Τουρκία: Φυλάκιση 42 ετών στον Κούρδο ηγέτη του HDP Ντεμιρτάς και αμνηστεία σε πραξικοπηματίες

Τουρκία: Φυλάκιση 42 ετών στον Κούρδο ηγέτη του HDP Ντεμιρτάς και αμνηστεία σε πραξικοπηματίες Facebook Twitter
Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς (φωτ.: HDP)
0

Με απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χορηγείται αμνηστία σε καταδικασθέντες πρωταίτιους του πραξικοπήματος της 28ης Φεβρουαρίου 1997 απόστρατους στρατηγούς, οι οποίοι συνεχίζουν να βρίσκονται στη φυλακή.

Η αμνηστία αφορά, στην πράξη, τους τελευταίους πέντε απόστρατους στρατηγούς που δεν έχουν ακόμη αποφυλακιστεί, ηλικίας 80-90 ετών, με βεβαρημένη κατάσταση υγείας. Από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι τον Μάρτιο του 2023 είχαν ήδη αποφυλακιστεί εννέα καταδικασθέντες στρατηγοί για λόγους υγείας ή προχωρημένης ηλικίας. Άλλος ένας πέθανε τον Δεκέμβριο του 2022 στη φυλακή.

Τι είναι το μεταμοντέρνο πραξικόπημα της Τουρκίας

Το λεγόμενο «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» της 28ης Φεβρουαρίου 1997 κινήθηκε με αποφάσεις που ελήφθησαν με επιβολή από τη στρατιωτική ηγεσία στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, την 28η Φεβρουαρίου 1997, με στόχο την προάσπιση του κοσμικού και κεμαλικού χαρακτήρα του κράτους, ο οποίος κατά τον στρατό βρισκόταν στο στόχαστρο των ανερχόμενων ισλαμιστικών πολιτικών κύκλων. Στρεφόταν κατά του τότε πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν, ιστορικού ηγέτη του τουρκικού πολιτικού ισλάμ και προέδρου του ισλαμιστικού Κόμματος της Ευημερίας, καθώς και της Τανσού Τσιλέρ, αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, προέδρου του κεντροδεξιού Κόμματος του Ορθού Δρόμου.

Η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας οδήγησαν στην παραίτηση του Ερμπακάν και στην πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού των δύο κομμάτων τη 18η Ιουνίου του ίδιου έτους.

Τουρκία: 42 χρόνια φυλάκιση στον Ντεμιρτάς

Σε κάθειρξη 42 χρόνων καταδικάστηκε ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μαζί με άλλα στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Η καταδίκη αφορά την υποκίνηση βίαιων διαδηλώσεων το 2014 μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην κουρδική πόλη Κομπάνι της Συρίας.

O 49χρονος Ντεμιρτάς έχει ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών χρόνων για προσβολή του Τούρκου προέδρου και παραμένει φυλακισμένος από το 2016. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως με την απόφαση αυτή η τουρκική κυβέρνηση δείχνει πως θα τηρήσει σκληρή στάση στο κουρδικό ζήτημα και ο Κούρδος ηγέτης θα παραμείνει φυλακισμένος για πολλά χρόνια. Μαζί με τον Ντεμιρτάς καταδικάστηκαν η συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP (έχει αλλάξει ονομασία σε DEM), Φιγκέν Γιουκσκεντάγ, σε φυλάκιση 30 ετών και 3 μηνών, η Γκιουλτέν Κισανάκ, συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) σε φυλάκιση 10 ετών και ο 82χρονος Αχμέτ Τουρκ, νυν δήμαρχος της πόλης Μάρντιν και πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας DΤP σε κάθειρξη 10 ετών.

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας ζητούσε επτά φορές ισόβια με επιβαρυντικούς όρους για τους Ντεμιρτάς και Γιουκσκεντάγ, μία φορά στον καθένα για «απειλή κατά της ενότητας και της ακεραιότητας του κράτους» και έξι φορές στον καθένα για έξι άτομα που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. «Στα επεισόδια του Κομπάνι» - όπως είναι γνωστά στην Τουρκία-, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σκοτώθηκαν 37 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 761 σε 35 πόλεις της Τουρκίας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM
Το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο

LiFO politics / «Η Γερμανία δυσκολεύεται να βρει τη θέση της στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται»

Ο δημοσιογράφος του γερμανόφωνου Τύπου, Φέρρυ Μπατζόγλου, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η μελλοντική κυβέρνηση της χώρας, για τον σχηματισμό της οποίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα –το οποίο ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές– και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