Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ότι η Τουρκία θα ενημερώσει την UNESCO για τα επόμενα βήματά της, ωστόσο ανέφερε, ότι η τελευταία χώρα που μπορεί να μιλήσει για το θέμα είναι η Ελλάδα.
Ήδη η Άγκυρα έχει προαναγγείλει τις αλλαγές που ετοιμάζεται να κάνει στον εσωτερικό χώρο της Αγίας Σοφίας ενόψει της πρώτης προσευχής στις 24 Ιουλίου και ο Μελβούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σήμερα σε προκλητικές δηλώσεις για την χώρα μας και την UNESCO.
«Είδαμε μερικές από τις δηλώσεις της UNESCO και μείναμε έκπληκτοι»
Πρέπει να προστατεύσουμε την κληρονομιά των προγόνων μας. Είδαμε μερικές από τις δηλώσεις της UNESCO και μείναμε έκπληκτοι. Θα ενημερώσουμε την UNESCO για τα μέτρα που θα λάβουμε, δήλωσε σύμφωνα με τουρκικά μέσα ο κ. Τσαβούσογλου.
«Αρνούμαστε όλες τις δηλώσεις που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Αγία Σοφία είναι κυριαρχικό μας ζήτημα. Η Αγία Σοφία είναι στην UNESCO, είναι αλήθεια, αλλά ήταν 481 χρόνια τζαμί. Δεν υπήρξε καμία φθορά. Κάποιες δηλώσεις της UNESCO μας προκάλεσαν εντύπωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Και πρόσθεσε: «H τελευταία χώρα που μπορεί να μιλήσει για το θέμα αυτό (της Αγίας Σοφίας) είναι η Ελλάδα. Είναι η μόνη χώρα, με πρωτεύουσα που δεν έχει τζαμί. Βλέπουμε τις διώξεις που ζουν οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης».
Η απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία έρχεται σε αντίθεση με τους όρους της Συνθήκης της UNESCO για την προστασία των μνημείων και περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς (1981), που ορίζει ρητά πως για κάθε φυσική παρέμβαση και λειτουργικές αλλαγές στα καταγεγραμμένα κτίρια και τοποθεσίες θα πρέπει να υπάρχει η σχετική αδειοδότηση του Συμβουλίου Διατήρησης του Οργανισμού. Σύμφωνα με τη Συνθήκη, την οποία έχει υπογράψει και η Τουρκία, πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση σε ανάλογους χώρους, είναι υποχρεωτικό να αποστέλλεται έγγραφο αίτημα στην UNESCO.
Η UNESCO τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.
Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
σχόλια