Πήρε το ψευδώνυμο ο «πρόεδρος μπλινγκ μπλινγκ» λόγω των ακριβών γούστων του, που για πολλά χρόνια έβλεπε η Γαλλία- αλλά τώρα ο Νικολά Σαρκοζί είναι αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα μιας άψυχης δικαστικής αίθουσας.
Ο 63χρονος πρώην Γάλλος πρόεδρος κατηγορείται για διαφθορά και παθητική δωροδοκία, επειδή φέρεται να προσπάθησε να δωροδοκήσει έναν δικαστή για μια έρευνα για τα οικονομικά του κόμματός του.
Ο Νικολά Σαρκοζί, που κυβέρνησε τη Γαλλία από το 2007 μέχρι το 2012, θα είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος της χώρας που θα καθίσει στο εδώλιο.
Υπάρχει όμως κάποια διαδικαστική αβεβαιότητα σχετικά με την συγκεκριμένη δίκη. Οι ακροάσεις έχουν διακοπεί λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, ενώ ένας κομβικής σημασίας πρόσωπο στην υπόθεση, ο πρώην δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, είναι πλέον 74 ετών και δεν θα εμφανιστεί στο δικαστήριο.
Σύμφωνα με το γαλλικό France Info, οι εργασίες θα διακοπούν τη Δευτέρα επειδή ο Αζιμπέρ πρέπει να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Η δίκη έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.
Ο Ζακ Σιράκ, έτερος πρώην πρόεδρος της δεξιάς παράταξης και προκάτοχος του Σαρκοζί, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή, το 2011, για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και κατάχρηση εμπιστοσύνης, την περίοδο που διατέλεσε δήμαρχος των Παρισίων.
Ο προκάτοχος του Σαρκοζί Ζακ Σιράκ καταδικάστηκε πριν από 9 χρόνια σε φυλάκιση δύο χρόνων με αναστολή για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και κατάχρηση εμπιστοσύνης, την περίοδο που ήταν Δήμαρχος των Παρισίων. Ωστόσο δεν εμφανίστηκε στη δίκη για λόγους υγείας, ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Με τι σχετίζεται η υπόθεση
Γάλλοι δικαστικοί πέρασαν χρόνια διερευνώντας τις κατηγορίες διαφθοράς που χρονολογούνται πίσω στις προεκλογικές καμπάνιες του Σαρκοζί και την περίοδο της προεδρίας του.
Η υπόθεση συνδέεται με μια μακρά έρευνα στην φερόμενη χρήση εκ μέρους του δεξιού πολιτικού, μυστικών δωρεών για την χρηματοδότηση της προεδρικής καμπάνιας του, το 2007.
Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Σαρκοζί μαζί με τον τότε δικηγόρο του, Τιερί Χερτσόγκ, επιχείρησαν να δωροδοκήσουν τον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ με μια υψηλού κύρους θέση στο Μονακό σε αντάλλαγμα για τις πληροφορίες στην συγκεκριμένη έρευνα.
Οι δυο άντρες φέρεται να συνομιλούσαν «κρυφά», όπως αποκαλύπτουν τηλεφωνήματα ανάμεσα στον Σαρκοζί και τον δικηγόρο του μεταξύ 2013-2014, στα οποία ο πρώην Γάλλος πρόεδρος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Πολ Μπίσμουθ» και συζητούσαν για τον δικαστή Αζιμπέρ.
Γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο Σαρκοζί ακούστηκε να λέει στον Χερτσόγκ, «Θα φροντίσω για την προαγωγή του, θα τον βοηθήσω».
Ο Σαρκοζί αρνείται τις κατηγορίες, τονίζοντας πως ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ δεν πήρε τελικά τη θέση στο Μονακό.
«Ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ δεν πήρε τίποτα, δεν έκανα καμία προσέγγιση [εκ μέρους του] και απορρίφθηκα από το Ακυρωτικό Δικαστήριο», είπε ο Σαρκοζί το 2014, αναφερόμενος στη δικαστική διαμάχη για την εκκαθάριση του ονόματός του.
Τον Οκτώβριο του 2013, δικαστικοί τον εξαίρεσαν από την έρευνά του, ισχυριζόμενοι πως είχε δεχθεί νόμιμη πληρωμή από την Λιλιάν Μπετανκούρ, «χρυσή» κληρονόμο της αυτοκρατορίας των καλλυντικών L'Oreal, για την προεκλογική καμπάνια του το 2007.
Οι κατήγοροι υποψιάζονται επίσης πως ο Σαρκοζί και διάφοροι συνεργάτες του έλαβαν εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά Λιβύης για την χρηματοδότηση της τότε προεκλογικής καμπάνιας. Εκείνο τον καιρό, ηγέτης της Λιβύης ήταν ο Μουαμάρ Καντάφι. Ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες ότι πήρε παράνομα χρήματα από το τότε καθεστώς του Καντάφι.
Να σημειωθεί πως ο Νικολά Σαρκοζί αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο τον επόμενο χρόνο σε μια άλλη υπόθεση, την «υπόθεση Bygmalion», που αφορά υπέρβαση εξόδων της προεκλογικής εκστρατείας το 2012 για την επανεκλογή του, κάτι που απέτυχε.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια