Στελέχη των τυνησιακών Ειδικών Δυνάμεων σκότωσαν ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ, που καταζητούσαν οι αλγερινές Αρχές από το 1993, καθώς και τον φερόμενο ως νέο ηγέτη του εγχώριου πυρήνα της οργάνωσης, σε επιχείρηση στο κεντρικό τμήμα της Τυνησίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας την Κυριακή.
Οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων σκότωσαν τον Μπιλάλ Κόμπι, συνεργάτη του Αμπού Μούσαμπ Άμπντουλ Ουάντουντ, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, ενώ προσπαθούσε να αναδιοργανώσει τον τυνησιακό βραχίονα της ΑΚΙΜ.
Η φάλαγγα Όκμπα Ιμπ Ναφάα, ο βραχίονας της ΑΚΙΜ στην Τυνησία, έχει ορμητήριο μια οροσειρά κοντά στα σύνορα με την Αλγερία και ο στρατός ενέτεινε τελευταία τις επιχειρήσεις εναντίον του που διεξάγει επί χρόνια. Οι τζιχαντιστές διέπρατταν επιθέσεις εναντίον σημείων ελέγχου και πόλεων της περιοχής.
Κατά το υπουργείο Εσωτερικών, οι τυνησιακές δυνάμεις σκότωσαν επίσης τον Αλγερινό Μπασίρ Μπιν Νέτζι, νέο «ηγέτη της Όκμπα Ιμπν Ναφάα στο όρος Σεμάμα», στην επαρχία Κασερίν.
Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Χαλίφα Σιμπάνι, εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας, ο Μπιλάλ Κόμπι «καταζητείτο από τις Αρχές της Αλγερίας από το 1993».
Μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011, αναπτύχθηκε στην Τυνησία ένα τζιχαντιστικό κίνημα στη δράση του οποίου αποδίδονται οι θάνατοι δεκάδων στρατιωτικών, αστυνομικών, πολιτών και ξένων τουριστών.
Η Τυνησία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από το 2015, όταν τζιχαντιστικές επιθέσεις είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες τουρίστες. Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση σε ένα ξενοδοχείο και στο μουσείο Μπάρντο το 2015, καθώς και για εφόδους μαχητών που μπήκαν στην Τυνησία από τη Λιβύη το 2015.
Τουλάχιστον 3.000 Τυνήσιοι έφυγαν από τη χώρα τα τελευταία χρόνια για να ενταχθούν στις τάξεις του ΙΚ και άλλων τζιχαντιστικών οργανώσεων στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη και οι αρχές προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν την απειλή που εγείρει η πιθανολογούμενη επιστροφή τους.
σχόλια