαισθησία» της Τζέιν Όστεν, αλλά και πολλές πρώτες εκδόσεις μυθιστορημάτων του Γκράχαμ Γκριν- τώρα οδηγείται προς την έξοδο.

Συνολικά η Εθνική Βιβλιοθήκη που βρίσκεται στο Ουέλινγκτον σχεδιάζει να «ξεφορτωθεί» περίπου 625.000 «ξένα βιβλία» από τη συλλογή της, προκειμένου να κάνει χώρο για περισσότερα έργα από τη Ν. Ζηλανδία.

Αυτή η κίνηση έχει προκαλέσει απελπισία σε ακαδημαϊκούς, ιστορικούς, ερευνητές, που λένε ότι πρόκειται για λογοτεχνικό έγκλημα, το οποίο συντελείται σε μια χρονιά που πολλοί Νεοζηλανδοί έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην πανδημία.

«Θρηνώ, κυριολεκτικά θρηνώ, όταν κοιτάζω τις λίστες των βιβλίων που θα φύγουν και ξέρω ότι δεν είναι διαθέσιμα πουθενά αλλού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ακαδημαϊκός Μάικλ Πρινγκλ. Εκατοντάδες χιλιάδες πολύτιμα και σημαντικά βιβλία για τη θρησκεία, τα φυλετικά ζητήματα, την υγεία, τον φεμινισμό και την ψυχολογία θα απομακρυνθούν, ανάμεσά τους βιβλία που δεν τυπώνονται πλέον και σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά αλλού, υποστηρίζουν οι ακαδημαϊκοί.

Ο επικεφαλής βιβλιοθηκάριος Μπιλ Μάνατ δήλωσε ότι η ξένη συλλογή θα «προσφέρει χαρά» σε άλλα μέρη. «Καμία άλλη βιβλιοθήκη εκτός Ν. Ζηλανδίας δεν πρόκειται να συλλέξει ιστορίες για τη χώρα. Αυτή είναι η δουλειά μας στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Θα κάνουμε περισσότερο χώρο για τη συλλογή της Ν. Ζηλανδίας», συμπλήρωσε.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη λέει ότι θα προσφέρει τα βιβλία σε τοπικές βιβλιοθήκες και μετά σε εκείνες που βρίσκονται σε φυλακές, όπως και σε πωλήσεις βιβλίων για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Επίσης, ανέφερε ότι οι βιβλιοθηκάριοι θα επανεξετάσουν τους τίτλους, προτού αποφασιστεί ποια βιβλία θα φύγουν.

«Το κόστος συντήρησης αυτών των παλιότερων ξένων τίτλων είναι τεράστιος», δήλωσε η Ρέιτσελ Ίσον, διευθύντρια περιεχομένου στην Εθνική Βιβλιοθήκη. «Δουλειά μας είναι να διατηρήσουμε βιβλία από τη δική μας χώρα», είπε και εκείνη.

Όμως, ακαδημαϊκοί επισημαίνουν ότι μόλις φύγουν από τη φροντίδα της εθνικής συλλογής, ουσιαστικά τα βιβλία χάνονται και πολλά από αυτά θα καταλήξουν κατεστραμμένα. «Αυτή η επικίνδυνη, εκτεταμένη καταστροφή πρέπει να σταματήσει. Όλοι συμφωνούμε ότι θα μπορούσες να αφαιρέσεις ίσως το 20% από τη συλλογή, αλλά πρέπει να γίνει μια πιο αργή και μελετημένη διαδικασία, με τις συμβουλές ειδικών», επεσήμανε ο Πρινγκλ.

Πάντως, κάποιοι από αυτούς τους θησαυρούς έχουν διασωθεί, όπως μια πρώτη έκδοση του βιβλίου του Τζακ Κέρουακ «Στον δρόμο», το οποίο εντόπισε στο λίστα ο συγγραφέας Κρις Μπουρκ. Επίσης, Κέντρο Ολοκαυτώματος της Ν. Ζηλανδίας ζήτησε από την Εθνική Βιβλιοθήκη όλη τη συλλογή για το Ολοκαύτωμα, όταν ενημερώθηκε σχετικά από την ιστορικό Ντολόρες Γιανέφσκι.

«Κάποια βιβλία είναι ιδιαίτερα πολύτιμα, με ενόχλησε και με στεναχώρησε εξαιρετικά αυτό το σχέδιο. Ανησυχώ ιδιαίτερα για το πού θα καταλήξουν τα βιβλία. Είναι ασαφές το πού θα τα δώσουν, όπως και το αν θα είναι ποτέ ξανά προσβάσιμα», τόνισε η Γιανέφσκι, που όπως και άλλοι ακαδημαϊκοί, αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο της κάνοντας έρευνα στις λίστες της Εθνικής Βιβλιοθήκης, προκειμένου να εντοπίσει άλλα πολύτιμα βιβλία προς «μετεγκατάσταση».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κατέρρευσε η Γερμανική κυβέρνηση;

LiFO politics / Γιατί κατέρρευσε η Γερμανική κυβέρνηση;

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανόφωνων ΜΜΕ, Φέρρυ Μπατζόγλου, για τη γερμανική πολιτική κρίση και το αν αυτή σχετίζεται με την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και το Ουκρανικό ζήτημα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Υπόθεση Πελικό: «Ας αποδοθεί δικαιοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της Ζιζέλ μετά την αγόρευση της εισαγγελέως

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Ας αποδοθεί δικαιοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της Ζιζέλ μετά την αγόρευση της εισαγγελέως

Η εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή της μέγιστης ποινής των 20 ετών κάθειρξης για τον βασικό κατηγορούμενο Ντομινίκ Πελικό - Τι είπε η Ζιζέλ κατά την έξοδό της από το δικαστήριο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Λίβανος: Το Ισραήλ αποφασίζει απόψε για την κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Διεθνή / Λίβανος: Το Ισραήλ αποφασίζει απόψε για την κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

H κυβέρνηση των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως η συμφωνία βρίσκεται «κοντά» - Η γαλλική προεδρία κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να αδράξουν «το ταχύτερο αυτή την ευκαιρία»
LIFO NEWSROOM