Σε μια σελίδα όπου κυριαρχούν οι ειδήσεις από την Ελλάδα με τα μέτρα λιτότητας, τη φωτό του ΓΑΠ και τα χθεσινά επεισόδια, ένα άρθρο της Wall Street Journal που αφορά στην Τουρκία δίνει το τελείως διαφορετικό οικονομικό κλίμα στη γειτονική χώρα. Η Τουρκία τρέχει και τρέχει πολύ. Τόσο πολύ που υπάρχει κίνδυνος να “καεί”, σύμφωνα με την Αμερικανική εφημερίδα. Στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με αύξηση 11%, υπογραμμίζοντας την ισχυρή ανάπτυξη αλλά προκαλώντας και φόβους ότι αυτή η “φρενίτιδα” μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη και να προκαλέσει υπερθέρμανση της οικονομίας.
Καθώς η ανάπτυξη ξεπέρασε τις προσδοκίες, η Τουρκία επιβεβαίωσε τη θέση της ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην ομάδα των 20 βιομηχανικών και αναδυόμενων χωρών του 2011. Η υψηλή πτήση των οικονομικών δεικτών έκανε τον Ερντοάν να καυχηθεί ότι η Τουρκία έχει ξεπεράσει πια την Κίνα και την Αργεντινή, και να διαβεβαιώσει ότι η χώρα του θα διατηρήσει την οικονομική πειθαρχία της.
Ωστόσο η αγορά δεν ζητωκραύγασε για το κατόρθωμα, λόγω των φόβων για υπερθέρμανση κάνοντας τους υπουργούς να διαβεβαιώνουν ότι έχουν σχέδιο ως αντίδοτο για την υπερθέρμανση. Η αβεβαιότητα υπάρχει, καθώς το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε στα 10.060 εκατομμύρια δολάρια, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες της αγοράς ότι η Τουρκία ως ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία δεν είναι ισορροπημένη.
Το παρελθόν είναι που κάνει τις αγορές να είναι συγκρατημένες καθώς η Τουρκία έχει μια μακρά ιστορία χρεοκοπιών, τραπεζικών καταρρεύσεων και διασώσεων από το ΔΝΤ. Μέχρι τώρα όμως, η οικονομική αποτυχία ήταν που προκαλούσε τις καταρρεύσεις, τώρα είναι η επιτυχία που δημιουργεί τον “ευχάριστο πονοκέφαλο”.
Αφού αναλύει τα οικονομικά στοιχεία, η WSJ καταγράφει την εικόνα της σύγχρονης Τουρκίας με μερικά από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης, όπου ο καταναλωτισμός επικρατεί ανάμεσα στους νέους και τους πιο πλούσιους. 485 νέα τραπεζικά υποκαταστήματα άνοιξαν φέτος, μόνο πέρυσι τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 42% και οι πιστωτικές κάρτες κατά 24%.
Ο επικεφαλής του Επιμελητηρίου της Τουρκίας Εμπορίου, Rifat Hisarciklioglu παραμένει “προσγειωμένος”. "Το 11% αύξηση του αριθμού μας κάνει να χαμογελάμε, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ... [και] για να αναπτυχθούμε με βιώσιμο τρόπο, πρέπει να αλλάξουμε τη δομή της παραγωγής», είπε.
σχόλια
Fhfgg