Η Τουρκία δεσμεύτηκε το Σάββατο να συνεργαστεί στενά με το Ιράκ για να διασφαλίσει τα κοινά τους σύνορα μετά τον θάνατο δύο Ιρακινών συνοριοφυλάκων από επίθεση η οποία αποδόθηκε στο PKK.
Την Παρασκευή, το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ δήλωσε ότι οι δύο Ιρακινοί φρουροί σκοτώθηκαν κοντά στα τουρκικά σύνορα στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ. «Όταν οι ιρακινές συνοριακές δυνάμεις εκτελούσαν τα καθήκοντά τους για την ασφάλεια των ιρακινοτουρκικών συνόρων, πυροβολήθηκαν από τρομοκράτες της απαγορευμένης οργάνωσης PKK» στην περιοχή Ζάχο, ανέφερε το υπουργείο. Ένας τρίτος φρουρός τραυματίστηκε, πρόσθεσε.
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει πολεμήσει επί δεκαετίες κατά του τουρκικού κράτους, έχει πολλά φυλάκια στην περιοχή του βόρειου Κουρδιστάν του Ιράκ, η οποία φιλοξενεί επίσης τουρκικές στρατιωτικές βάσεις.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Οντζού Κετσελί δήλωσε στο X ότι «είμαστε βαθιά λυπημένοι για τον θάνατο δύο συνοριοφυλάκων ως αποτέλεσμα της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση PKK». «Είναι σαφές ότι η τρομοκρατική οργάνωση PKK αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και του Ιράκ και παραβιάζει την κυριαρχία του Ιράκ», είπε. «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με το Ιράκ κατά της τρομοκρατίας».
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli’nin İki Irak Askerinin PKK Terör Örgütü Tarafından Öldürülmesi Hakkındaki Soruya Cevabı https://t.co/RIc8K7L8Q5 pic.twitter.com/aMUVTljAEl
— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) January 25, 2025
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα συναντηθεί με Ιρακινούς ηγέτες στη Βαγδάτη την Κυριακή για να συζητήσουν την περιφερειακή ασφάλεια, τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και την οικονομική συνεργασία, δήλωσαν αξιωματούχοι το Σάββατο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ο Φιντάν έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράκ Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ, τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι και τον υπουργό Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στη σταθεροποίηση της περιοχής εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, στα κοινά μέτρα κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και στην προώθηση του έργου 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αναπτυξιακό Δρόμο που συνδέει το Ιράκ με την Τουρκία και κράτη του Κόλπου.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Anadolu ότι ο Φιντάν θα επιβεβαιώσει την υποστήριξη της Άγκυρας για την κυριαρχία του Ιράκ και θα τονίσει την ανάγκη εξάλειψης των επιχειρήσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ, όπου η ομάδα διατηρεί εδώ και καιρό βάσεις. Η ιρακινή κυβέρνηση απαγόρευσε το PKK τον Μάρτιο του 2024 μετά από μια συμφωνία ασφαλείας με την Τουρκία, αλλά η Άγκυρα επιμένει ότι η Βαγδάτη πρέπει να λάβει «αποφασιστικά βήματα» για την πλήρη εξάλειψη των μαχητών.
Η επίσκεψη ακολουθεί το εμβληματικό ταξίδι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ιράκ τον Απρίλιο του 2024, το οποίο είχε ως στόχο την επαναφορά των σχέσεων μέσω συμφωνιών κοινής χρήσης νερού, ενεργειακών συνεργασιών και δέσμευσης για τόνωση του διμερούς εμπορίου, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Φιντάν αναμένεται να αντιμετωπίσει τα εμπόδια στους εμπορικούς δεσμούς και να υποστηρίξει τα δικαιώματα των Τουρκμενών του Ιράκ, ιδιαίτερα στην πόλη Κιρκούκ.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Φιντάν θα ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ των κυβερνήσεων του Ιράκ και της Συρίας, που και οι δύο ευθυγραμμίζονται όλο και περισσότερο με το Ιράν, για να αμβλύνουν τις περιφερειακές εντάσεις.
Ο απώτερος σκοπός, πέρα από την πιθανότητα να... ηρεμήσει η Τουρκία μια για πάντα από τους Κούρδους, πράγμα που μοιάζει ιδιαιτέρως χλωμό, είναι ένα οικονομικό πρότζεκτ που οι φιλοδοξίες το θέλουν να αλλάζει την όλη εικόνα της περιοχής.
Το έργο Αναπτυξιακός Δρόμος, ένα σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο που εκτείνεται από τα νότια λιμάνια του Ιράκ μέχρι την Τουρκία, παραμένει κεντρικό στοιχείο των οικονομικών σχεδίων. Οι επικριτές, ωστόσο, αμφισβητούν τη σκοπιμότητά του εν μέσω των πολιτικών διαιρέσεων του Ιράκ και των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίον Κούρδων μαχητών.
Το Ιράκ είναι μια κορυφαία εξαγωγική αγορά για την Τουρκία, αλλά οι διαφωνίες σχετικά με τις εξαγωγές πετρελαίου από την κουρδική περιοχή και τα δικαιώματα νερού στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη έχουν περιοδικά τεταμένες σχέσεις.
Πρόσθετα θέματα περιλαμβάνουν την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και την επανέναρξη των συνομιλιών για έναν φραγμένο πετρελαιαγωγό Ιράκ-Τουρκίας, ο οποίος είναι εκτός σύνδεσης από το 2023 λόγω διαιτησίας.