Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τυρί, οποιοδήποτε κι αν είναι, μπορεί να γίνει μέχρι εθιστικό.
Μια πρωτεΐνη που υπάρχει στην αγαπημένη μας πίτσα και ονομάζεται καζεΐνη, προσκολλάται στους υποδοχείς ντοπαμίνης και μας κάνει να λαχταρούμε παρόμοιες τροφές. Καμία έκπληξη, λοιπόν, που είναι ένα από τα πράγματα που κάποιοι δυσκολεύονται περισσότερο να αφήσουν πίσω όταν γίνονται vegan.
Χάρη στον ανεξέλεγκτο εθισμό μας στο τσένταρ και μια αυξανόμενη επιθυμία να κάνουμε καλό στον πλανήτη, οι εναλλακτικές επιλογές για vegan γίνονται συνεχώς όλο και πιο βασικό στοιχείο στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Στις ΗΠΑ σημειώθηκε αύξηση σχεδόν 70% στις πωλήσεις τυριού φυτικής προέλευσης τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η ζήτηση αντίστοιχων προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε για λίγο τα αντίστοιχα γαλακτοκομικά.
Το πρόβλημα είναι ότι πολλά από τα φυτικά τυριά δεν είναι τόσο νόστιμα όσο το αυθεντικό προϊόν. Η λιωμένη μοτσαρέλα στις vegan πίτσες κολλάει στα δόντια με αηδιαστικά τρόπο και άλλες καθημερινές επιλογές συνήθως είναι αρκετά άνοστες.
Συχνά παρασκευασμένα από λάδι καρύδας και άμυλο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν πετύχει εμφανισιακά, αλλά στερούνται την γνωστή γεύση τυριού.
Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι που προσπαθούν να μετατρέψουν τις vegan επιλογές σε κάτι πιο ιδιαίτερο και με δικές τους καλλιέργειες βακτηρίων και ειδικές χειροποίητες τεχνικές, αυτές οι εναλλακτικές λύσεις είναι κάθε άλλο παρά άνοστες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Veganzola» της Honestly Tasty, ενός brand με έδρα το Λονδίνο. Αποτελείται από μίγμα αμυγδάλων, καθώς και μούχλα Penicillium Roqueforti, η οποία βρίσκεται στα καλύτερα μπλε τυριά με αποτέλεσμα η διαφορά σε γεύση και νοστιμιά να είναι απειροελάχιστη.
Στο I Am Nut OK, με έδρα ξανά το Λονδίνο, το ζευγάρι Nivi και Angela φτιάχνει τυρί σε μικρές, χειροποίητες παρτίδες. Οι δικές τους βακτηριακές καλλιέργειες αναμιγνύονται με καρύδια κάσιους, ζυμώνονται και στη συνέχεια αφήνονται να ωριμάσουν.
«Τα προϊόντα μας διαφέρουν από το γαλακτοκομικό τυρί, καθώς δεν προσπαθούμε να αναπαράγουμε τις γεύσεις των γαλακτοκομικών», λέει η Angela.
Ο Nivi σκεφτόταν να γίνει vegan μετά τη γνωριμία τους, αλλά η εγκατάλειψη του τυριού φάνταζε ανυπέρβλητη θυσία. «Ως Ιταλός, δεν πίστευε ότι μια ζωή χωρίς τυρί ήταν δυνατή», λέει η Angela, «έτσι έκανα αποστολή μου να του αποδείξω ότι κάνει λάθος». Ερωτεύτηκε τις κρεμώδεις δημιουργίες της με κάσιους και δεν το μετάνιωσε ποτέ.
Ένα κοινό ζήτημα μεταξύ των σεφ είναι η επιθυμία να αλλάξουν την αντίληψη για το vegan τυρί.
«Ξεκίνησα να φτιάχνω βασικά τυριά χρησιμοποιώντας ξηρούς καρπούς και προβιοτικές καλλιέργειες και στη συνέχεια έκανα πειραματισμούς με τυριά μακράς παλαίωσης, καλλιεργημένα με μούχλα», λέει ο Angel Ashcroft της Strictly Roots Vegan, που έχει πάθος με την παρασκευή vegan τυριού. «Ήθελα να κάνω χειροποίητα vegan τυριά επειδή εκείνα που ήταν διαθέσιμα στα σούπερ μάρκετ ήταν πολύ επεξεργασμένα», εξηγεί.
Την ίδια στιγμή όμως, όσο οι φυτικής προέλευσης εναλλακτικές κερδίζουν έδαφος, τόσο αυξάνονται οι σχετικές αντιδράσεις.
Όταν άνοιξε το κατάστημα La Fauxmagerie, η βρετανική γαλακτοβιομηχανία εξέφρασε ανησυχίες ότι οι πελάτες μπορεί να παραπλανηθούν.
Το επιχείρημα της Dairy UK ήταν ότι χρησιμοποιώντας τη λέξη «τυρί» αυτές οι μάρκες vegan εκμεταλλεύονται τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία των γαλακτοκομικών που περιμένουν οι πελάτες.
Η απάντηση είναι πως για όσους επιλέγουν να μην τρώνε ή δεν μπορούν να φάνε γαλακτοκομικά, οι χειροποίητες vegan επιλογές απλώς αναβιώνουν την εμπειρία του τυριού χωρίς απαραίτητα να αντιγράφουν το γαλακτοκομικό πρωτότυπο.
Με πληροφορίες από Euronews