Τι είναι οι πύραυλοι Storm Shadow και γιατί είναι σημαντικοί για την Ουκρανία;

Τι είναι οι πύραυλοι Storm Shadow και γιατί είναι σημαντικοί για την Ουκρανία; Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ΗΠΑ και Βρετανία είναι έτοιμες, εντός ολίγων ημερών, να άρουν τους περιορισμούς τους προς την Ουκρανία, ανάβοντας «πράσινο φως» για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων στη Ρωσία.

Η Ουκρανία παρακαλά εδώ και πολύ καιρό τη Δύση να της επιτρέψει τη χρήση τέτοιων πυραύλων, ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έδειχνε πρόθυμη για κάτι τέτοιο. Πόσο χρήσιμοι είναι λοιπόν για την Ουκρανία η χρήση αυτών των πυραύλων και γιατί είναι τόσο σημαντικοί για τον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία;

Τι είναι οι πύραυλοι Storm Shadow;

Το Storm Shadow είναι ένας αγγλο-γαλλικός πύραυλος κρουζ με μέγιστο βεληνεκές περίπου 250 km (155 μίλια). Οι Γάλλοι τους λένε Scalp. Οι πύραυλοι αυτοί εκτοξεύονται από αεροσκάφη και στη συνέχεια πετούν με ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα του ήχου, αγκαλιάζοντας το έδαφος, πριν πέσουν και πυροδοτήσουν την ισχυρή έκρηξη. 

Το Storm Shadow θεωρείται ιδανικό όπλο για τη διείσδυση σε αποθήκες πυρομαχικών, όπως αυτές που χρησιμοποιεί η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας. Αλλά κάθε πύραυλος κοστίζει σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια (767.000 £), επομένως η εκτόξευσή τους θα πρέπει να έχει οργανωθεί προσεκτικά σε αντίθεση με τα φθηνότερα drones που εκτοξεύονται με σκοπό να μπερδέψουν και να εξαντλήσουν την αεροπορική άμυνα του εχθρού, όπως κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Η Βρετανία και η Γαλλία έχουν ήδη στείλει αυτούς τους πυραύλους στην Ουκρανία - αλλά με την επιφύλαξη ότι το Κίεβο μπορεί να τους εκτοξεύσει μόνο σε στόχους εντός των συνόρων του. Έχουν χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επίδραση, χτυπώντας το ναυτικό αρχηγείο της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα στη Σεβαστούπολη και καθιστώντας ολόκληρη την Κριμαία επισφαλή για το ρωσικό ναυτικό. Ο Τζάστιν Κραμπ, στρατιωτικός αναλυτής, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Sibylline, υποστηρίζει ότι το Storm Shadow είναι ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο για την Ουκρανία, χτυπώντας ακριβώς ενάντια σε καλά προστατευμένους στόχους στα κατεχόμενα εδάφη. «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Κίεβο άσκησε πιέσεις για τη χρήση τους εντός της Ρωσίας, ιδιαίτερα για να στοχεύσει αεροδρόμια που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση επιθέσεων με βόμβες ολίσθησης που πρόσφατα παρεμπόδισαν τις προσπάθειες της ουκρανικής πρώτης γραμμής», λέει.

Γιατί χρειάζεται τους πυραύλους Storm Shadow τώρα η Ουκρανία;

Οι πόλεις και οι περιοχές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου βρίσκονται υπό καθημερινό ρωσικό βομβαρδισμό. Πολλοί από τους πυραύλους και τις βόμβες ολίσθησης που προκαλούν καταστροφή σε στρατιωτικές θέσεις, πολυκατοικίες και νοσοκομεία εκτοξεύονται από ρωσικά αεροσκάφη. Το Κίεβο διαμαρτύρεται ότι το να μην του επιτρέπεται να χτυπήσει τις βάσεις από τις οποίες γίνονται αυτές οι επιθέσεις είναι παρόμοιο με το να πολεμάει με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη του.

