Ο Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας Αχμέτ Αλτάν αφέθηκε ελεύθερος, έπειτα από περισσότερα από τέσσερα χρόνια στη φυλακή με την κατηγορία ότι ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Εφετείο ακύρωσε την καταδίκη του Αλτάν σε κάθειρξη δέκα ετών και διέταξε την αποφυλάκισή του, μία ημέρα μετά την καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη φυλάκιση του δημοσιογράφου.
«Δεν ξέρω πώς βγήκα. Καθόμουν (στη φυλακή) και ξαφνικά μου είπαν απόψε ότι θα αποφυλακιστώ», δήλωσε ο Αλτάν από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη. «Μόλις είδα τα παιδιά μου. Τώρα θα περάσω κάποιο χρόνο μαζί τους», συμπλήρωσε.
Ο βραβευμένος συγγραφέας και εκδότης εφημερίδας φυλακίστηκε έπειτα από άρθρα στα οποία επέκρινε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υποστήριζε τα δικαιώματα των Κούρδων. Συνελήφθη κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων που ξεκίνησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, το οποίο κατηγορήθηκε ότι υποστήριξε.
Καταδικάστηκε σε ισόβια για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, μια ποινή που στη συνέχεια αναιρέθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας. Όταν η υπόθεση επανεξετάστηκε, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 χρόνων και 6 μηνών γιατί «εν γνώσει του υποστήριξε μια τρομοκρατική οργάνωση» η οποία ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος.
«Πολύ χαρούμενος με την είδηση ότι τουρκικό εφετείο διέταξε την αποφυλάκιση του συγγραφέα Αχμέτ Αλτάν έπειτα από περισσότερα από 4,5 χρόνια στη φυλακή», σχολίασε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσεζ Αμόρ.
«Θα είμαι ακόμη πιο χαρούμενος όταν δω να απολαμβάνει την πλήρη ελευθερία του και αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες. Ελπίζω να εφαρμοστούν όλες οι άλλες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.
Η απόφαση για τον Αλτάν ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία ο Ερντογάν επιχειρεί μια «επίθεση γοητείας» για τη βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ και για τη δημιουργία μιας νέας σχέσης με τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν, σχολιάζει ο Guardian.
Δυτικοί παρατηρητές παρακολουθούσαν την υπόθεση του Αλτάν και κάποιων άλλων γνωστών φυλακισμένων, για να εντοπίσουν σημάδια για τις διπλωματικές προθέσεις της Τουρκίας και τις μελλοντικές πολιτικές ενέργειές της.