Μια φωτογραφία ενός δράκου Κόμοντο μπροστά σε ένα φορτηγό προκαλεί ανησυχίες για ένα θεματικό πάρκο τύπου «Jurassic Park» που χτίζεται σε νησί της Ινδονησίας.
Το πάρκο των πολλών εκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί μέρος των σχεδίων της κυβέρνησης να αναβαθμίσει τον τουρισμό στο Εθνικό Πάρκο Komodo.
Η φωτογραφία προκάλεσε ερωτήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει το νέο σχέδιο στη διατήρηση των διάσημων δράκων, των μεγαλύτερων σαυρών στον κόσμο.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κανένας δράκος δεν έχει τραυματιστεί και η ασφάλειά τους είναι υψίστης σημασίας.
Ωστόσο, αξιωματούχοι από το Εθνικό Πάρκο Komodo έκλεισαν εν μέρει ένα τμήμα του πάρκου από σήμερα, μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η φωτογραφία.
Άγνωστο παραμένει ακόμα ποιος τράβηξε τη φωτογραφία, αλλά οι χρήστες των social media επιμένουν ότι συμβολίζει τον αγώνα της φύσης έναντι της ανθρώπινης παρέμβασης στην περιοχή.
Η φωτογραφία βοήθησε να δημιουργηθεί το hashtag #SaveKomodo ενώ υπάρχουν και αναφορές για ανάκληση των έργων στο πάρκο με περισσότερα από 341.000 άτομα να έχουν ήδη υπογράψει.
Οι δράκοι Κόμοντο βρίσκονται μόνο στην άγρια φύση και σε ορισμένα νησιά της Ινδονησίας όπου εκτιμάται ότι έχουν περιπλανηθεί για εκατομμύρια χρόνια.
Προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο και τα τελευταία χρόνια οι αρχές επιχειρούν να τους εντάξουν ως τουριστική ατρααξιόν για οικονομικό όφελος.
Πέρυσι, απορρίφθηκε μια αμφιλεγόμενη απόφαση για το κλείσιμο του νησιού Κόμοντο, το οποίο φιλοξενεί τις περισσότερες σαύρες, και την απέλαση των 2.000 κατοίκων, που ζουν εκεί μαζί με τα ερπετά για πολλές γενιές.
Έτσι οι αρχές αποφάσισαν ότι οι τουρίστες θα πρέπει να καταβάλλουν πλέον το ποσό των 1.000 δολαρίων για να επισκεφθούν το νησί, μακριά από τον μαζικό τουρισμό σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τους δράκους και το βιότοπό τους.
Αλλά περίπου την ίδια στιγμή, οι αρχές παρουσίασαν επίσης σχέδια για μαζική τουριστική ανάπτυξη στο γειτονικό νησί Pulau Rinca, το οποίο φιλοξενεί το δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό δράκων Κόμοντο.
Το κλείσιμο του θέρετρου Loh Buaya στο Pulau Rinca, ένα από τα τρία μεγαλύτερα νησιά του πάρκου, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2021, αλλά θα αξιολογείται κάθε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες.
Το έργο ονομάστηκε «Jurassic Park» της Ινδονησίας, αφού οι αρχιτέκτονες δημοσίευσαν ένα βίντεο τον περασμένο μήνα στο Instagram της πρότασής τους με τη μουσική από το franchise των ταινιών δεινοσαύρων.
Με πληροφορίες του BBC