Τζεφ Μπέζος: Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν άμεση έρευνα για το χακάρισμα του κινητού του

Τζεφ Μπέζος: Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν άμεση έρευνα για το χακάρισμα του κινητού του Facebook Twitter
Άμεση έρευνα ζήτησαν τα Ηνωμένα Έθνη μετά τις αποκαλύψεις που φέρεται να εμπλέκουν τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην υπόθεση χακαρίσματος του κινητού του Τζεφ Μπέζος.
0

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν την άμεση διερεύνηση των στοιχείων που υποδεικνύουν χακάρισμα του κινητού του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της Washington Post, Τζεφ Μπέζος, μετά από μήνυμα που φέρεται να εστάλη από τον προσωπικό λογαριασμό του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Σε κοινή τους δήλωση, οι ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ, Αγκένς Καλαμάρ και Ντέιβιντ Κέι εξέφρασαν τη «σοβαρή τους ανησυχία» για τις πληροφορίες περί «ενδεχόμενης εμπλοκής του πρίγκιπα διαδόχου στην παρακολούθηση του κ.Μπέζος, σε μια προσπάθεια να επηρεάσει, αν όχι να φιμώσει, το ρεπορτάζ της Washington Post για τη Σαουδική Αραβία». 

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την αποκάλυψη του Guardian, χθες Τρίτη, πως το κινητό τηλέφωνο του διευθύνοντος συμβούλου της Amazon και πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο φέρεται να χακαρίστηκε το 2018, όταν δέχτηκε μήνυμα από τον λογαριασμό του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας.

Το κωδικοποιημένο μήνυμα πιστεύεται πως περιείχε αρχείο με κακόβουλο λογισμικό που εγκαταστάθηκε στο τηλέφωνο του Μπεζος και υπέκλεψε μεγάλα πακέτα δεδομένων, σύμφωνα με πηγές. Σύμφωνα με τον Guardian, παραμένει άγνωστο τι ακριβώς διέρρευσε και πώς χρησιμοποιήθηκαν οι πληροφορίες.

Η Καλαμάρ, αρμόδια του ΟΗΕ για την εξέταση εκτελέσεων και εξωδικαστικών δολοφονιών και ο Κέι, αρμόδιος του οργανισμού για την ελευθερία της έκφρασης, τόνισαν πως προσφάτως περιήλθε σε γνώση τους εγκληματολογική ανάλυση από το iPhone του Μπέζος, σύμφωνα με την οποία εκτιμάται πως το τηλέφωνό του παραβιάστηκε, την 1 Μαΐου του 2018, μέσω ενός αρχείου MP4 που εστάλη από λογαριασμό WhatsApp που χρησιμοποιούσε προσωπικά ο πρίγκιπας αλ Σαλμάν.

«Η πληροφόρηση που έχουμε λάβει, υποδεικνύει πιθανή εμπλοκή του πρίγκιπα διαδόχου στην παρακολούθηση του κ. Μπέζος, σε μία προσπάθεια να επηρεάσει, αν όχι να φιμώσει, το ρεπορτάζ της Washington Post για τη Σαουδική Αραβία. Tα στοιχεία ενισχύουν άλλες καταγγελίες που υποδεικνύουν σχέδιο στοχευμένης παρακολούθησης θεωρούμενων αντιπάλων και άλλων μεγαλύτερης στρατηγικής σημασίας για τις σαουδαραβικές αρχές, ντόπιων ή μη» αναφέρουν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

«Αυτές οι καταγγελίες σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση των κατηγοριών περί εμπλοκής του πρίγκιπα διαδόχου στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου της Ουάσινγκτον Ποστ, Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018» τονίζουν οι ίδιοι και καταλήγουν: «Το καταγγελλόμενο χακάρισμα του κινητού του κ. Μπέζος, και άλλων, απαιτεί άμεση διερεύνηση από τις αμερικανικές και τις σχετιζόμενες Αρχές, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης της συνεχιζόμενης, πολυετούς, άμεσης και προσωπικής εμπλοκής του πρίγκιπα διαδόχου στην προσπάθεια να στοχεύσει όσους θεωρεί αντιπάλους».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν έχει κλαπεί ο χρυσός των ΗΠΑ από το Φορτ Νοξ, ρωτούν Τραμπ και Μασκ

Διεθνή / Εάν έχει κλαπεί ο χρυσός των ΗΠΑ από το Φορτ Νοξ, ρωτούν Τραμπ και Μασκ

Πρέπει να πάμε εκεί και να διαπιστώσουμε εάν είναι εκεί όντως ο χρυσός, επιμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - «Ίσως ο Μάσκ θέλει να δει πώς μοιάζει ο πλούτος του στην πραγματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Φράχτη μήκους 8,5 χλμ. κατασκευάζει στον Έβρο και η Τουρκία

Διεθνή / Φράχτη μήκους 8,5 χλμ. κατασκευάζει στον Έβρο και η Τουρκία

Ο νομάρχης της Αδριανούπολης, Γιουνούς Σεζέρ, ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαγωνισμών και τα έργα προχωρούν με την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Διεθνή / Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Εκστασιασμένοι Ρεπουμπλικανοί και αποσβολωμένοι Δημοκρατικοί παρακολούθησαν τον Τραμπ να αναφέρεται στην Ουκρανία, τους δασμούς, τη Γροιλανδία και τον Παναμά, τις πολιτικές DEI και, φυσικά, στον Έλον Μασκ
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα απαντά στους δασμούς Τραμπ: Αν οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους

Διεθνή / Η Κίνα απαντά στους δασμούς Τραμπ: Αν οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους

Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε είδος πολέμου, απαντά το Πεκίνο, αποδεικνύοντας ότι μία υπερδύναμη είναι σαν τη γυναίκα του Καίσαρα: πρέπει και να είναι ισχυρή και να φαίνεται
LIFO NEWSROOM