Τζόρτζιο Αρμάνι: Έχει έτοιμο σχέδιο για τον όμιλο, μετά τον θάνατό του- Τι αποκαλύπτει έγγραφο του 2016

Τζόρτζιο Αρμάνι: Έχει έτοιμο σχέδιο για τον όμιλο, μετά τον θάνατό του- Τι αποκαλύπτει έγγραφο του 2016 Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Τζόρτζιο Αρμάνι δήλωνε αποφασισμένος να αποφύγει πάση θυσία την εξαγορά από κάποια απρόσωπη γαλλική κοινοπραξία. Τώρα, το Reuters αποκαλύπτει πως έχει ήδη σχεδιάσει- από το 2016- τη διάδοχη κατάσταση στην εταιρεία του μετά τον θάνατό του.  

Ο μεγάλος Ιταλός σχεδιαστής φέρεται, λοιπόν, να διαμορφώνει τη δική του κληρονομιά με το σχέδιο διαδοχής του. Ο Τζόρτζιο Αρμάνι είχε πάντα υπό αυστηρό έλεγχο την εταιρεία που ίδρυσε το 1970 και η προσοχή του στη λεπτομέρεια επεκτείνεται σε σαφείς κανόνες για το πώς θα πρέπει να διοικηθεί αυτή και μετά το θάνατό του. Ο 89χρονος Αρμάνι παραμένει διευθύνων σύμβουλος και ουσιαστικά μοναδικός μέτοχος της επιχείρησης, η οποία είχε πέρυσι κύκλο εργασιών 2,35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Χωρίς παιδιά για να την κληροδοτήσει, υπάρχουν εικασίες σχετικά με το μακροπρόθεσμο μέλλον της αυτοκρατορίας του Αρμάνι και κατά πόσον, σε μια βιομηχανία που κυριαρχείται από ισχυρούς ομίλους, θα μπορέσει να διατηρήσει την ανεξαρτησία του επιχειρηματικού του δημιουργήματος.

Τζόρτζιο Αρμάνι: Ένα αποκαλυπτικό έγγραφο από το 2016

Όμως, ένα μέχρι σήμερα άγνωστο έγγραφο από το 2016, το οποίο βρίσκεται στην κατοχή συμβολαιογράφου στο Μιλάνο και το οποίο εξέτασε το Reuters, καθορίζει τις μελλοντικές αρχές, που θα διέπουν όσους κληρονομήσουν τον όμιλο, ενώ ένα άλλο έγγραφο περιγράφει λεπτομερώς θέματα, όπως η προστασία των θέσεων εργασίας στην εταιρεία.

Το πρώτο έγγραφο εξηγεί πώς οι κληρονόμοι του θα πρέπει να προσεγγίσουν μια πιθανή εισαγωγή στο χρηματιστήριο - όχι πάντως πριν περάσουν πέντε χρόνια από τον θάνατό του - και κάθε πιθανή δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών. Για την ίδια την εμφάνιση του οίκου Αρμάνι, το έγγραφο τους δεσμεύει στην «αναζήτηση ενός ουσιαστικού, σύγχρονου, κομψού και απέριττου στυλ με προσοχή στη λεπτομέρεια και στην άνεση».

Το έγγραφο είναι το προϊόν μιας έκτακτης συνέλευσης που συγκάλεσε ο Τζόρτζιο Αρμάνι το 2016 για να υιοθετήσει νέο καταστατικό για τον όμιλο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μετά το θάνατό του.

Στους κληρονόμους του Τζόρτζιο Αρμάνι αναμένεται να περιλαμβάνονται η αδελφή του, τρία άλλα μέλη της οικογένειας που εργάζονται στην επιχείρηση, ο μακροχρόνιος συνεργάτης του Πανταλέο Ντελ Όρκο, καθώς και ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Τζόρτζιο Αρμάνι: Τι ορίζει στο νέο καταστατικό

Το καταστατικό χωρίζει το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας σε έξι κατηγορίες με διαφορετικά δικαιώματα ψήφου και εξουσίες και τροποποιήθηκε τον Σεπτέμβριο για να δημιουργηθούν κάποιες περιπτώσεις χωρίς δικαιώματα ψήφου.

Ο όμιλος Αρμάνι, ο οποίος εκτός από τον διευθύνοντα σύμβουλο εκπροσωπεί και τα μέλη της οικογένειας που αναφέρονται στο έγγραφο, αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο ή το περιεχόμενό του.