Η Ουκρανία έχει το δικό της, καινοτόμο και αποτελεσματικό πρόγραμμα drone μεγάλης εμβέλειας. Κατά καιρούς, αυτές οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν πιάσει τους Ρώσους απροετοίμαστους με αποτέλεσμα τα ουκρανικά στρατεύματα να μπουν αρκετά βαθιά μέσα στη Ρωσία. Αλλά μπορούν να μεταφέρουν μόνο ένα μικρό ωφέλιμο φορτίο και οι περισσότεροι πύραυλοι εντοπίζονται και αναχαιτίζονται. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι για να απωθήσει τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, χρειάζεται πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των Storm Shadow και παρεμφερή συστήματα, όπως το αμερικανικό ATACMS, το οποίο έχει ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια 300 χιλιομέτρων.

Γιατί διστάζει η Δύση;

Η απάντηση είναι μια: κλιμάκωση.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι αν και μέχρι στιγμής όλες οι απειλούμενες κόκκινες γραμμές του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αποδείχθηκαν απλές μπλόφες, το να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία με πυραύλους που προμηθεύεται από τη Δύση θα μπορούσε απλώς να προκαλέσει αντίποινα. Εάν αυτό συνέβαινε, θα μπορούσε να γίνει επίκληση του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι η συμμαχία θα βρισκόταν σε πόλεμο με τη Ρωσία. Από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, στόχος του Λευκού Οίκου ήταν να παράσχει στο Κίεβο όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη χωρίς να συρθεί σε άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε έναν άλλου είδους πολέμου, έναν πυρηνικό. 

Τι διαφορετικό μπορεί να κάνει ένας πύραυλος Storm Shadow;

Το Κίεβο ζητάει εδώ και καιρό την άδεια να χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με αποτέλεσμα η Μόσχα να έχει πάρει πλέον τις κατάλληλες προφυλάξεις σε περίπτωση που αρθούν οι περιορισμοί. Έχει μετακινήσει βομβαρδιστικά, πυραύλους και ορισμένες από τις υποδομές της μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία και πέρα ​​από την εμβέλεια του Storm Shadow. Ωστόσο, ο Τζάστιν Κραμπ της Sibylline λέει ότι ενώ η ρωσική αεράμυνα έχει εξελιχθεί για να αντιμετωπίσει την απειλή του Storm Shadow, στην πραγματικότητα θα είναι πολύ πιο δύσκολο δεδομένου του εύρους της επικράτειας της Μόσχας που θα μπορούσε να εκτεθεί στις επιθέσεις.

Ο Μάθιου Σάβιλ, διευθυντής στρατιωτικής επιστήμης στο think tank Rusi, πιστεύει ότι η άρση των περιορισμών θα προσφέρει δύο βασικά οφέλη στην Ουκρανία. Πρώτον, μπορεί να «ξεκλειδώσει» ένα άλλο σύστημα, το ATACMS και δεύτερον, θα έθετε ένα δίλημμα για τη Ρωσία ως προς το πού να τοποθετήσει αυτές τις πολύτιμες αεροπορικές άμυνες, κάτι που όπως λέει θα μπορούσε να διευκολύνει τα drone της Ουκρανίας να περάσουν. Τελικά, όμως, λέει ο Σάβιλ, οι Storm Shadow είναι απίθανο ότι θα αλλάξουν την κατάσταση.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Palianytsia: Το «game changer» όπλο της Ουκρανίας στον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία

Διεθνή / Palianytsia: Το «game changer» όπλο της Ουκρανίας στον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία

Την ώρα που οι αναλυτές ψάχνουν πληροφορίες για το νέο όπλο της Ουκρανίας, αυτό χαρακτηρίζεται σημαντικό διότι παρακάμπτει την απαγόρευση χρήσης δυτικών όπλων για χτυπήματα στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM