Σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σκάλας Συκαμνιάς στη Λέσβο και της Άσσου στις ακτές της Τουρκίας.
Επισήμως, το επίκεντρο του σεισμού καταγράφηκε εγγύτερα στις ακτές της Λέσβου, με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 14,6 χιλιόμετρα και το μέγεθος να καταχωρείται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στα 5,1 Ρίχτερ, ενώ το Καντίλι της Τουρκίας τον καταχώρησε στα 5,3 Ρίχτερ.
Ο σεισμός θορύβησε τους επιστήμονες της περιοχής, με τον εκ των επιφανέστερων σεισμολόγων της Τουρκίας, καθηγητή γεωφυσικής δρ. Νατζί Γκιορούρ, να δηλώνει ότι ο σεισμός έλαβε χώρα στη Ζώνη Ρηγμάτων του Αδραμυττίου, που βρίσκεται στο νότιο κλάδο της Ζώνης Ρηγμάτων της Βόρειας Ανατολίας. Ο Γκιορούρ υπενθύμισε ότι η περιοχή βίωσε ιστορικά σεισμό 6,8 Ρίχτερ το 1944 και επέστησε την προσοχή στις περιοχές του Μαρμαρά και του Βορείου Αιγαίου.
Ο Γκιορούρ, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε: «Έγινε σεισμός 5,3 Ρίχτερ στον κόλπο του Αδραμυττίου, στο Αιγαίο Πέλαγος, στη Ζώνη του ρήγματος του Αδραμυττίου. Αυτή η ζώνη ρήγματος αντιπροσωπεύει το νότιο κλάδο της ζώνης ρηγμάτων της Βόρειας Ανατολίας. Ένας τρομακτικός σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών σημειώθηκε σε αυτόν τον κόλπο το 1944. «Η περιοχή του Μαρμαρά και το βόρειο Αιγαίο γενικά συσσωρεύουν ένταση», είπε.
Edremit Körfezinde, Ege Denizinde, Edremit Fay Zonunda 5,3 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bu fay zonu Kuzey Anadolu Fay Zonunun güney kolunu temsil ediyor. Bu körfezde 1944 yılında 6,8 büyüklüğünde korkutucu bir deprem olmuşu. Marmara bölgesi ve kuzey Ege genelde stres biriktiriyo pic.twitter.com/cqM3WsIzrd
— Prof. Dr. Naci Görür (@nacigorur) January 21, 2025
Ο κόλπος του Αδραμυττίου, που βρίσκεται σε μια γεωλογικά ενεργή γραμμή ρήγματος, είναι μια περιοχή που έχει βιώσει μεγάλους καταστροφικούς σεισμούς στο παρελθόν. Στον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το 1944, 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 275 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Περισσότερα από 2200 κτίρια υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό.
Ο καθηγητής δρ. Σουκρού Ερσόι έκανε σημαντικές δηλώσεις μετά τον σεισμό: «Ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ είναι ένας πολύ αξιοσημείωτος σεισμός. Διότι αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 30 σεισμούς 4 Ρίχτερ. Όσον αφορά την περιοχή, είναι γύρω από το Αϊβαλί. Αυτός είναι ο κόλπος του Αδραμυττίου, ένας από τους όρμους που άνοιξε ως αποτέλεσμα σεισμού. Επομένως, υπάρχουν ρήγματα κατά μήκος της βόρειας ακτής αυτού του κόλπου. Εδώ, για παράδειγμα, για να δώσουμε ιστορικά παραδείγματα, έγινε ένας πολύ σημαντικός σεισμός το 1944. Νομίζω ότι ήταν 6,8 Ρίχτερ. Πέρα από αυτό, με τα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Άσσου, δεν θυμάμαι την ακριβή χρονιά, αλλά πριν από 3-5 χρόνια, σημειώθηκαν και σημαντικοί σεισμοί. Υπάρχουν σημαντικοί σεισμοί σε αυτή την περιοχή, όχι μόνο εδώ, αλλά και σε όλα τα μέρη από τα βόρεια προς τα Δαρδανέλια (Τσανάκκαλε). Βορειότερα, για παράδειγμα, έγινε ένας σεισμός το 1953. Έγινε ο σεισμός στη Manya το 1964. Επομένως, οι σεισμοί εδώ δεν μας εκπλήσσουν. Είναι μια από τις σημαντικές περιοχές με σεισμική δραστηριότητα. Αυτή η περιοχή έχει αυτό το χαρακτηριστικό. Όταν μιλάμε για τον Μάρμαρα, μιλάμε για την ύπαρξη και τη σεισμικότητα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, που διέρχεται από τη θάλασσα του Μαρμαρά στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης».