Τζόρτζια: Με τουφέκι εφόδου άνοιξε πυρ ο 14χρονος - Το «σ'αγαπώ» μητέρας στον γιο της

Τζόρτζια: Με τουφέκι εφόδου άνοιξε πυρ ο 14χρονος - Το «σ'αγαπώ» μητέρας στον γιο της Facebook Twitter
0

Μαθητής 14 ετών κατονομάστηκε ως ο δράστης της επίθεσης με τουφέκι εφόδου η οποία στοίχισε τη ζωή χθες Τετάρτη σε δυο συμμαθητές του και δυο εκπαιδευτικούς μέσα στο λύκειο όπου φοιτούσε, στη Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Αυτό είναι το πρώτο μακελειό της νέας σχολικής χρονιάς στη χώρα.

Η αστυνομία διευκρίνισε πως ο έφηβος συνελήφθη.

«Ο δράστης συνελήφθη», ανέφερε ο Κρις Χόσι, διευθυντής του γραφείου έρευνας στην πολιτεία Τζόρτζια, όπου διαπράχθηκε το έγκλημα. «Πρόκειται για μαθητή 14 ετών, που φοιτούσε στο λύκειο αυτό», διευκρίνισε.

Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το ονοματεπώνυμό του.

Ο έφηβος θα αντιμετωπίσει «δίωξη για φόνο» και «θα δικαστεί ως ενήλικος», πρόσθεσε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μπροστά στο λύκειο Απαλάτσι, στην πόλη Γουάιντερ, κάπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την Ατλάντα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Χόσι, τα θύματα ήταν δυο μαθητές και δυο καθηγητές. Άλλοι εννιά άνθρωποι έχουν υποστεί τραύματα «διαφόρων» βαθμών σοβαρότητας, συμπλήρωσε.

Τζόρτζια: Με τουφέκι εφόδου άνοιξε πυρ ο 14χρονος - Το «σ'αγαπώ» μητέρας στον γιο της Facebook Twitter
Ο 14χρονος Κρίστιαν Ανγκούλο

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επενέβησαν στην εκπαιδευτική δομή αφού έλαβαν τηλεφωνικές κλήσεις περί τις 10:20 (τοπική ώρα) χθες.

Όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με αστυνομικό της ασφάλειας του λυκείου, ο νεαρός «συνειδητοποίησε αμέσως ότι εάν δεν παραδινόταν» θα έπεφτε νεκρός από τα πυρά του, είπε ο Τζαντ Σμιθ, ο τοπικός σερίφης. «Έπεσε στο έδαφος κι ο αστυνομικός τον συνέλαβε», πρόσθεσε.

Τζόρτζια: Με τουφέκι εφόδου άνοιξε πυρ ο 14χρονος - Το «σ'αγαπώ» μητέρας στον γιο της Facebook Twitter
Ο 14χρονος Μέισον Σέρμεχορν

Έδωσε ήδη αρχική κατάθεση, ωστόσο «δεν γνωρίζουμε» αν ο έφηβος είχε κάποιον συγκεκριμένο στόχο «προς το παρόν», σημείωσε.

Η σφαγή προστίθεται στην ατελείωτη σειρά παρόμοιων τραγωδιών που καταγράφονται για δεκαετίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, φαινόμενο που όμοιό του δεν υπάρχει σε κανένα άλλο κράτος του πλανήτη.

Τζόρτζια: Με τουφέκι εφόδου άνοιξε πυρ ο 14χρονος - Το «σ'αγαπώ» μητέρας στον γιο της Facebook Twitter
Η καθηγήτρια Κριστίνα Ιριμάι

Ο έφηβος διέπραξε την επίθεση με τουφέκι εφόδου «τύπου AR» , σύμφωνα με τις αρχές.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να γίνει αυτό ο κανόνας», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που καλεί χρόνια τώρα —μάταια— να θεσπιστούν πιο αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση στα όπλα.

