Περιορισμούς στην πώληση μη ανιχνεύσιμων, 3D printed όπλων θέλει να περάσει η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όμως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μπορεί να έχει άλλες ιδέες.
Τα λεγόμενα όπλα-φαντάσματα είναι όπλα που δεν κατασκευάζονται σε γραμμές παραγωγής, αλλά με εκτυπωτές τρισδιάστατης εκτύπωσης, με την διαδικασία γνωστή ως 3D Printing. Έπειτα, πωλούνται μέσω του διαδικτύου, πολλές φορές με τα διάφορα εξαρτήματα να πωλούνται σε «σετ συναρμολόγησης» που ο καταναλωτής μπορεί να συναρμολογήσει σε λιγότερο από μία ώρα.
Όσο για την ονομασία, τα συγκεκριμένα αυτοσχέδια όπλα χαρακτηρίζονται «φαντάσματα» γιατί δεν έχουν σειριακούς αριθμούς πάνω τους, καθιστώντας σχεδόν απίθανο τον εντοπισμό του ιδιοκτήτη ή του κατασκευαστή τους.
Συνολικά, οι Αμερικανικές αρχές αναφέρουν ότι έχουν αναχαιτίσει πάνω από 70.000 «όπλα-φαντάσματα» στο διάστημα 2016-2022, με την συντριπτική πλειοψηφία τους να κάνουν την εμφάνισή τους το 2021 και το 2022, όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Φυσικά, ο αριθμός είναι μικροσκοπικός σε σύγκριση με τα 393 εκατομμύρια όπλα που έχουν στην κατοχή τους οι Αμερικανοί, αλλά η χρήση τους έχει ανοδική τάση.
Τον Απρίλιο του 2022, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε νομικές ρυθμίσεις που αλλάζουν τον ορισμό του όπλου, για να συμπεριλαμβάνει και κάποια από τα εξαρτήματά του ξεχωριστά. Έτσι, τα «σετ συναρμολόγησης» όπλων θα υπάγονται στους ίδιους κανονισμούς με τα παραδοσιακά όπλα, υποχρεώνοντας τους πωλητές τους να κάνουν ελέγχους στο ιστορικό των πελατών και να βάζουν σειριακούς αριθμούς στα προϊόντα τους.
Η νέα οδηγία τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2022, όμως λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα αμφισβητήθηκε στα δικαστήρια από εταιρείες παραγωγής όπλων, πωλητές, απλούς πολίτες και ακτιβιστικές οργανώσεις για το δικαίωμα στην οπλοκατοχή. Συγκεκριμένα, ένας δικαστής στο Τέξας έκρινε ότι ένα «σετ συναρμολόγησης» με εξαρτήματα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως πυροβόλο όπλο, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να ασκεί έφεση και να στέλνει πίσω την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα Τρίτη, 8 Οκτωβρίου.
Με πληροφορίες από Bloomberg