Δεν είναι σαφές από το έγγραφο πώς θα κατανεμηθούν τα διάφορα μπλοκ μετοχών, αλλά οι εμπειρογνώμονες εταιρικής διακυβέρνησης λένε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να διασφαλίσουν μια σχετικά ομαλή μετάβαση, δίνοντας στο διοικητικό συμβούλιο κεντρικό ρόλο.

«Πρόκειται για μια οργάνωση που μειώνει τα περιθώρια διαφωνίας μεταξύ των κληρονόμων», δήλωσε στο Reuters ο Γκουίντο Γκορμπέτα, καθηγητής Εταιρικής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου.

Ο Αρμάνι έχει μια μικρότερη αδελφή, τη Ροζάνα, δύο ανιψιές, τη Σιλβάνα και τη Ρομπέρτα, καθώς και έναν ανιψιό, τον Αντρέα Καμεράνα. O Πανταλέο Ντελ Όρκο θεωρείται επίσης μέλος της οικογένειας. Όλοι οι προαναφερθέντες είναι σήμερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και, εκτός από τη Ροζάνα, εργάζονται για τον όμιλο Αρμάνι.

Η Σιλβάνα και ο Πανταλέο Ντελ Όρκο είναι επικεφαλής του σχεδιασμού, συνεργάζονται στενά επί δεκαετίες με τον Αρμάνι, ο οποίος τους αποκάλεσε «υπολοχαγούς του στυλ».

Το καταστατικό του 2016 ορίζει τη διαδικασία για το πώς το διοικητικό συμβούλιο θα διορίζει τους μελλοντικούς διευθυντές γυναικείου και ανδρικού στυλ σε μια εταιρεία γνωστή για το κλασικό στυλ στη ραπτική της.

Η Ρομπέρτα είναι επικεφαλής του τμήματος ψυχαγωγίας και σχέσεων VIP, ενώ ο Καμεράνα είναι διευθύνων σύμβουλος βιωσιμότητας.

Το ίδρυμα του Τζόρτζιο Αρμάνι

Ο Αρμάνι δημιούργησε επίσης ένα ίδρυμα το 2016, το οποίο έχει επί του παρόντος ένα μικρό συμβολικό μερίδιο, αλλά προορίζεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προστασία της επιχείρησης που δημιούργησε μαζί με τον Σέρτζιο Γκαλεότι προτού προχωρήσει μόνος του όταν πέθανε ο σύντροφός του το 1985.

Σκοπός του είναι να επανεπενδύει κεφάλαια για φιλανθρωπικούς σκοπούς και να διατηρεί τη διαρκή επιρροή του Αρμάνι στον όμιλο. Το καταστατικό του ιδρύματος, το οποίο επικαλείται το Reuters, προβλέπει ότι θα διαχειρίζεται τη μετοχική συμμετοχή με στόχο τη δημιουργία αξίας, τη διατήρηση των επιπέδων απασχόλησης και την επιδίωξη των αξιών της εταιρείας. Ο όμιλος Αρμάνι απασχολεί σχεδόν 9.000 υπαλλήλους.

Τέλος σημειώνεται πως το καταστατικό του ομίλου Αρμάνι περιλαμβάνει μια «προσεκτική προσέγγιση στις εξαγορές με αποκλειστικό στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων που δεν υπάρχει σε εσωτερικό επίπεδο». Προβλέπεται επίσης διανομή του 50% των καθαρών κερδών στους μετόχους. Οποιαδήποτε ενδεχόμενη εισαγωγή στο χρηματιστήριο απαιτεί τη θετική ψήφο της πλειοψηφίας των διευθυντών «μετά το πέμπτο έτος από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταστατικού».

Ο όμιλος Αρμάνι αρνήθηκε να σχολιάσει μια πιθανή εισαγωγή στο χρηματιστήριο μεσοπρόθεσμα.

«Οι ιδρυτικές αρχές δείχνουν την επιθυμία του Αρμάνι να μεταδώσει και να παρατείνει την ιδέα του για μια εταιρεία, για μια επιχείρηση, υπάρχει μια επιθυμία για την αιωνιότητα», δήλωσε ο καθηγητής Γκουίντο Γκορμπέτα.

Με πληροφορίες από Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