«Πρέπει να τερματίσουμε αυτή την επιδημία της βίας με όπλα στη χώρα μας, μια για πάντα», πλειοδότησε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να την υπομένουμε», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας της στην Πενσιλβάνια, πολιτεία-κλειδί.

Τζόρτζια: Με τουφέκι εφόδου άνοιξε πυρ ο 14χρονος - Το «σ'αγαπώ» μητέρας στον γιο της Facebook Twitter
Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Άσπινγουολ

Ο αντίπαλός της, ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επέλεξε από την πλευρά του να σταθεί στην πράξη του δράστη, που χαρακτήρισε «άρρωστο και ανώμαλο τέρας».

Η Τζόρτζια, όπου διαπράχθηκε η σφαγή, συγκαταλέγεται στις πολιτείες που ενδέχεται να κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Atlanta Journal-Constitution, μαθητής ενημέρωσε στις 10:23 τη μητέρα του με SMS: «πιστεύω πως έχουμε τουφεκίδι». Εκείνη απάντησε «σ’ αγαπάω» λίγα λεπτά αργότερα.

«Ο καθηγητής μου άνοιξε την πόρτα (της τάξης) για να δει τι συνέβαινε. Άλλος καθηγητής ήρθε τρέχοντας να του πει να κλείσει την πόρτα, επειδή κάποιος πυροβολούσε», είπε μαθητής 17 ετών, ο Σέρχιο Καλδέρα, σύμφωνα με το ABC News. Ο εκπαιδευτικός κλείδωσε την πόρτα και ο ίδιος μαζί με τους μαθητές του συγκεντρώθηκαν σε μια γωνιά της τάξης, από όπου άκουγαν κραυγές.

Το λύκειο, σε ήσυχο προάστιο της μητροπολιτικής περιοχής της Ατλάντας, με γρασίδι και βλάστηση γύρω του, πολύ γρήγορα αποκλείστηκε από μεγάλη δύναμη της αστυνομίας.

Σε κάποιους τραυματίες προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες επιτόπου από πληρώματα ασθενοφόρων, σύμφωνα με το Fox 5 Atlanta. Οι μαθητές απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το σχολείο, συγκεντρώθηκαν σε γήπεδο ποδοσφαίρου, όπως κατέγραψαν πλάνα από ελικόπτερα που μεταδόθηκαν από ΜΜΕ.

Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα του κόσμου που βυθίζεται ασταμάτητα στο πένθος από σκοτωμούς μέσα σε σχολεία, μάστιγα που ευνοεί η διάδοση των όπλων — κυκλοφορούν περισσότερα απ’ ό,τι κάτοικοι.

Τον Μάιο του 2022, 19 παιδιά και δυο δασκάλες έπεσαν θύματα φρικιαστικής σφαγής στο σχολείο τους στην Ουβάλντε (Τέξας), την οποία διέπραξε δεκαοκτάχρονος που είχε αγοράσει τουφέκι εφόδου νόμιμα.

Πλέον πρέπει ο απολογισμός των θυμάτων να είναι βαρύς, ή οι περιστάσεις ιδιαίτερες, ώστε τα επεισόδια αυτής της φύσης να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μέσων ενημέρωσης εθνικής εμβέλειας.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Διεθνή / Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τριών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με 369 Παλαιστίνιους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Ισλαμιστική επίθεση με μαχαίρι που σκότωσε 14χρονο - «Ο δράστης γελούσε μετά»

Διεθνή / Αυστρία: Ισλαμιστική η επίθεση με μαχαίρι - Ο δράστης γελούσε δυνατά αφού σκότωσε τον 14χρονο

Πλήθος αναρτήσεων στο X με τη φωτογραφία στην οποία λέγεται ότι είναι ο 23χρονος δράστης - Εμφανίζεται να γελάει, αφού μαχαίρωσε συνολικά έξι άτομα και σκότωσε το ένα
LIFO NEWSROOM
Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM
Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Διεθνή / Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Ρούτε διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντήσει με ολοκληρωτική επίθεση
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Διεθνή / Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων
LIFO NEWSROOM