Κάθε χρόνο, χιλιάδες Ινδοί αγρότες αυτοκτονούν και μια ερευνήτρια πιστεύει ότι μπορεί οι μαζικές αυτές υποθέσεις αυτοχειρίας να έχουν κάποια σχέση με την κλιματική αλλαγή.
Η Tamma Carleton, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, συνέκρινε τα στοιχεία αυτοκτονιών και κλιματολογικά δεδομένα σχεδόν πέντε δεκαετιών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στην Ινδία μπορεί να έχουν «ισχυρή επιρροή» στα ποσοστά αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η Carleton εκτιμά ότι πάνω από 59.000 αυτοκτονίες αγροτών κατά τα τελευταία 30 χρόνια μπορεί να συνδεθούν με την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Τα ευρήματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά και έρχονται μόλις δύο μήνες μετά την αποχώρηση της διοίκησης του Τραμπ από τη Συμφωνία για το Κλίμα στο Παρίσι, η οποία υιοθετήθηκε από 196 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τη διοίκηση του Ομπάμα τον Δεκέμβριο του 2015. Μετά την αποχώρηση του προέδρου Τραμπ από τη συμφωνία, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους βάσει του συμφωνητικού.
Σύμφωνα με μια εκτίμηση που αναφέρεται στο άρθρο της Carleton, η Ινδία θα μπορούσε να βιώσει μια μέση αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5,4 βαθμούς Φαρενάιτ (3 βαθμούς Κελσίου). Η μελέτη δείχνει ότι οι συνέπειες για τον κυρίως αγροτικό πληθυσμό της Ινδίας θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές. «Τα ευρήματά μου δείχνουν ότι αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας θα συνοδεύεται από έναν αυξανόμενο αριθμό ζωών που χάνονται από αυτοκτονίες», γράφει.
Οι υψηλές θερμοκρασίες στην καλλιεργητική περίοδο μειώνουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών, ασκώντας οικονομική πίεση στους αγρότες της Ινδίας, γράφει. «Αυτές οι απώλειες καλλιεργειών μπορούν επίσης να επηρεάσουν όλη την οικονομία, προκαλώντας τόσο στους αγροτικούς πληθυσμούς όσο και σε όσους δεν σχετίζονται με τον κλάδο να αντιμετωπίσουν δυσφορία καθώς οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται και η ζήτηση γεωργικής εργασίας πέφτει».
Η βροχόπτωση κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου είναι επίσης σημαντική, σύμφωνα με την Carleton. Περισσότερη βροχή σημαίνει υψηλότερες αποδόσεις, γράφει, σημειώνοντας: «Τα ποσοστά αυτοκτονίας πέφτουν καθώς αυξάνεται η βροχόπτωση».
Σύμφωνα με την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ινδία καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό αυτοκτονιών στον κόσμο. Μια 133.623 άνθρωποι έβαλαν τέλος στη ζωή τους το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του εθνικού φορέα. Περισσότεροι από 12.000 από αυτούς ήταν αγρότες και αγροτικοί εργάτες, σχεδόν το ένα δέκατο του συνόλου.
Σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, χρεοκοπίες και οικονομικές οφειλές ή ζητήματα που σχετίζονται με τη γεωργία αναφέρθηκαν ως τα κύρια αίτια αυτοκτονίας μεταξύ των αγροτών στην Ινδία.
Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει προγράμματα για να βοηθήσει να περιορίσει τα δεινά των αγροτών, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου ασφάλισης καλλιεργειών αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σε πρόσφατη ραδιοφωνική εκπομπή, ο πρωθυπουργός Narendra Modi αναγνώρισε τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ινδία. «Οι κλιματικές αλλαγές, οι μεταβολές των καιρικών συνθηκών και οι αλλαγές στο περιβάλλον έχουν επίσης πολύ αρνητικές επιπτώσεις. Πρόσφατα, σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας, συγκεκριμένα, το Ασσάμ, το Γκουτζαράτ, το Ρατζαστάν και ορισμένες περιοχές της Βεγγάλης, αναγκάστηκαν να υποστούν το κύμα φυσικών καταστροφών που προκλήθηκαν από υπερβολικές βροχοπτώσεις », ανέφερε μιλώντας για τις φετινές πλημμύρες.