Ποιος: Τιμ Μπέρνερς Λι (Σερ Τίμοθι Μπέρνερς Λι ή TimBL), μηχανικός επιστήμονας εδικός στους υπολογιστές, επίτιμος διδάκτορας στην Οξφόρδη και το MIT, εφευρέτης του παγκόσμιου ιστού (www) και ιδρυτής μεταξύ άλλων του World Wide Web Foundation και του Open Data Institute.
Πού: Τόπος γέννησης και «έδρα» του είναι το Λονδίνο αλλά άνθρωποι σαν αυτόν είναι γεννημένοι κοσμοπολίτες, ειδικά όταν έχουν «εφεύρει» την παγκοσμιοποίηση στο τεχνολογικό, το ψηφιακό της κομμάτι.
Γιατί: Διότι χτες παρουσίασε ένα Συμβόλαιο που εφόσον λέει εφαρμοστεί «θα σώσει τον πλανήτη από την ψηφιακή δυστοπία», έναν «οδικό χάρτη» για την καλύτερη και δημοκρατικότερη λειτουργία του. Στόχος να αποφεύγονται στο εξής φαινόμενα λογοκρισίας, πολιτικής (αλλά και συχνά εταιρικής) χειραγώγησης, προπαγάνδας, συνομωσιολογίας και fake news, να διαφυλάσσονται τα προσωπικά δεδομένα, τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και η ίδια η δημοκρατία τόσο από ρητορικές που προωθούν τη βία, τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις όσο και από την αχαλίνωτη κερδοσκοπία, φαινόμενα που έχει καταγγείλει και η Διεθνής Αμνηστία. Το Συμβόλαιο αυτό – που δεν είναι δεσμευτικό αλλά το επικροτούν όχι μόνο δικαιωματικές οργανώσεις και επιστήμονες αλλά επίσης κυβερνήσεις και εταιρείες νέων τεχνολογιών, οι τελευταίες όχι εκ του πονηρού κατ' ελπίδα - καθώς επίσης η τεχνολογική πλατφόρμα Solid θα προστατεύουν τους χρήστες διαχωρίζοντας τις διάφορες εφαρμογές (apps) από την αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων.
Διά ταύτα: Το Διαδίκτυο και ο παγκόσμιος ιστός που μολονότι μετρούν μόλις τρεις δεκαετίες ύπαρξης μοιάζουν να υπήρχαν από πάντα – τόσο αδιανόητος φαντάζει πλέον ένας κόσμος δίχως αυτά ακόμα και σε ανθρώπους που μεγαλώσαμε σε «αναλογικές» εποχές – έχουν πανθομολογουμένως αγγίξει ένα σημείο οριακό, σαν ένα υπέροχο όνειρο που αρχίζει ξαφνικά αρχίζει να εξελίσσεται σε εφιάλτη. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο "γκουρού TimBL" προειδοποιεί ότι το δημιούργημά του το οποίο κυριολεκτικά άλλαξε τον κόσμο αλλά και τον τρόπο που οι άνθρωποι επικοινωνούμε, σκεφτόμαστε, δημιουργούμε, ερωτευόμαστε, τσακωνόμαστε, κινδυνεύει πλέον να εκτροχιαστεί σε σκοτεινές ατραπούς, παραπέμποντας στο εφιαλτικό Skynet του κινηματογραφικού «Εξολοθρευτή», με «αντίπαλους» εδώ τα bots και τους αλγόριθμους. Είχε προ καιρού δηλώσει ότι αμφιβάλλει ακόμα και για το αν ο παγκόσμιος ιστός υπήρξε μια δύναμη για το καλό ή για το κακό (ίσως για την κάπως μανιχαϊστική αυτή προσέγγιση αλλά και την αυξημένη ευαισθησία να ευθύνεται η θρησκευτική «μεταστροφή» του τα τελευταία χρόνια, όταν από άθεος έγινε μέλος της συγκριτιστικής Ενωτικής Εκκλησίας), διακηρύττει ότι η ψηφιακή χειραγώγηση και η καταστροφή της ιδιωτικότητας που χαρακτηρίζει τα κοινωνικά δίκτυα απειλεί τη δημοκρατία συνολικά, διευκρινίζοντας εντούτοις ότι είναι ακόμα «στο χέρι μας» να αλλάξουμε την κατάσταση. Έχει επίσης ζητήσει την επιβολή ρυθμίσεων και περιορισμών σε εταιρικούς κολοσσούς-ολιγοπώλια όπως οι Google, Facebook, Twitter, «τους μεγαλύτερους μηχανισμούς προπαγάνδας στην ιστορία που τους ορίζουν έξι ζάμπλουτοι Αμερικανοί, οι Silicon Six», όπως έλεγε πρόσφατα ο ηθοποιός Σάσα Μπάρον Κοέν. Εκείνο πάντως που ακόμα ούτε ο ίδιος ο Τιμ έχει μάλλον καταλήξει είναι αν ο παγκόσμιος ιστός είναι τελικά το μέσο ή το μήνυμα καθαυτό. Αλήθεια, πόσοι από μας καθόμαστε ακόμα και τώρα να διαβάσουμε τους όρους χρήσης κάθε ιστότοπου και το τι ακριβώς του επιτρέπουμε να κάνει με τα στοιχεία μας;
σχόλια